Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårskötsel i rabatten

När våren har kommit så är det dags för första skötseln av rabatterna. Eftersom vi lever i ett avlångt land är det svårt att säga exakt tidpunk när detta ska ske. Men när perennerna börja komma upp är det dags att sätta igång! Om man sköter vårens skötsel bra så får man det mycket mer lättskött under resten av säsongen. Man får självklart mycket vackrare växter också!

Text och bild: Anna Theorin

Nu har äntligen våren kommit fast men det har varierat rejält i temperaturer. Som tur var så brukar de perenner som kommit upp klara frostsmällarna galant. Jag brukar göra en ordentlig vårskötsel i rabatterna, då brukar resten av året bli mindre skötselrikt och mina perenner vackrare.

Det första man ska göra är att klippa ner alla vissna växtdelar från förra året. Detta kan man göra tidigare för att minska risken att man råkar klippa i den nya tillväxten. Vintergröna gräs såsom Frylet på bilden nedan "kammar" man igenom med fingrarna och drar bort det som vissnat under förra året. Klipp alltså inte ner vintergröna gräs. Och se så fint det blommar redan!

Jag brukar även kratta bort alla löv som inte förmultnat. På hösten lägger jag på ett tjockt lager med löv på mina rabatter, det brukar oftast förmultna under vintern och sen har man fin jord när våren kommer. Allt förmultnar dock inte utan då får man kratta bort det eller räfsa ner det i jorden.

Sen rensar jag hela rabatten ordentligt, för som ni säkert vet så brukar ogräset alltid växa mer än perennerna på våren. Jag gräver upp alla rotogräs jag ser och rycker alla fröogräs som kommit upp. I vissa delar av min trädgård är det skuggigt och där kan jag få problem med en hel del mossa på vintern. Detta tar jag bort för hand för att inte sprida sporerna.

När man ser att perennerna vaknat så lägger jag på ett tjockt lager med kogödsel på påse i alla rabatter. Gärna en 5 centimeter som inte behöver myllas ner om man inte vill. Kogödsel på påse är inte så starkt som "riktigt" kogödsel och jag har inte märkt av några brännskador med den här metoden alls. Jag lägger på kogödsel varje år i mina rabatter för att få en fin jord och näring. I mina surjordsrabatter (eller om jag har hortensior och rhododendron i rabatten) fyller jag inte på med kogödsel. De får istället en giva med rhododendronjord. Detta gäller även magnolian som är en surjordsväxt. Hallonen däremot blandar jag både rhododendronjord och kogödsel och ger dem. Man får prova sig fram för att se vilken mängd man ska ta.

Om det är torrt, vilket det varit i min del av landet så vattnar jag alltid igenom rabatterna efter kogödsel lagts på. En ordenlig rotblöta får alla växter vid den här tiden på våren. Speciellt de sorters växter som har en tendens till mjöldagg får extra mycket vatten. Jag har märkt att om jag vattnar mina Höstflox mycket under våren så får jag inga problem med mjöldagg senare under sommaren. Det kan vara värt att prova!

Om jag ska dela på senblommade perenner så gör jag även det vid den här tiden på året. De stora perennerna gräver jag upp och delar med en vass spade och de mindre drar jag isär för hand. Nu flyttar jag även smultron och fröplantor som spridit sig till olika delar i trädgården.  Ha en fin dag i trädgården!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB