Våreld/Höstglöd
Namn: Våreld/Höstglöd (Kalanchoë Blossfeldiana-gruppen)
Familj: Crassulaceae, fetbladsväxter.
Ursprung: Madagaskar.
Färg: Olika nyanser av rosa, gul, orange, röd, vit, även tvåfärgade.
Beskrivning: Kalanchoë - fr. kinesiska kalan-koe, ett inhemskt kinesiskt namn på en art i släktet
Blossfeldiana - efter Robert Blossfeld, tysk fröhandlare verksam på 1900-talet som tog med sig frö 1931.
Bakgrund: En fetbladsväxt som finns tillgänglig i handeln under hela året.
Egenskaper: Det här är en mycket lättskött och tålig växt, som kan lagra vatten i de tjocka bladen. Den är varken känslig för torr luft eller torr jord. Eftersom knopparna slår ut successivt har vårelden en lång blomningstid.
Placering: Ljus och solig placering ger den längsta blomningen. Normal rumstemperatur året om och något svalare under vintern, dock inte under 16°C, är vad vårelden föredrar.
Sorter: Kalanchoë x blossfeldiana har under senare år korsats med andra arter och sorter och idag odlas bara nya hybrider.
Till mini-kalanchoe är det främst svagväxande sorter som används. Större blommor och tvåfärgade sorter eftersträvas vid förädling av nya sorter.
Förädlingen sker idag främst i Danmark och Holland och nya sorter kommer fram varje år, vilket gör våreld till en ständigt spännande krukväxt.
Skötsel: Vattna igenom rejält vid varje bevattningstillfälle och låt torka upp däremellan. En gång i månaden under vår och sommar ges krukväxtnäring. Växten är för det mesta mycket frisk.
Användning: Höstglöden är inte bara trevlig som solitär krukväxt, utan fungerar bra också i samplanteringar och kan dessutom planteras ut under sommaren.
Det här är en typisk slit-och-släng-blomma och kastas alltså när den blommat över.
Produktionsmetoder: Idag odlas endast hybrider, vilka alla sticklingsförökas.
Våreld är en kortdagsväxt, vilket betyder att plantan bildar blomanlag när dagslängden är under 11 timmar. Med hjälp av så kallad kortdagsbehandling kan växten odlas professionellt året om.
När man kortdagsbehandlar en växt styr man tillgången på ljus genom mörkläggning. Det viktiga i det här momentet är att växten får en sammanhållen mörkerperiod som inte störs av något ljusinsläpp.
Kuriosa: Trots sin popularitet är höstglöden en relativt ung växt. Den kom till Europa så sent som för drygt 60 år sedan.