Vårens lökväxter
Snart är det vår igen – nu planerar vi för lökväxterna
Snart är det vår igen – nåja, om fyra–fem månader sådär, men visst går det fort. Snart står vi där och spejar efter de första snödropparna, som trotsar snön och tittar fram, och med lite tålamod kan vi räkna med vårstjärnorna och scillan någon månad senare. Förhoppningsvis! Det är just detta längtande och den tidiga blomsterprakten som Susanna Roséns bok Vårens lökväxter handlar om.
Lökarnas magi i trädgården
Har vi varit flitiga med att stoppa ner lökar i trädgården, så kan vi vänta oss att de belönar oss med en vacker blomning till våren – den där årliga känslan av pånyttfödelse som själva trädgårdsglädjen bygger på. Men för riktigt lyckat resultat behöver vi mer än tur: det gäller att både kunna grunderna och lära sig extra tricks. En viktig finess är att faktiskt kunna skilja på vad som är lökar, knölar och rhizomer, eftersom de olika växterna har olika krav och egenskaper när det gäller plantering och skötsel.
Tips för plantering och skötsel
Boken innehåller många användbara råd om hur, var och när man ska välja och plantera sina lökar. Planteringen sker framförallt på hösten, då jorden fortfarande är ljum och lökarna får gott om tid att rota sig innan vintern. En tumregel är att plantera löken tre gånger så djupt som dess höjd, med spetsen uppåt, något som gäller både i trädgårdsrabatten och i kruka. För lökar i kruka (se kapitlet om krukodling i boken), är det extra viktigt med dränering, till exempel leca eller kottar i botten, så att lökarna inte ruttnar under vinterns och vårens fuktiga perioder.
Något som många hobbyodlare är osäkra på är hur man bäst tar hand om lökarna efter blomningen. Här är Vårens lökväxter en ovärderlig källa: låt bladen vissna ner helt innan du tar bort dem – näringen behöver gå tillbaka till löken så att den orkar blomma om nästa säsong. Om du vill förlänga lökarnas liv och blomning ännu mer rekommenderas att gödsla lätt under tillväxten, antingen med benmjöl eller kogödsel – råd som även förekommer i Kärlekens huskurer, där naturliga och beprövade trädgårdshuskurer får ta plats.
Boken tar också upp utmaningen att skydda sina lökar mot hungriga harar och rådjur — pröva fysisk avgräsning, nät eller att välja lökväxter som djuren vanligtvis ratar. För den som bor utanför lökväxternas naturliga härdighetsområde, eller helt enkelt för den som varit sent ute med plantering, är odling i kruka ett utmärkt och inspirerande alternativ. Tips ges om hur du placerar krukorna utomhus för att ge lökarna rätt kylperiod men ändå skydda dem mot alltför svår frost, exempelvis genom att isolera med bubbelplast eller frigolit.
Inspiration och kunskap i bokform
En stor och inspirerande del av boken är avsnittet med beskrivningar av tåliga lökväxter och fullt av vackra, pedagogiska fotografier av Anna Skoog. De vanligaste vårblommande lökarna – snödroppar, vårstjärna, scilla, tulpaner, påskliljor och krokus – beskrivs i detalj, men man lär sig också att svenskodlade lökar och särskilt matlök, som röd lök, har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Cirka 80 % av all lök som konsumeras i Sverige är nu odlad här, främst i Skåne och Kalmar län, vilket både ger klimatsmartare mat och utrymme för närodlade blomsterlökar i våra trädgårdar.
Bokfakta och fler tips
Vårens lökväxter är en lättläst, vacker och kunskapsfylld bok. Den är utmärkt att försjunka i nu – samtidigt som du planerar, drömmer och längtar efter den där explosionen av färg som snart bryter vinterns gråhet. Under tiden kan du med fördel fördjupa dig och hitta fler kloka knep i Kärlekens huskurer, där tradition och nytta möts på bästa sätt.
Titel:
Vårens lökväxter
Författare:
Susanna Rosén
Foto:
Anna Skoog
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Bonniers Förlag
Utgivningsår:
2003
ISBN:
91-0-058125-9