Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Växter för skuggiga lägen

  • Trädgård

Skuggiga lägen kan vara svåra, det finns så många olika sorters skugga nämligen. Torr skugga, fuktig skugga, skugga på sommaren men inte på våren och tvärt om. Men det finns också många växter som inte bara klarar sig i skuggan utan faktiskt vill bo där. Att sätta rätt växt på rätt plats är det viktigaste att tänka på när man planterar. 

Skuggtålig och vintergrön kruka // Foto: Anna Theorin
Skuggtålig och vintergrön kruka // Foto: Anna Theorin

Text och bild: Anna Theorin

Julrosor 

Julrosor passar i både sol och skugga men med tanke på att de blommar så tidigt som de gör kan man plantera dem skuggigare än man trror. De gillar en fuktig och mullrik jord som inte torkar ut för mycket under sommaren. Det vitktigaste man ska göra med sina julrosor - enligt mig- är att klippa bort bladen vid blomning. Julrosor får knoppar under sina stora vintergröna blad som inte riktigt kommer till sin rätt under bladen. Om ni klipper bort en del av bladen så kommer blommorna sträcka på sig och ni får de där ståtliga, fina julrosorna som man ser på bild eller i parker. Julrosorna får nya blad under sommaren och de klarar beskärningen fint. Jag tycker att de vita julrosorna klarar helskugga bättre än de med färg. Ni hittar våra julrosor här.

 Visa källbilden

 Murgröna 

Murgröna är perfekt i skuggiga delar av trädgården, som marktäckare, klättrande på till exempel en spaljé eller i äldre träd. Den är vintergrön, tålig när den väl etablerat sig och man kan klippa den ofta och ta in som snittblomma. Murgröna kan dock ta lite tid på sig innan den växer sig riktigt tät eller lång. Den har en lite längre etableringsperiod så flytta inte på den bara för att du tycker den är långsam. När den väl tagit fart finns det ingen hejd på den. Murgröna är också vacker i kruka året om. Jag har murgröna i krukor hela tiden och byter bara ut de andra säsongsväxterna. Ni hittar alla våra sorter av murgröna här.

Picture

Oshimastarr

Jag måste bara tipsa om Oshimastarr, ett fantastiskt gräs som passar utmärkt i skugga och de klarar till och med torr skugga. Vilket inte många perenner gör. Oshimastarr är vintergrönt men man klipper ner det på våren för att få nya, vackra blad. Klipp det inte på hösten. Det bildar vackra tuvor och passar utmärkt under träd och buskar eller i kruka. 

Silverfryle

Silverfryle är också ett väldigt vackert gräs som sprider sig om den trivs. Blommar med vita små bollar i juni-juli. Väldigt bra marktäckare i skugga. Den ställer inte stora krav och blir inte så hög.

Båda grässorterna hittar ni här.

Oshimastarr 'Eversheen'

Silverfryle

Myskmadra och Förgätmigej

Min favorit i skugga. Blommar tidigt, sprider sig och ser fantastiska ut ihop. De sitter på min norrsida och får fröa av sig bäst de vill. Kan verkligen rekomendera denna kombon. När förgätmigejen har vissnat och fröna torkat brukar jag dra upp dem och skaka ut det sista där jag vill ha dem. Det fungerar också att köpa en fröpåse om man inte får tag i plantor.

Visa källbilden

Alunrot

Jag sätter ofta Alunrot i helskugga. Oftast står det att de ska vara i halvskugga men de fungerar utmärkt i helskugga också. Färgerna blir lite blekare så jag brukar använda mig av gröna nyanser i helskugga och de mer röda och färglada färgerna i sol eller halvskugga. Alunrot vill gärna bo i fukthållande jord. De blommar vackert med långa stänglar med små klockor på i juni-juli. En speciell sort som jag gillar i skugga heter 'Emerald Queen'. Den behåller färgerna även i helskugga. Ni hittar den här.

Klätterbenved

Klätterbenved finns i helgröna, vitbrokiga och gulbrokiga nyanser. Den vitbrokiga tycker jag är helt klart snyggast i skugga. Den lyser verkligen upp. Klätterbenved är vintergrön och går att använda som en marktäckare, formklippt till små bollar eller klättrande mot till exempel en mur. Jag har även sett att man kan använda den i en häck, den slingrar sig emellan och lyser verkligen upp. Den är otroligt tålig mot beskärning och formklippning och växer ganska fort. En kanonsort i skugga helt enkelt. Ni hittar den vitbrokiga här.

Buskros 'Duchesse de Montebello' 

Detta är en mycket tålig ros som klarar sig upp till zon 5(6). Den blommar med ljust rosa blommor som är fyllda. En riktig prinsessros! Doftar magiskt åt citronhållet och tål skugga. Blommar juni-juli och blir ganska stor och bred, passar alltså utmärkt som häck i skuggiga delar eller som solitär. Detta är inte bara en ros för er i högre zoner, det är en väldigt frisk ros som verkligen pryder i alla trädgårdar. Ni hittar den här. 

Buskros 'Louise Bugnet'

Detta är en känd ros att sätta i skugga. Den är otroligt tålig och tål det mesta och de flesta jordar. Denna skönhet klarar sig också till zon 7. Har mörkt rosa knoppar som sedan slår ut i vita, fluffiga blommor med en fantastiskt doft. Blommar rikligt på försommaren och kommer igen senare på sommaren. Den passar utmärkt till häck och är nästan tagglös. Jag har min planterad i norrläge och den blommar på som vanligt. Ni hittar henne här.

Visa källbilden

Lökväxter

Lökväxter som blommar tidigt på våren är perfekta i skugga eller under stora buskar och träd. De blommar tidigt för att sedan vissna ner och de vill gärna ha en torr sommar vilket är perfekt under större buskar och träd. Mina favoriter i skugga är Vintergäck och Krokus. De sprider sig nämligen lätt och bildar fina mattor om de trivs. Sen finns det nog inget så vackert som vintergäck i vårljus. 

Visa källbilden