Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens första på balkong och altan

Nu måste vintern väl ta slut snart! Det är ju påsk snart och då ska vi väl få frossa i de första vårblommorna på balkongen och altanen?

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Om du har egna lökar i drivning, alltså planterade i krukor och förvarade i källaren eller dylikt så kolla om det inte är dags att ta fram dem i ljuset och värmen så de börjar blomma lagom till påsken.

Men det behöver inte vara kört, även om du inte har egna drivlökar, för det säljs färdigdrivna vårlökar i blomsteraffärerna och i Garden Centers.

Strax efter nyår börjar de första bleka lökväxterna dyka upp, och nu när våren är längre framskriden, finns det allt fler sorter att välja bland.

När det inte längre är risk för hårdare nattfrost, kan du plantera dina första balkonglådor och altankrukor med dessa fördrivna lökar, som tål en liten frostknäpp på ett par tre grader.

Skulle det sias om temperaturer ner till -10 grader, är det ju enkelt att ta in krukan/balkonglådan innanför dörren över natten. Om du skulle ha glömt ta in dem, behöver du ändå inte misströsta. För även om blommorna hänger ledsna över krukkanten på morgonen, är de ändå ganska tuffa och kan resa sig igen när vädret blir varmare.

Några större insatser med skötsel kräver de inte heller. En skvätt vatten när det är plusgrader behövs, om jorden har torkat upp.

När lökarna har blommat färdigt, kan du gräva ner dem i trädgården när den värsta tjälen har gått ur jorden. Då kan de mogna färdigt, vissna ner för sommaren och komma igen med nya blommor nästa vår.

Här några bilder till inspiration, men det är lätt att komponera tjusiga krukor själv! Har även använt penséer och andra vårblommor som säljs så här års i handeln.

Rara pärlhyacinter är alltid fina i kruka.

Denna ampel är byggd i en rund nätkorg som först är fodrad med mossa. Blommorna är frosttåliga penséer, förgätmigej och tusensköna.
Se här hur man gör.

Denna nyplanterade kruka har samma växter som ampeln, men enbart vita blommor.

Här är det återigen samma växter, men med rosa och blåa förgätmigej och rosa tusenskönor.

Här samsas den mörka hyacinten 'Woodstock' med penséer och förgätmigej ton-i-ton.

Denna lilla grupp passar bra även i en urna. Snödroppar, drivna blåsippor och en liten nunneört.

Småiris finns också att köpa som färdigdrivna om man skulle ha glömt plantera en egen kruka.

Scilla peruviana är något ovanligare, men med lite tur kan man hitta den färdigdriven. Säkrast dock att driva den själv genom att plantera i kruka på hösten och förvara svalt.

Hos vissa odlare kan man köpa tulpaner på lök. Sådana kan man sedan plantera i kruka och de håller ganska länge, om de står ute.

Vårglädje kan man skapa i urnor och lådor nu, innan det är dags att plantera sommarblommorna.

Hyacinter och narcisser i separata urnor.

Påskarrangemang på altanbordet kan vara mycket enkla, de behöver ju inte hålla hela sommaren. Här vita, fördrivna narcisser och dito balkansippor i en korg.

Ytterligare ett enkelt arrangemang för balkong- eller altanbordet. En blå kruka planterad med jordvivor och en vitbrokig murgröna.

En lite mer påkostad påskgrupp, komplett med kärring och allt. Planteringen består av en hängsälg, några jordvivor, minipåskliljor, murgröna och tulpaner köpta på lök. Senare kan man ta bort kärringen och byta ut vårlökarna mot sommarblommor och krukan fungerar då hela sommaren.

Vill man komplettera till en större grupp, kan rosa vårstjärnor och blåa pärlhyacinter i varsin kruka vara fint till.

En lika vacker som enkel kruka med endast balkansippor, Anemone blanda 'White Splendour', som enda sort.


Krokus är alltid fin, vare sig den växer i kruka eller i rabatt.


Om man har plats, kan flera kärl med samma blommor vara mycket effektfulla. På bilden ses penséer, förgätmigej, vårkrage, tusensköna och i mitten en gyllenlack, som ännu inte blommar.


Gyllenlack är inte så välkänd, men den är en bra vårväxt som blommar länge!


Enkelt men effektivt: påskliljor i en zinkkruka.


Ett enkelt påskarrangemang med gula penséer och jordvivor. Håller länge om de står utomhus.


En sådan här kärra kan den lite snickarkunniga säkert göra själv. Sedan kan man variera planteringen allteftersom. Här är det färdigdrivna påskliljor och penséer till våren.


En påskgrupp för trappan, kanske.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB