Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Varför får tujan bruna barr?

Många läsare är bekymrade över tujor med bruna barr. Odla.nu berättar vad som kan orsaka bruna barr på dina tujor.

Av Sylvia Svensson

Jag får många frågor till Odla.nu om mer eller mindre bruna tujor. Precis som tallar och granar får även tujor kottar som blir bruna när de mognar, och de kan på håll få det att se ut som att hela växten är brun. Men det är inte detta problemet handlar om, utan att tujans barr blir bruna. Det finns flera orsaker till att detta kan uppstå – här redogör jag för de vanligaste, samt ger råd kring vad du kan göra.

Vattenbrist kan ge bruna barr

Tujor är mycket känsliga för torka, särskilt under sina första år efter plantering. Vattenbrist är en av de vanligaste orsakerna till bruna barr. Det kan också vara så att torkskador visar sig långt efter själva torkan, så symtomen kan dyka upp även senare. Står thujorna nära stora träd kan de dessutom konkurrera om vattnet, vilket förvärrar torkan i vissa delar av häcken. Var därför extra noggrann med bevattningen, särskilt under torra perioder och vid nyplantering.

Näringsbrist kan ge bruna barr

Förutom vattenbrist kan även näringsbrist resultera i att thujor får bruna eller gula barr. Vid näringsbrist blir barren oftast bleka snarare än torra. Brist på magnesium syns först som gulaktighet på äldre skott, medan järnbrist orsakar gula unga skott. Gödsla gärna på våren med ett gödsel anpassat för barrväxter, så får tujorna en bra start på säsongen. Att ge rätt näring är särskilt viktigt om jorden är näringsfattig.

Skador av salt och djur

Saltspridning från snöröjning eller urin från husdjur kan också leda till brunfärgade partier på tujan. Thujor är känsliga för salt, så se till att skydda dem särskilt under vintern och undvik så långt möjligt att använda salt i närheten av planteringarna.

Sjukdomar kan ge bruna barr

Thujor kan även angripas av olika sjukdomar och skadedjur. Vivlar, i första hand öronvivlar, kan sitta i grenverket och suga på grenarna så att dessa blir ringbarkade och dör. Ytterligare en utmaning är svampsjukdomen kvistdöd, som orsakas av Kabatina thujaea. Denna svamp trivs vid låg temperatur och hög luftfuktighet och gör att grenar blir bruna och dör. Läs mer om olika växtskyddsmetoder och sjukdomar i Allt om växtskydd - del 1, del 2 och del 3.

Åtgärder – vad kan du göra?

Vattna ordentligt

Vattna regelbundet, framför allt under de första åren och vid långvarig torka. Se till att vattnet tränger ner till rötterna.

Gödsla

Ge näring på våren, gärna ett gödsel som är anpassat för barrväxter och jordens behov.

Skydda mot salt och urin

Undvik saltanvändning och håll husdjur borta från tujahäcken om möjligt.

Förebygg och hantera sjukdomar

Vattna helst på marken och undvik att blöta ner barr och grenar, eftersom fuktigt barrverk gynnar svampsjukdomar. Se till att tujorna får luft och står lagom tätt. Vid svampangrepp, som kvistdöd, plocka bort angripna grenar – men räkna med att plantan kan bli gles och kal om angreppet gått långt. Kemisk bekämpning med svampmedel är i första hand aktuellt i yrkesodling, inte för hemmaodlare.

Allvarliga fall

Om sjukdomen spridit sig mycket, som ibland syns på bilder med kala, bruna plantor, är det oftast bäst att ta bort hela tujan och eventuellt ersätta den.

Viktigt att tänka på

Reagera snabbt när du ser tecken på att tujan mår dåligt! Oavsett orsak är snabba åtgärder ofta avgörande, så att problemet inte hinner förvärras eller sprida sig till andra växter.

Glöm inte att bruna kottar är helt naturligt och inget att oroa sig för! De är ett tecken på att plantan har blommat eller satt frö, och visar inte att den är sjuk.

Läs också!

Allt om växtskydd - del 1
Allt om växtskydd - del 2
Allt om växtskydd - del 3

Sammanfattningsvis har bruna barr på tuja flera orsaker, ofta en kombination av vattenbrist, näringsbrist, sjukdomar eller yttre skador som salt. Med rätt skötsel går problemen oftast att både förebygga och, i många fall, åtgärda i tid.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB