Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vattenfall och filter

Det nya vattenfallet började vi bygga i maj. Vi började med att lägga några stora stenar som grund och hade sedan mindre, flata stenar i mitten som underlag för fyllningsmassorna. Där blev även några små hålrum under stenarna. Förhoppningsvis kan grodor och paddor få en bra övervintringsplats där! Sedan täckte vi stenarna med väv och fyllde upp med sand. Över detta lades butylduken som hölls fast av nästa lager sten.

Bygga damm med vattenfall och filter – Tips, teknik och erfarenheter

Av Margareta Rodensjö

Att skapa en egen trädgårdsdamm med vattenfall är både givande och utmanande, särskilt när det kommer till att få vattenflöden, tätning och filter att fungera perfekt tillsammans. Här delar jag mina erfarenheter och bästa tips, som förhoppningsvis kan inspirera och hjälpa andra dammentusiaster.

Stenläggning och tätning för rätt vattenflöde

För att få vattenfallet att se naturligt ut och samtidigt hålla tätt, limmades mindre stenar fast med tätmassa. Eventuella fickor och hålrum mellan stenarna fylldes noggrant med fogskum. Det är avgörande att inte lämna utrymmen under stenarna. Om du gör det, riskerar du att vattnet rinner under stenarna istället för ovanpå och mycket av vattenfallets effekt går förlorad. Fogskummet fungerar inte bara för tätning mellan stenarna utan kan även användas för att fästa dem ordentligt mot butylduken. Ett bra knep är att spraya det gula fogskummet med grå eller svart färg, så att det smälter in bättre och inte blir synligt.

Tips för stenläggning

  • Placera alltid de största stenarna först som bas.
  • Försäkra dig om att alla stenar ligger stadigt så att vattenstrålen leds ovanpå ytan.
  • Fyll igen sprickor och håligheter för att förhindra dolda vattenvägar.

Undvik läckage – tänk på kapillärkraften

En av de största utmaningarna med dammbygget är att förebygga läckage genom kapillärkraften. Alla kanter på butylduken måste ligga fria över vattenytan – annars finns risk att vattnet kryper över kanten och långsamt tömmer dammen, särskilt under längre tidsperioder eller om vattenfallet är igång. Var även försiktig med placeringen av växter och stenar vid vattenytan; de måste ha luft runt sig för att förhindra kapillär överledning. Experimentera gärna med att flytta stenar och justera nivåerna i de olika fickorna i vattenfallet tills flödet ser naturligt ut och ingen nivå sjunker ohämmat. Det kan kräva tålamod och flera omflyttningar, men det är nödvändigt för ett hållbart resultat.

Viktigt att tänka på:

  • Kontrollera regelbundet nivåerna för att upptäcka eventuellt läckage tidigt.
  • Låt duken sticka upp minst 10 cm ovanför vattenytan på alla kanter.

Pumpar och filter – så fungerar vår anläggning

Vi använder två pumpar, en Hozelock 1000LV och en Manta 220V, som pumpar cirka 1000 respektive 3000 liter i timmen. Båda sitter stabilt fastsatta med bottenplattor på varsin tegelsten. Under vår och höst räcker det ofta med den mindre pumpen och man sparar energi och minskar slitaget på utrustningen.

Filterlösning

Filtret vi använder är uppbyggt enligt samma principer som det tidigare urnfiltret, men nu i en 100-liters plasttunna. Se bild här. Ett uppåtgående flöde, från botten mot toppen, säkerställer att filtret blir effektivt och att det är lätt att tömma och rengöra vid behov. Filtermattan – som är köpt i akvarieaffär, 10 cm tjock och kostade cirka 300 kronor – är den dyraste men mycket effektiva komponenten. Under denna finns mindre filterbitar (spillbitar från den stora runda mattan) och ett lager lecakulor för extra biologisk rening. En praktisk tömningskran sitter längst ner i tunnan.

Underhåll

  • Rengör filtermattan regelbundet, minst en gång per säsong.
  • Se till att tömningskranen inte sätts igen av slam eller växtdelar.

Tillsammans utvecklar vi bättre lösningar

Vi är alltid öppna för nya idéer, smarta knep och andras erfarenheter. Har du egna lösningar, frågor, byggråd eller bilder och beskrivningar på din trädgårdsdamm? Dela dem gärna! Om du vill, publicerar vi ditt material på våra sidor för att inspirera våra besökare – både nybörjare och erfarna dammbyggare – som funderar på att skapa sitt eget vattenfall eller trädgårdsdamm.

Dela med dig!

  • Skicka in dina bilder och tips.
  • Utbyta erfarenheter hjälper oss alla att få vackrare och mer fungerande trädgårdsdammar.

Genom att noggrant planera tätning, stenläggning och vattennivåer, ta hänsyn till kapillärkraftens effekter och använda genomtänkta filterlösningar kan man undvika de vanligaste problemen och njuta av en vacker och problemfri trädgårdsdamm. Tillsammans hjälps vi åt att sprida kunskap och erfarenheter – dela gärna med dig av ditt bygge!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB