Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växter stimulerar kreativiteten

Det kan vara jobbigt att komma igång efter semestern, men nu kommer det goda nyheter för personer med kreativa yrken. En nyare undersökning från det teknologiska institutet i Holland, TNO, dokumenterar att växter på arbetsplatsen stimulerar kreativiteten.

Från Floradania

Man har länge vetat att växter har en positiv effekt på den allmänna hälsan och trivseln på grund av deras förmåga att rena luften från hälsofarliga ämnen, men nu visar TNO-undersökningen, som genomfördes på 84 försökspersoner, att bara närvaron av växter stimulerar kreativiteten hos medarbetare som jobbar med exempelvis reklam, marknadsföring, kultur m.m.

Medarbetare med utpräglade rutinuppgifter eller monotona arbetsuppgifter, exempelvis vid löpande band, gynnas enligt undersökningen däremot inte på samma sätt av växter.

Kreativt arbete kontra rutinarbete
Det tillsattes två grupper vid försöket:

Den ena gruppen skulle utföra en kreativ arbetsuppgift då de skulle hitta synonymer som var relevanta för texter om exempelvis sport eller bollspel medan den andra gruppen skulle utföra ett monotont arbete som innebar att de skulle markera samtliga förekomster av bokstäverna "f" och "t" i ett antal texter. Försöken genomfördes i en lokal utan växter, en lokal med en grön växt och en lokal med både blommande och gröna växter. Alla deltagare kunde se växterna.

Resultatet för den kreativa gruppen var att personerna som satt i en lokal med växter hade 10 % fler rätta svar än personerna i en lokal utan växter. Däremot spelade det inte särskilt stor roll om det fanns en eller flera växter i lokalen.

I gengäld var det ingen skillnad på resultaten för gruppen med rutinarbete oavsett om det fanns växter i lokalen eller ej. Enligt rapporten är den vetenskapliga förklaringen att hjärnan distraheras i stället för att stimuleras när det är fråga om monotont arbete. Men det poängteras i rapporten att folk med sådana jobb ändå påverkas positivt av växter i korridorerna och matsalen.

Växter - ett bra antistressmedel
I gruppen med kreativa arbetsuppgifter påvisades det dessutom att närvaron av växter gynnade kreativiteten mest hos personer som kände sig stressade och utbrända medan utbytet var mindre för dem som kände sig i bra form både fysiskt och psykiskt.

En växt i tid...
När du kommer tillbaks till jobbet pigg och utvilad efter semestern kan det vara en god idé att genast skaffa några växter medan du fortfarande orkar och batterierna är laddade. När du har fallit in i de gamla, vanliga rutinerna igen har du ändå kvar växterna som kan ge näring åt kreativiteten. Och som undersökningen visade behövs det inte mycket. Det räcker faktiskt med en enda växt för att få stor effekt.

Tio vinnarväxter för kontoret:
Chlorophytum comosum (ampellilja)
Chrysalideocarpus (guldpalm)
Dieffenbachia maculata (prickblad)
Hedera (murgröna)
Homalocladium platycladum (Twiggy)
Ficus (fikus)
Nephrolepis exaltata (spjutbräken)
Philodendron scadens (klätterkalla)
Scindapsus pictus (silverranka)
Spathiphyllum (fredskalla)


Chlorophytum comosum (ampellilja)


Dieffenbachia maculata (prickblad)


Hedera(murgröna)


Homalocladium platycladum


Nephrolepis exaltata (spjutbräken)


Philodendron scadens (klätterkalla)


Scindapsus pictus (silverranka)


Spathiphyllum (fredskalla)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB