Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växter i matlagningen

Intresset för ätbara växter är större än någonsin, och flera handelsträdgårdar arbetar målinriktat med att erbjuda konsumenterna nya och annorlunda smakupplevelser i form av spännande, exotiska växter eller kryddörter.

Text och bilder: Floradania

Skapa din egen mini-teplantage
Myntan, som finns i ett otal varianter, är med sin underbara och aromatiska doft ett perfekt inslag i en sinnesträdgård. Men den kan också mycket väl användas till te, ensam eller i kombination med andra örter. Testa till exempel att hälla kokande vatten över en blandning av friska stjälkar av Thymus 'Orange', apelsintimjan och Mentha 'Maroccain', marockansk mynta. Det blir en riktigt härlig kopp te.

Myntan har en tendens att sprida sig kraftigt, och därför är det en bra idé att odla den i kruka.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Söt, sötare … Lippia dulcis
Är du sugen på ett sötare te, är sötverbena, Lippia dulcis ett spännande och annorlunda förslag. Den har en spännande, sötaktig doft, och biter man lätt i bladet känner man sötman.

Lippia dulcis kallas också ”Azteker sweet”, eftersom den i äldre dagar användes som sötningsmedel och läkemedel i Mexiko och Centralamerika. Till skillnad från stevia är den dock inte godkänd som sötningsmedel.

Smakresa
Om du odlar dina egna ätliga växter i krukor eller rabatter har du ypperliga möjligheter att glädja familjen med härliga smaksensationer. Ett förslag är Pericaria odorata eller ”vietnamesisk koriander”, som den kallas på sina håll. Den är en ny och spännande kryddört i sortimentet. På svenska heter den korianderpilört.

Korianderpilörten har en kraftig doft och smak av koriander, och den används vanligtvis i det asiatiska köket, men den kan naturligtvis också användas som en smakförstärkare i våra vanliga maträtter. Korianderpilört är en flerårig tropisk planta, och den måste därför övervintra inomhus, precis som våra krukväxter i allmänhet.

Färg på salladen
På samma sätt kan man använda både blad och blommor från vild vitlök, som har det näst intill tungvrickande latinska namnet Tulbaghia violacea. Smaken är inte lika kraftig som hos riktig vitlök, men bladen kan hackas fint och användas i en sallad – eller som klippgrönt. Och i örtsmör förstås, i stället för persilja och timjan.

Den vackra ljuslila blomman kan dessutom fungera som ett fräscht och färgglatt inslag i salladsskålen på middagsbordet – den är nämligen ätlig. Vild vitlök är inte vinterhärdig, men får den bara stå frostfritt klarar den sig, och kan sättas ut igen när våren kommer.

Många spännande kryddörter hittar du på OdlaShop!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB