Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Våren

Visst, är växterna krukodlade, kan man plantera nästan när som helst när det inte är tjäle, alltså så hårt i marken att man inte kan gräva. För de lövfällande, barrotade plantorna är det till och med idealiskt att de planteras när de är i vila, utan blad. Det kan då gälla häckplantor av den lövfällande typen eller träd och buskar.

Våren – en planteringstid

Våren är utan tvekan en fantastisk tid för trädgården, då allt vaknar och växtkraften återvänder. Planteringssäsongen inleds och plantskolorna fylls till brädden med allt från träd och buskar till perenner och vårblommande växter – allt redo att locka ivriga trädgårdsmästare. Men när är det egentligen bäst att plantera, och vad ska man tänka på? Det finns generella principer, men också viktiga undantag och specifika råd som gör stor skillnad i etableringen.

Undantag och särskilda växter

Ett sådant undantag är avenbok, som bör planteras på våren. Avenbok är särskilt känslig för vätskeförlust, vilket gör att den mår bäst av att få en längre etableringsperiod under den svalare och fuktigare tiden av året. Även vintergröna plantor får ofta en bättre start när de får både vår och sommar på sig för att bilda nya rötter innan höstens och vinterns påfrestningar.

Hantering av krukodlade och barrotade plantor

När du hanterar plantor som länge har stått i kruka, möts du ibland av tätt ihopvirade rötter. Försök i första hand att lirka isär dem för hand eller, om det inte går, skär ett par centimeter djupa, lodräta snitt i rotklumpen på flera ställen – men undvik att skada huvudrötterna. På så vis stimulerar du plantan till ny rotbildning.

Särskilt om du köper billiga krukodlade plantor är det klokt att kontrollera att de verkligen är odlade i krukan hela tiden och inte bara tillfälligt nertryckta i jord inför försäljning. Själv har jag råkat ut för tujaplantor där de grövsta rötterna kapats av, plantan tryckts ner i en liten kruka, täckts med lite jord och såldes som "krukodlad"! Sådant slarv undviks hos seriösa plantskolor som vill behålla sitt goda rykte.

Har du fått tag på barrotade växter, inspektera rötterna innan plantering och klipp försiktigt bort eventuella skadade delar med en vass sekatör. Om någon rot är för lång, klipp hellre av den än att vika eller snurra runt den i gropen – det hjälper rötterna att söka sig utåt på sikt.

Att plantera träd, buskar och gräsmatta

Förberedelse och plantering av träd

Ska du plantera träd, gräv då en riktigt rymlig grop – minst 70 cm bred och lika djup. Spara matjorden, men alven (det ljusa lagret under matjorden) kan du kasta. Matjorden blandas med ny näringsrik jord eller planteringsjord. Har du lerjord, är det särskilt viktigt att luckra botten och sidorna av gropen, så att rötterna kan tränga in och få fäste. Sätt eventuella stödpålar medan gropen fortfarande är öppen, så att du kan binda upp trädet redan från start.

Plantan ska alltid hamna på samma djup som den stått tidigare – ett enkelt knep är att lägga en ribba över gropen och kontrollera nivån. Barrotade träd får bäst start om du breder ut rötterna ordentligt och skakar lite lätt på trädet när du fyller på jord. Fyll gropen till tre fjärdedelar och vattna rikligt, så att jorden omsluter rötterna och eventuella luftfickor försvinner. När du fyllt på resten av jorden, vattna igen och bind upp trädet med mjuka, justerbara band. Kontrollera efter några veckor så att uppbindningen inte skaver eller sitter för hårt.

Vattning och etablering

Kom ihåg att fortsatt vattning är avgörande för nyplanterade växter. Regn räcker inte – var särskilt noggrann under torra perioder det första året! Håll ytan runt plantan fri från ogräs och gräs, så minskar konkurrensen om vatten och näring. Täck gärna marken med luftigt material som barkflis eller småsten för att minska avdunstning och underlätta etableringen.

Plantering av buskar och perenner

Principen för att plantera buskar och perenner är densamma, men oftast lite enklare. När det gäller att anlägga gräsmatta, kan du så eller rulla ut tidigt på sensommaren så att den hinner etablera sig före vintern. Men det går bra även på våren. Undvik dock att plantera eller så under riktigt varma perioder – välj hellre en regnig vecka.

Tänk på att lite känsligare växter och de som ligger på gränsen för sitt härdighetsområde helst ska planteras på våren. En längre etableringstid ger dem bättre motståndskraft inför vintern, särskilt om du kompletterar med skyddsåtgärder i god tid.

Tips för val och planering

Att besöka plantskolan på våren är en ren fröjd – rader av träd och buskar väntar på köpare, rosorna knoppar och vårblommande växter skiner i kapp med färgglada sommarlökar och knölar. Det är lätt att bli överväldigad! Ha därför gärna en plan färdig innan du åker – till exempel med hjälp av växtlistor, inspirationsrundor i parker eller egna skisser där du markerat stigar och rabatter med rep eller slang för att få känsla för formen.

Lämna dock utrymme för spontana inköp – ibland hittar man något oemotståndligt! Och glöm för all del inte att titta efter växter som levererar höstfägring: buskar som blommar sent på säsongen, färgstarka perenner och träd med strålande höstfärger. Dessa kan lätt förbises i det tidiga skedet, men ger trädgården värde långt efter vårens första blomning.

Vänta med permanent plantering i ny trädgård

Har du precis flyttat in och trädgården är nyanlagd, eller kanske efter ett husbygge eller dränering, låt gärna marken sätta sig under minst en säsong innan du planterar det mer permanenta. På så sätt undviker du ojämnheter i gräsmattan och sneda stenläggningar. Under tiden kan ytan göras mer inbjudande med odling i vackra pallkragar eller stora krukor – varför inte måla dem i glada färger för extra pigghet? Använd markfolie och marktäckningsmaterial för att kväva ogräset, så kan du under tiden i lugn och ro planera för hur trädgården ska utformas på sikt. Rita upp växtscheman, gör inspirationslistor och passa på att gå på trädgårdsvisningar!

När det är dags på riktigt – gärna nästa vår – har du hunnit observera hur ljuset faller, vilka delar som behöver vindskydd och vilka färg- eller formteman som lockar dig mest. Då är det bara att sätta igång med tillförsikt.

Praktiska råd om plantering av avenbok

Planteringsförutsättningar

Avenbok (Carpinus betulus) är en populär växt för både häckar och solitärer, tack vare sin täta, robusta växtsätt. Den trivs bäst i väldränerad, mullrik jord med ett pH runt 6,5. För bästa etablering planteras barrotade och klumpodlade avenbok helst tidigt på våren, så att rötterna kan etableras ordentligt innan sommarvärmen sätter in. Krukodlade plantor är mer flexibla, men även här ger vårplantering bästa resultat, särskilt om vädret är ostadigt och fuktigt.

Förbered gropen och plantera rätt

Att förbereda planteringsgropen är avgörande. Gräv en fåra eller grop som är minst 40–60 cm bred och 40–50 cm djup – gärna mer vid solitärträd – och förbättra befintlig jord med planteringsjord och kompost. Sätt 2–4 plantor per meter vid häckplantering, och använd gärna ett uppspänt snöre som riktmärke. Låt barrotade plantor dra i vatten innan plantering, så att rötterna återfuktas ordentligt. Tryck till jorden noga runt rötterna och vattna rejält efter plantering – och därefter rikligt den första sommaren.

Skydda de unga plantorna från ogräs och torka genom

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB