Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vattenfall och filter

Det nya vattenfallet började vi bygga i maj. Vi började med att lägga några stora stenar som grund och hade sedan mindre, flata stenar i mitten som underlag för fyllningsmassorna. Där blev även några små hålrum under stenarna. Förhoppningsvis kan grodor och paddor få en bra övervintringsplats där! Sedan täckte vi stenarna med väv och fyllde upp med sand. Över detta lades butylduken som hölls fast av nästa lager sten.

Av Margareta Rodensjö

I fallet limmades sedan mindre stenar med tätmassa och en del fickor och hålrum fylldes med fogskum. Det är viktigt att det inte finns utrymmen under stenarna för då flyter vattnet under stenarna istället för ovanpå och en del effekter försvinner. Fogskummet kan användas för att täta mellan stenarna och till att fästa dom mot butylduken. Sedan kan man spraya över det gula skummet med grå eller svart färg för att dölja fogen!

Det största problemet med fallet var att undvika läckage genom kapillärkraften. Alla kanter på butylduken måste ligga fria över vattenytan! Det får inte finnas någon möjlighet för vattnet att smyga sej över kanten och ut i omgivningen. Växter och stenar måste ha fritt med luft omkring sig vid vattenkanten. Allt som ligger an mot butylduken och vattnet och marken utanför drar upp vattnet. Vid vattenfallet kvarstår ju vattenhöjden tills dammen nästan är tömd medan problemet i dammen försvinner då nivån sänkts något. Efter många kollar och omflyttningar av stenar för att höja eller sänka vattennivåerna i de olika fickorna i fallet, tror jag att vi fått till det någotsånär!

Pumpar som jag har är en Hozelock 1000LV och en Manta, 220V. De pumpar ca 1000 l/h och 3000 l/h. Båda pumparna är fastsatta med sin bottenplatta i varsin tegelsten. Vår och höst används den lilla pumpen ensam.

Filtret som nu används, är konstruerat efter samma principer som det tidigare lilla urnfiltret, men inrymt i en plasttunna på 100 liter. (Se bild här) Flödet är nerifrån och upp, vilket ger höjd för utflödet och förenklar tömning och rengöring. Den dyraste delen i filtret är filtermattan som är köpt i akvarieaffären. Den är 10cm tjock och kostade ca 300 kronor. Under den ligger lösa småbitar av filtermattan (rester från formgivningen av den runda, stora biten) och lecakulor. I botten finns en kran för tömning.

Vi tar gärna mot förslag på olika lösningar, samt bilder och beskrivningar på färdiga dammar. Vi är intresserade av allt som kan tjäna som inspiration för den som går i dammbyggartankar. Om du vill, lägger vi gärna ut ditt material på sidorna om det kan hjälpa våra besökare, som håller på, eller tänker anlägga en egen damm.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB