Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens nyckfulla väder

Jag har fått flera förtvivlade frågor om vad man ska göra och inte göra då vädret i vinter har varit som det har varit.

Man är oroliga för sina blommande lökväxter, julrosor och redan planterade penséer som plötslig lägger sig ner och "dör" när det nu blev minusgrader och snö. Men lugn, bara lugn. Lökväxterna och dessa tidiga perenner och penséer är programmerade att hushålla med energin och klarar till och med en ganska rejäl köldknäpp, de reser sig igen när det blir varmare.

Tyvärr finns det andra växter som inte är så tuffa. Många buskar har ju redan kommit långt med sina blad, en del har knoppar och t o m blommar. Sådana som buddleja kan frysa i toppen om den har utvecklade blad när frosten kommer. Men man kan klippa bort det förfrusna senare på våren när värmen har kommit på riktigt. Man kan också försöka svepa in växterna i frostskyddsväv om man upptäcker att en frostnatt är på antågande.

Frågorna har också handlat om klippning av rosor och klematis som är långt komna med sina blad. Men vänta lite till innan du tar fram sekatören, vänta tills björken får sina musöron. Björken är en bra måttstock, den låter saven stiga och bladen utvecklas först när det verkligen är dags. Då är det också dags att klippa rosorna och putsa de senblommande sorterna av klematis som blommar på årsskott. De tidigblommande klematissorterna putsar man efter blomningen.

Har man inte beskurit sina äppel- och päronträd, går det att göra det ännu. Men man kan också klippa dem på sensommaren under JAS (=juli, augusti, september), för sensommarbeskärningen gör att det inte blir så mycket vattenskott sedan.

Däremot får man inte beskära växter som blöder nu, t ex. björk, lönn och vin. Stenfrukten (körsbär, plommon, aprikos, persika) ska man också låta bli att klippa tills sensommaren.


Helleborus orientalis 'Black Party Dress'


Påskliljor


Helleborus 'Winter Moonbeam'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB