"Vått och u-tigt, sa far!"
Lindas berättelse och bakgrund
Hemmet i Skåne – En levande släktgård
Linda tog över sitt föräldrahem i nordöstra Skåne för två år sedan, som tolfte generationen i raden. Gården ligger vackert placerad vid kanten av en tät bokskog, som om hösten skänker ett överflöd av löv och året runt ger en fantastisk inramning till familjens vardag.
Familjeliv och odlartradition
Med sin make driver Linda en stor trädgård på mellan fyra och femtusen kvadratmeter, inkluderande byggnader och gårdsplan. Maken fokuserar på grönsaker medan Linda själv brinner för blommorna. Att ha allt och gärna samtidigt är hennes motto – måttlighet är överskattat! Till denna dynamiska tillvaro hör även två små barn, djur (höns, gäss, katt och snart får), samt ansvaret för underhåll och utveckling av den 80 hektar stora gården med både jordbruk, skogsbruk och klassiska gårdsbyggnader. Inomhus samsas gamla tapeter från Lindas mamma med nya spännande projekt, som pergola och växthus.
Hösten – Trädgårdens gyllene tid
Linda beskriver sig som en genuin höstmänniska. För henne är hösten naturens egna "grand final" när färgerna exploderar och sommaren övergår i vintervila. Odlaråret börjar med förnyad energi, men hösten kräver uthållighet i kyla och regn – det är då man måste kämpa vidare, även i motvind och under fallande löv.
Glädje, utmaningar och kretslopp
Trots småbarnsliv och många åtaganden talar Linda öppenhjärtigt om den tillfredsställelse det innebär att fortsatt arbeta i trädgården. Att gräva dahliahörn i ösregn med gäss som hejar på må låta tufft, men det är just där, mitt i dagens bestyr, som hon hittar harmonin. "Liv kräver både sol och vatten – och ibland väldigt mycket vatten," konstaterar hon med ett leende.
Inspiration och vidare läsning
Vill du möta fler röster om odlingsglädje, trädgårdsliv och tradition?
Läs tidigare avsnitt av Katarinas krönika och möt fler krönikörer och experter på Odla.nu.
Ständig utveckling och gemenskap
Linda visar med sitt exempel att odlarskapet är mer än ett intresse – det är ett kretslopp av ansträngning och belöning, gemenskap och stolthet. Att engagera sig i gården ger både inre frid och glädje, samt känslan av att vårda något större än sig själv. Hon inspirerar oss att vårda både traditioner och innovation – och att uppskatta processen, oavsett väder och årstid.
Tips: Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev, så missar du inte nya artiklar, intervjuer och tips från våra trädgårdsexperter! Prenumerera här:.