Växter hjälper mot dåligt inomhusklimat
Växternas positiva inverkan på inomhusmiljö
Växter kan inte bara rena luften från gifter – de bidrar även till att öka luftfuktigheten inomhus, vilket är en stor fördel, särskilt under årets kalla månader när inomhusklimatet ofta blir torrare på grund av uppvärmning. Just nu är forskarna dessutom angelägna om att dokumentera växternas positiva inverkan på vårt psykiska välbefinnande, däribland hantering av stress.
Växter är alltså långt ifrån bara dekorativa inslag. Under de senaste decennierna har vetenskapen visat ett växande intresse för hur vår användning av växter i hemmet och på arbetsplatsen avgörande kan påverka och förbättra inomhusmiljön.
Eliminerar skadliga gifter från luften
Det är väl belagt att vissa krukväxter har en utmärkt förmåga att rena inomhusluften från skadliga ämnen, särskilt kemikalier som släpps ut från moderna möbler, byggmaterial, plast och lim – till exempel formaldehyd, xylen, bensen och fenol. Flera vetenskapliga studier har visat att ett enda exemplar av Chlorophytum comosum (ampellilja), Ficus benjamina (vävarfikus), eller Epipremnum pinnatum (gullranka) effektivt kan eliminera den högsta tillåtna halten formaldehyd i ett rum på 50 kubikmeter – på så lite som 1½ timme.
Detta går till så att växten via sina blad absorberar giftiga ämnen, neutraliserar dessa och omvandlar koldioxid till syre. Ju större plantan är och ju snabbare den växer, desto större blir dess förmåga att förbättra inomhusklimatet och minska förekomsten av luftburna gifter.
Växter avger fukt till torr luft
När växter frigör syre till luften avger de samtidigt fukt. Den relativa luftfuktigheten inomhus bör enligt rekommendation ligga mellan 25 och 60 procent – lägre under vintern och högre under sommaren. Trots detta sjunker ofta luftfuktigheten vintertid, vilket kan ge torra och irriterade ögon, hudproblem samt sveda i näsa och hals. Växter fungerar då som naturliga luftfuktare, och kan därmed skapa en mer behaglig och hälsosam inomhusmiljö.
Inte nog med det – höga inomhustemperaturer har negativ inverkan på vår koncentrationsförmåga. Grönväxter hjälper genom sin avdunstning till att stabilisera temperaturen och sänka luftens temperatur på ett naturligt sätt.
Flera växter – färre sjukdagar och bättre trivsel
Forskning visar att gröna växter inomhus har tydliga positiva effekter på vår hälsa och vårt välbefinnande. Den norska forskaren Tove Fjeld genomförde en studie på en arbetsplats där halva kontoret inreddes med växter medan den andra halvan saknade grönska. Resultatet var markant: bland de anställda som omgavs av växter minskade de vanligaste sjukdomarna (som förkylningar, influensa, huvudvärk, andningsproblem och hudirritationer) med hela 52 procent. Sjukfrånvaron halverades, från 17 till 6 procent.
Fjeld upprepade sedan sitt experiment i ett shoppingcenter och fann att 70 procent av besökarna upplevde att miljön blev mer trivsam med växter, vilket ledde till att antalet besökare ökade med hela 50 procent.
Samtidigt arbetar forskare som cand.hort. PhD Janni Bjerregaard Lund (AgroTech A/S, Institut for Jordbrugs- & Fødevareinnovation) vidare på att kartlägga hur inomhusväxter påverkar vår stressnivå och vårt allmänna välbefinnande. Forskning av Marta Gruca vid Köpenhamns universitet visar att hälften av ett urval biblioteksbesökare slappnade av bättre i miljöer med gröna växter – och hela 87 procent uppgav att de mådde bättre när de omgavs av grönska.
Praktiska tips – så här får du ut mesta möjliga av växterna
- Placera gärna tre till sex större växter i ett vanligt vardagsrum (ca 30 kvm) för optimal luftrening och fuktbalans.
- Torka regelbundet av bladen på växterna – damm minskar deras kapacitet att rena luften.
- Tänk på att växter med stora blad och snabb tillväxt är mest effektiva, medan suckulenter och kaktusar har mindre effekt på luftfuktighet.
Exempel på effektiva växter
Här är några välbeprövade alternativ för inomhusmiljön:
Slutsats
Sammanfattningsvis är krukväxter inte bara vackra – de är vetenskapligt bevisat värdefulla för både hälsa och inomhusklimat. Med rätt val av växter kan du effektivt minska mängden skadliga ämnen i luften, balansera fuktigheten och främja både fysisk och mental hälsa. Att omge sig med grönska är ett enkelt och naturligt sätt att skapa en friskare, mer harmonisk och trivsam inomhusmiljö.