Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vatten och växter i tunna

Drömmen om en näckros och några vattenväxter, går den att uppfylla utan ett stort anläggningsprojekt? I ett tätt kärl kan du snabbt och enkelt skapa en liten vattenoas på balkongen, terrassen eller i den lilla trädgården.

Skapa ett vattenarrangemang i ektunna

En balja eller en ektunna passar utmärkt till ett litet vattenarrangemang och rymmer ofta mer än man först tror. Ektunnor går att köpa i olika höjder och bredder, så de kan enkelt anpassas efter tillgängligt utrymme på balkong, terrass eller i en mindre trädgård. I tunnan eller kärlet passar små näckrosor, sumpväxter och olika flytväxter perfekt. Flytväxterna är inte bara dekorativa och ger ett exotiskt intryck – de skuggar även vattenytan vilket håller vattnet svalare även under heta sommardagar, och hjälper dessutom till att förebygga algtillväxt. Man bör undvika klassiska undervattensväxter i ektunna eftersom de kräver större plats och inte trivs lika bra tillsammans med andra växter i det begränsade utrymmet (Kihlberg).

Vill du skapa extra trivsel och rörelse i arrangemanget går det utmärkt att installera en liten fontänpump i tunnan, vilket ger ett behagligt porlande ljud och ytterligare liv i vattenmiljön.

Plantera i ektunna

För att skapa en vacker plantering i din ektunna behöver du några planteringskorgar, sumpväxter, näckrosor, vattenväxtjord och speciell näckroslera.

  • Sumpväxterna placeras i små planteringskorgar (11–19 cm) som fylls med vattenväxtjord. Växter som mår bäst strax under vattenytan kan ställas på stenar eller tegel för rätt höjd, medan växter som vill stå djupare placeras direkt på tunnans botten. Exakt djup framgår ofta på informationen som följer med vattenväxterna när du köper dem.
  • Näckrosor planteras i en större planteringskorg (cirka 25 cm) med näckroslera. Dessa får gärna lite extra näringskulor för bästa tillväxt.
  • Vänta med att lägga i flytväxter tills näckrosen börjat skjuta blad som når ytan. Eftersom flytväxterna lägger sig på ytan kan de annars skugga och hämma näckrosorna om de kommer i för tidigt (Kihlberg).

När tunnan är fylld med vatten kräver växterna minimalt med skötsel. Det löpande underhållet består främst av att byta ut en del vatten någon gång i veckan. Algtillväxten hålls nere tack vare att växternas blad täcker vattenytan och konkurrerar ut algerna.

Mer liv i tunnan

För den som vill skapa extra liv i vattenmiljön kan ett par guldfiskar (7–10 cm stora) vara en trevlig idé. Fem stycken är lagom för en mindre tunna, och de matas sparsamt med guldfisksticks. På vintern måste fisken tas in och förvaras frostfritt, medan växterna vinterförvaras svalt i sina korgar (Kihlberg).

Skötsel och hållbarhet

Ektunnor kräver speciell omvårdnad för att hålla länge. De bör stå upphöjda på block eller tegel för att tillåta luftcirkulation undertill. Innan användning fylls tunnan med vatten och får stå tills trät har svällt tät (detta kan ta från några timmar upp till en vecka). Man kan behandla tunnan utvändigt med träolja eller lasyr men bör undvika lack då träet behöver kunna andas. Med rätt skötsel kan en ektunna för vattenarrangemang hålla 15–20 år. Det är även viktigt att tömma tunnan på vatten inför vintern om det finns risk för frost (Kihlberg).

Ektunnor är ett utmärkt val för dig som vill ha ett vackert och lättskött inslag i trädgården, och tack vare sin flexibilitet kan du enkelt skapa en oas även på liten yta.

Planteringsbeskrivning och bilder kommer från Pondteam

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB