Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växter för uteplats, balkong och växthus

När våren kommer är det roligt att börja planera för uteplatser, balkong och växthus. Hos Odla.nu hittar du många fina växter att odla i kruka: klassiska sorter, exotiska, ätbara och helt nya sorter. Här berättar vi hur du planterar och sköter om dessa växter.

Med odlingsråden nedan vänder vi oss till er som har handlat hos Odla.nu. Ni som inte har handlat hos oss tidigare kan självklart också ta del av våra odlingsanvisningar.

Varmt välkomna att handla växter ni med i http://shop.odla.nu/index.php/.

I erbjudandet från Odla.nu som heter Växter för krukor och amplar på uteplats, balkong och i växthus http://shop.odla.nu/index.php/plantor/uteplats-balkong.html kan du beställa småplantor som levereras tre och tre i våra smarta växtförpackningar, så kallade blister. Här finns också lite större plantor som levereras i olika storlek av kruka. Nedan finner du allmänna odlingsråd för dessa växter.

Odlingsråd småplantor

Plantera dina småplantor så fort som möjligt. Använd 10-12 cm stora krukor till att börja med om du planterar dem var för sig eller en större kruka om du planterar flera tillsammans. Krukan ska ha dräneringshål antingen i botten eller på sidan. Använd en bra krukväxtjord, gärna med grövre struk¬tur och lite lecakulor. Fyll krukan med jord, gör sedan ett hål i jorden så att ovansidan på rotklumpen är i nivå med jordytan i krukan. Fös lite jord över och tryck till jorden lätt runtomkring men packa inte!

Vattna småplantorna försiktigt

Vattna dina nyplanterade småplantor försiktigt. Den nya jorden kring sticklingen bör bara fuktas lätt, genomvattna inte. Alltför blött och kall jord gör att svampsjukdomar kan utvecklas och plantan riskerar att dö. Låt aldrig vatten bli stående på fat eller i ytterkruka. Placera krukorna ca 18-20 grader varmt och så ljust som möjligt, men undvik direkt solljus. Eventuellt ljustillskott ges i form av dagsljuslysrör. Håll efter bladlöss och vita flygare. Behandla innan angreppet hinner bli ett problem. Enklast är att använda t.ex. provadospray och/eller insektspinnar.

Toppa, plantera om och gödsla småplantorna

Toppa plantorna ett par gånger för att de ska bli fina, kraftiga och välförgrenade. När krukan är full med rötter är det dags för omplantering. Använd samma typ av jord vid omplanteringen som vid första planteringen. Plantera om regelbundet och öka krukstorleken några cm varje gång. Ge plantorna näring varje vecka under sommaren, enklast är att använda någon flytande näringslösning. Följ tillverkarens rekommendationer för dosering. Alla småplantor behandlas mot ohyra innan leverans. Observera att vissa sorter av småplantorna också är behandlade med rotningsbefrämjande medel vilket det kan finnas spår av på blad och rotklump, förväxla inte detta med ohyra.

Odlingsråd för de större plantorna

Plantera om de stora plantorna i större krukor och se till att jorden är jämnt fuktig men inte blöt. Sköt dem i övrigt som småplantorna.

Övervintring av växter för uteplats och balkong

Många av sorterna i erbjudandet Växter för krukor och amplar på uteplats, balkong och i växthus http://shop.odla.nu/index.php/plantor/uteplats-balkong.html lönar det sig att övervintra så blir de större och blommar mer för varje år. Idealet för övervintring är runt 8-10 grader och ljust. Vid högre temperatur krävs tillskottsljus. Plantor i vila vattnas sparsamt men får inte torka ut helt. Någon näring tillförs inte under vintervilan. Har man inte möjlighet att övervintra växterna svalt kan man prova att ha dem inomhus som krukväxter.

I slutet av februari, början på mars är det dags att ta fram dem och plantera om. Ta bort så mycket gammal jord som möjligt och korta in rötterna lite. Plantera sedan om dem i ny jord och sköt om dem med vatten, gödning och ställ dem ljust. Jordgubbar övervintras enklast planterade utomhus.

Odlingsråd för fuchsia

Följ ovanstående anvisningar, men använd 5-7 cm krukor till att börja med, byt till större när plantan växer. Placera ovansidan på rotklumpen i nivå med jordytan i krukan, fyll på jord runtomkring men tryck inte till, skaka bara krukan lätt, kommande vattning trycker ihop jorden tillräckligt! Ingen övervattning i samband med planteringen, då finns det risk att plantan ruttnar, den brukar redan vara tillräckligt blöt när den kommer. När du så vattnar efter ett tag, häll inte på allt vatten på en gång utan häll småskvättar som får rinna ner efterhand. Toppa plantan för att få den knubbigare om det inte är så att du har tänkt göra en stamfuchsia av den. Använd gärna det bortklippta till nya sticklingar, de bildar lätt nya rötter om man sätter dem i vatten. Ska du göra en stamfuchsia, toppa den först när stammen är lagom hög och låt kronan utvecklas. Ta bort alla skott som kommer på stammen under kronan. Hängfuchsior är inte lämpliga att stamma upp.

Ge fuchsior en svag näringslösning, halva den rekommenderade dosen på förpackningen, varje gång du vattnar. Det är bättre än att ge full dos då och då och det är också lättare att komma ihåg. Du kan också blanda långtidsverkade gödning, t.ex. Osmocote, i jorden i samband med utplanteringen. Fuchsia övervintras svalt och ljust. Håll dem något torrare under vintern. _Lycka till med dina växter för uteplats och balkong!

Lycka till och njut av dina stunder i trädgården och på balkongen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB