Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vatten och växter i tunna

Drömmen om en näckros och några vattenväxter, går den att uppfylla utan ett stort anläggningsprojekt? I ett tätt kärl kan du snabbt och enkelt skapa en liten vattenoas på balkongen, terrassen eller i den lilla trädgården.

Av Katarina Kihlberg En balja eller en ektunna passar utmärkt till ett litet vattenarrangemang som rymmer mer än du tror. Ektunnor går att köpa i olika höjder och bredder. I tunnan eller kärlet passar små näckrosor, sumpväxter och flytväxter. Flytväxterna är inte bara vackra och exotiska utan hjälper också till att förebygga alger i vatten, genom att de skuggar ytan och håller vattnet svalt även heta sommardagar. Undvik de så kallade undervattensväxterna som kräver större plats och inte kan samsas med andra växter i en tunna.

Det går att ha en liten fontän i en tunna genom att installera en fontänpump.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Plantera i tunna

För att skapa en vacker plantering i tunnan behöver du några planteringskorgar, sumpväxter, näckrosor, vattenväxtjord och näckroslera.

Plantera sumpäxterna i små planteringskorgar, 11 till 19 cm, fyllda med vattenväxtjord. De växter som ska stå precis under vattenytan pallas upp med stenar eller en tegelsten. De som ska stå en bit ner placeras på botten av tunnan. Information om hur djupt växterna ska stå följer med när du köper vattenväxter. Näckrosor planteras i en 25 cm-korg med näckroslera. Tillsätt gärna näringskulor. Vänta till näckrosen börjat skjuta blad som nått ytan innan du lägger i flytväxter. Eftersom de lägger sig på ytan kan de hindra näckrosorna om de finns på plats redan från börjar.

När du väl har fyllt tunnan med vatten kräver växterna ingen skötsel. Det löpande underhållet av din tunna består endast i att skifta lite vatten någon gång per vecka. Algtillväxten blir minimal när växterna täcker ytan.

Vill ni göra det ännu mer spännande? Lägg i ett par guldfiskar 7−10 cm stora. Fem stycken är lagom som matas sparsamt med guldfisksticks. På vintern förvaras växterna svalt i sina korgar. Fisken måste flytta in på vintern.

(Planteringsbeskrivning och bilder kommer från Pondteam)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB