Vårskötsel i rabatten
Text och bild: Anna Theorin
Vårens inträde i trädgården
Nu har äntligen våren kommit, även om temperaturerna har varierat rejält – men det är något man får vänja sig vid så här års. Lyckligtvis klarar de flesta perenner som hunnit titta upp de tidiga frostknäpparna väldigt bra, och att göra en ordentlig vårskötsel i rabatterna lönar sig verkligen. Genom att lägga tid på vårarbetet i perennrabatterna blir resten av säsongen mycket mindre arbetskrävande, och mina perenner belönar mig med extra prakt och frodighet.
Klipp ner fjolårets växtdelar
Det allra första steget på våren är att klippa ner allt gammalt, visset från föregående säsong. Det är klokt att ta tag i detta så tidigt som möjligt, gärna innan den nya tillväxten dragit igång ordentligt, så att du slipper risken att klippa av fräscha skott av misstag. Det finns dock undantag, till exempel vintergröna gräs som Frylet – dessa klipper man inte ner, utan ”kammar” försiktigt igenom med fingrarna och plockar bort det som vissnat bort under året. Då bevaras plantans fina vinterkaraktär, och det är fantastiskt att se hur de kan börja blomma redan tidigt på säsongen!
Tips!
Hantera löv och förbättra jordstrukturen
Jag brukar också ta itu med alla löv som finns kvar sedan hösten. Under hösten lägger jag på ett rejält lager löv i rabatterna, eftersom detta förbättrar jordens struktur och näring när det förmultnar. Men allt bryts inte alltid ned av sig själv, speciellt om vintern varit kall och torr. Då krattar jag bort de kvarvarande löven eller vänder ner dem i jorden, så att de inte hindrar nya skott från att titta fram.
Rensa och gödsla rabatterna
Effektiv ogräsrensning
Nästa viktiga moment är att rensa rabatterna ordentligt. Ogräset tar gärna för sig tidigt på våren när perennerna fortfarande är små. Jag gräver upp allt rotogräs jag hittar och drar upp de fröogräs som har hunnit gro. I de skuggigare delarna av trädgården har jag ibland problem med mossa som växer till under vintern; den tar jag bort för hand för att minska spridningen av sporer.
Jordförbättring och näring
När perennerna har börjat vakna till liv är det dags att förbättra jorden. Jag breder ut ett cirka 5 centimeter tjockt lager kogödsel på påse över rabatterna. Kogödsel på påse är betydligt mildare än färsk kogödsel och jag har aldrig märkt att det riskerar att bränna växterna, så det går utmärkt att lägga den direkt ovanpå jorden utan att blanda ner den. Den här årliga gödslingen ger perennerna fin och näringsrik jord att växa i hela sommaren. Har du surjordsväxter som hortensia, rhododendron eller magnolia i rabatterna bör du däremot undvika kogödsel och istället använda specialjord, till exempel rhododendronjord. För hallon brukar jag faktiskt blanda kogödsel och rhododendronjord för bästa resultat – ibland får man prova sig fram för att se vilken mängd som passar i den egna trädgården.
Vattna ordentligt vid behov
Är våren torr, som den ofta är här, så är det extra viktigt att vattna igenom rabatterna ordentligt efter gödslingen. Alla perenner mår bra av en riktigt grundlig rotblöta vid den här tiden på året. Särskilt vissa sorter, som till exempel Höstflox, är mindre benägna att drabbas av mjöldagg om de får tillräckligt med vatten på våren. Jag har själv märkt stor skillnad på mina flox genom att satsa på vattningen tidigt.
Dela och flytta perenner
När och hur du delar
Det är också nu, innan sommarvärmen tar över, som jag passar på att dela och flytta på perenner som växer för tätt eller har blivit för stora. Senblommande perenner delar jag oftast nu, medan vårblommande kan delas efter blomningen eller till hösten. De större plantorna delar jag med en vass spade, mindre kan dras isär för hand. Passa även på att flytta självsådda smultron och andra fröplantor till nya platser i trädgården.
Sätt ut växtstöd tidigt
Ytterligare ett bra tips är att sätta ut växtstöd redan nu, till exempel för pioner eller höga perenner – då växer plantorna snyggt genom stödet och får ett stabilt och naturligt stöd längre fram. Fotografera gärna dina rabatter under våren, så blir det lättare att följa utvecklingen och se vilka växter som breder ut sig eller behöver delas under kommande säsonger.
Avslutande tips
Ha en fin dag i trädgården, och njut av den spirande vårgrönskan! Med en grundlig vårskötsel får du vackrare rabatter och mindre arbete under resten av året.