Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårtecken

  • fruktutställning i Göteborgs Botan.

Nu är vi alltså där igen, på väg till våren! Fruktutställningen i Göteborgs Botan har öppnat och det är ett vårtecken så gott som något!

Vi var förstås där och kikade in och hade turen att få provsmaka också. Det kan man få göra under visningarna, se vidare längst ner för tiderna.

Bland nyheterna kan nämnas sockerannona (Annóna squamosa) och taggannona (Annóna muricata), en söt respektive syrlig släkting till den mer kända kirimojan, dvs. den "vanliga" annonan (Annóna cherimola). Alla tre är utmärkta dessertfrukter och de nya sorterna kan bli ordentligt stora, se bilder. De härstammar ursprungligen från Latinamerika, men odlas numera i många andra tropiska länder.

Från Latinamerika kommer också chupa-chupa (Matisia cordata) och mammiäpple (Mammea americana) - två för oss nya frukter.

Namnet på den första är ljudhärmande och återger ett tuggljud, det andra är ett lokalt namn hos tainoindianerna.

Även barbadoskörsbär eller acerola, (Malpighia glabra), är ny hos oss och kommer från Latinamerika den också. Den är en riktig vitaminbomb med sina 4700 mg C-vitamin per 100 g frukt! Den är alltså hundra gånger rikare på C-vitamin än apelsinen.

Ungefär i samma storlek som den föregående är det gröna honungsbäret (Melicoccus bijugatus) som växer i tropiska Amerika och de Västindiska öarna. Det är också en ny bekantskap för oss. Den har en sötsur smak och äts som en uppfriskande sötsak.

I Sydafrika har man tagit fram en miniananas (en sort av Ananas comosus), som är mycket söt och lagom stor för en person. Den har funnits hos oss under några år nu men är fortfarande inte så vanlig i handeln.

Bland de övriga frukterna på utställningen märks den mycket vackra kaktusfrukten röd pitahaya (Hylocereus undatus). Det finns även en gul pitahaya (Selenicereus megalanthus) som inte är lika iögonfallande. Båda har en mild, lite gurkliknande smak.

Vacker är också kiwano (Cucumis metuliferis), den enda frukten på våra fruktdiskar som kommer från tropiska Afrika, som är artfattig när det gäller frukt. Kiwano smakar lite gurkliknande, den är faktiskt en gurka, men lite mer sötsyrlig och mycket saftig.

De ostasiatiska hotellägarnas skräck, som Botan så träffande beskrev det, lär vara durian (Durio zibertinus). Den väcker lika starka känslor där som surströmmingen hos oss. Dess lukt går inte att kortfattat beskriva… men den osar mer eller mindre svavel när den är mogen och det är varmt. Hos oss i svala Sverige kunde man inte känna någon särskilt odör, så det är inte obehagligt att gå och titta på den! Och även smaka: den är len och mycket söt, vi tyckte den var jättegod!

Jätten jackfrukt (Artocarpus heterophyllus), som också kallas brödfrukt, liknar till utseendet föregående, men ska inte vara svavelosande, om än inte lika söt heller. Fruktköttet sitter samlat i runda rum kring en central stock, egentligen är det många små frukter som vuxit samman till en stor. Fruktköttet är gult, saftigt och smakar sötsyrligt. Frukterna kan väga upp till 50 kg, men vanligen väger de 2-10 kg. Jackfrukt äts som frukt, till skillnad från andra typer av brödfrukter som tillagas som en grönsak.

citrusbordet fanns både dvärgar och jättar. Här ses ett litet träd av dvärgcitrusen kalamandin (Citrofortunella microcarpa) och jätten pomelo, även kallad pompelmus (Citrus maxima).

En hos oss ganska ovanlig citrusfrukt är limett eller sötcitron (Citrus limetta). Den smakar sötfriskt men inte starkt, den har inte citronens skarpa syrlighet. Kommer från Mellanöstern och Turkiet.

I växthuset finns det också några träd med frukt på att se, bl.a. papaya, banan och tamarillo. Så gör en exotisk utflykt mitt i smällkalla vintern och få lite vårkänslor!

Tider:
Exotisk frukt är färskvara, så därför pågår utställningen under ganska kort tid, från och med lördagen den 21 januari till och med söndagen den 5 februari 2006.
Den är öppen på vardagar 10-16, under helger 10-17.
Visningar äger rum på lördagar och söndagar kl. 12 och kl. 15. På tisdagar är det kvällsöppet med visning kl. 18.


Utstallningsbord


Sockerannona


Taggannona


Kirimojan


Chupa-chupa


Barbadoskörsbär


Ananas och minianannas


Röd pitahaya


Kiwano


Durian

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB