Vårens nyckfulla väder
Väder, växtskydd och beskärning i en nyckfull vinter
Jag har fått flera förtvivlade frågor om vad man ska göra och inte göra när vädret i vinter har varit så nyckfullt. Många oroar sig särskilt för sina blommande lökväxter, julrosor och redan planterade penséer som plötsligt lägger sig ner och ser "döda" ut när kylan och snön återvänder. Men ta det lugnt! Lökväxter, tidiga perenner och penséer är programmerade för att hushålla med energin, och trots att de kan se ut att ha gett upp, klarar de oftast även en rejäl köldknäpp. Så snart temperaturen stiger reser de sig igen.
Tyvärr är inte alla växter lika tåliga. Många buskar har redan fått blad, och vissa har börjat bilda knoppar eller till och med blomma. Exempelvis buddleja kan frysa i toppen om den fått ut blad vid fel tidpunkt. Skulle detta inträffa går det bra att klippa bort de frostskadade delarna senare på våren, när värmen kommit för att stanna. Upptäcker du att en frostnatt närmar sig kan du också svepa in känsliga växter i frostskyddsväv som extra skydd.
När ska rosor, klematis och fruktträd beskäras?
Flera frågor har också handlat om beskärning av rosor och klematis som kommit långt med sina blad. Men avvakta med sekatören och vänta tills björkens blad visar sig som ”musöron” – björken är en utmärkt termometer för när det är rätt tid att börja. Då är det dags att klippa rosorna och putsa de senblommande klematis som blommar på årsskott. Tidigblommande klematis beskärs först efter blomningen, så vänta in rätt moment.
Om du inte hunnit beskära dina äppel- eller päronträd än, är det fortfarande möjligt. Alternativt kan du vänta till JAS-perioden (juli, augusti, september), då sensommarbeskärning minskar risken för vattenskott. Däremot bör du undvika att beskära växter som ”blöder” just nu, såsom björk, lönn och vin. Detsamma gäller för stenfrukt (körsbär, plommon, aprikos, persika) – vänta till senare under sensommaren innan du beskär dem.
Skydda dina lökväxter och tidiga blommor
För dig med lökväxter och tidiga blommor i rabatten, såsom Helleborus orientalis
eller,
är det lugnande att veta att dessa växter har en inbyggd motståndskraft mot snabba köldperioder. Även varianter som Helleborus
klarar ofta att först vissna ned vid oväntat bakslag, för att därefter resa sig när solskenet återvänder.
Vill du få mer inspiration kring vad du kan plantera när våren väl är här rekommenderas Vårens nya krukväxter, där du hittar tips på färgstarka och tåliga plantor för säsongen.
Extra tips för vinter- och vårskydd
- Täckt rabatten med löv, halm eller bark – ett effektivt sätt att skydda rötterna under kalla perioder.
- Känsliga buskar kan bindas ihop före snöfall för att undvika grenvik och skada.
- Har du nyplanterade eller särskilt ömtåliga växter? Ge dem ett extra skyddande lager innan nästa köldknäpp.
Djur och natur i vinterträdgården
Tänk också på trädgårdens vilda invånare! En utfodringsstation med solrosfrön eller jordnötter hjälper småfåglarna genom vintern, och du kan skapa skyddande gömställen för insekter genom att lämna kvar vissna växter, kvistar eller blad.
Planera framtiden
Vintern är även en utmärkt tid för reflektion och planering. När allt ligger i vila är det lättare att se trädgårdens struktur och fundera över vilka nya funktioner eller växter du vill addera till nästa år.
När våren kommer
Sammanfattningsvis – även när vintern överraskar kan de flesta av våra vanligaste trädgårdsväxter återhämta sig, och med några enkla skyddsåtgärder och rätt timing på beskärning står din trädgård stark när våren till slut kommer!
Fler tips och idéer hittar du under Vårens nya krukväxter.