Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växter för helskugga

Att få tag i växter som passar i de skuggiga delarna kan vara en utmaning. Man kanske har tröttnat på de vanliga barrbuskarna och vill ha lite nytt liv i sin trädgård. Att få både blomning eller ha prydnadsgräs går i helskugga. Bara man väljer rätt sorter. Det man måste tänka på extra mycket i helskugga är bladformen och bladfärgen. Blomning i skugga är ofta lite oansenlig så att fundera ut vilka blad man vill ha är extra viktigt i helskugga. Variera bladformen, tjocka stora blad blir fina kontraster till tunna skira.

Text: Anna Theorin

För det första måste man ta reda på vilken sorts skugga man har. Och hur skuggigt det egentligen är. Du kanske tro du har helskugga men har egentligen halvskugga.

Sol: En växt som ska stå i sol ska ha minst sex timmars solljus per dag.

Lätt skugga/vandrande skugga: Minst 4-6 timmars sol per dag.

Halvskugga: 2-4 timmars sol per dag.

Skugga/helskugga: Hit når inget direkt solljus, som tex norrsidan på ett hus. Under barrväxter osv.

Jag brukar räkna de platser i trädgården som får max en timmes sol som helskugga också. Det är lättare för en växt som ska trivas i helskugga att växa på dessa platser än en som vill ha mer sol.

Blöt/frisk skugga betyder att marken alltid är smått fuktig. På dessa platser är det enklast att hitta växter som passar på grund av att de plantor som kan växa i skugga oftast vill ha det lite fuktigt i marken. Torr skugga, detta är den svåraste platsen. Torr skugga är som det låter, marken är torr i skuggan. Oftast är den extra torr om det är en plats som täcks av trädkronor eller hustak. Om man inte vet vilken man har så tar man och gräver en grop och tittar efter. Det spar många kronor och förtvivlan om man vet innan vilken sorts jord man har. Rätt växt på rätt plats blir alltid snyggast!

Så till det roliga då. Växtvalet.

KörsbärsbenvedEuonymus planipes

Buske eller litet träd med mycket vackert växtssätt. Får väldigt eldig och fin höstfärg och små orangeröda frukter i september som ser ut som små lyktor. Blir ca 2-3 m hög och ska planteras i fuktig jord i skugga, halvskugga eller sol. Väldigt frisk och anspråkslös buske. Zon 1-5

Korallpil - Salix alba var. Chermesina

Blir ett smalkroningt träd eller buske och kan bli upp mot 15 meter högt. Mycket vacker med röda grenar och skott. Stort prydnadsvärde på vintern. Kan även odlas som häck. Trivs i alla lägen sol-skugga. Men gärna i lite friskare jord. Zon 4-5.

Klätterhortesia- Hydrangea anomala ssp. Petiolaris

Kan användas hur som helst, i träd, som marktäckare, på spaljéer eller växtstöd eller varför inte över staketet. Trivs bäst i mullrik inte för torr jord. Får vita blommor i Juni-Juli. Blir hela 4- 7 meter och härdig till zon 5-6.

Bergenia ”Ice Queen” - Bergenia "Ice queen"

Glöm de vanliga bergenior som man ibland kan se i gamla trädgårdar. Denna nya sort har ljusa blommor från feb - april och får inte lika lätt brända blad på våren. Blir mellan 0- 30 cm hög och är inte bara vintergrön, den kan stå i torr skugga. En av de bästa sorterna för torr skugga. Härdig i stort sett hela landet.

Läkesilverax*Actaea racemosa*

Släkt med det populära höstsilveraxet och ser nästan exakt likadan ut. Flikiga gröna blad, blommar i Juli- augusti med stora vita vippor. Vissa tycker den doftar underbart och vissa tycker den stinker. Jag älskar doften! Blir en stor solitär med tiden på 100-200 cm och kan delas på våren. Härdig i hela landet.

Spetsmössa -*Tiarella cordifolia*

En väldigt fin marktäckare som får näpna små vita vippor med rosa knoppar. Trivs i de flesta trädgårdsjordar i skugga. Bra marktäckare som sprider sig med utlöpare och har friskt gröna blad och en vacker höstfärg. Blir ca 20-35 cm hög. Härdig i stort sett hela landet.

Brunnäva *-  Geranium phaeum*

En vacker näva som finns i vitt eller mörkt rosa/rött. Trivs i full skugga och fröar av sig villigt. Blommar i Juni-Juli och blir ca 50 cm hög med blomställning. Bladen är vackra året om. Zon 6.

Bok *- Fagus sylvatica*

Den vanliga boken kan användas som klippt häck eller uppstammat mindre träd, som en låg häck eller som stora träd. Trivs ypperligt i lerjord i full skugga. Klipp inte höjden förän du är nöjd med den dock. Zon 1-4 (5)

Videkornell ”Farba E”*- Cornus sericea "Farba E"*

En mycket vacker buske med mörka grenar, fin höstfärg. Ett mycket bättre val än den vanliga kornellen ”Sibirica” som drabbas av grendöd. Frisk och härdig sort som blir ca 2 meter hög. Får vita blommor på våren. Zon 5-6

Storfryle*- Luzula nivea*

Ett väldigt fint gräs som är vintergrönt och gillar full skugga. Bra som underplantering till buskar eller större perenner. Blir ca 40 cm högt och blommar i Juni-juli med stora vippor. Härdig i hela landet.

Pärlbräken- Onoclea sensibilis

En väldigt vacker ormbunke som får fin höstfärg. Den har ljust gröna blad med läderkaraktär och vill stå på en fuktig eller frisk växtplats. När sporhållarna utvecklar sig ser det ut som den är beströdd med pärlor, därav namnet. Härdig i större delen av landet och blir ca 50 cm hög. Sprider sig där den trivs men inte på ett ogräsliknande sätt. Härdig i stora delar av landet.

Klematis ” Royal Velours”*- Clematis viticella "Royal Velours"*

Visst går det att ha klematis i skugga. Några sorter finns det som klarar av det och denna är en favorit hos mig. Blir 2-3 m hög och passar i träd, spaljeer, ja allt som alla klematis passar i. Blommar med stora blommor på 6-8 cm i Juli- sept. Zon 1-4

Glöm inte att sätta rätt växt på rätt plats. Titta på lathunden längre upp innan ni bestämmer växtplats för era plantor. Lycka till med din skuggplantering!

Här hittar du buskar och klätterväxter för skugga.

Här hittar du perenner för skugga.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB