Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårblommande lökar för alla platser!

Det bästa med vårblommande lök- och knölväxter är den föraning av våren och sommaren som de sprider, de blommar ju innan något annat. Det är därför vi häruppe i Norden är så förtjusta i de vinterhärdiga lök- och knölväxterna som är en bättre benämning.

Text och bild: Marie Lindell, journalist och trädgårdsmästare

− Jag tycker men kan använda vårblommande lök- och knölväxter i alla sammanhang. Det finns lökar och knölar för alla platser i trädgården utom i dammen, menar Lena Månsson, författare till böcker om lökar och knölar och lärare vid utbildningen för trädgårdsmästare i Enköping.

Hennes favorit är den polkagrisfärgade, liljeblommande tulpanen, ”Marilyn” som inte blommar förrän i maj.

Planteringsperiod vårblommande lökar

Den bästa perioden att plantera vårblommande lökar, eller höstlökar som de också kallas, och knölar är i princip från och med mitten av september och en månad framåt. Men det beror lite på var i Sverige man befinner sig. Lökarna behöver 2-3 veckor på sig när det fortfarande är plusgrader i jorden för att rota sig. Då klarar de vintern bättre. Tjuvstartar man före den 1 september kan vårblommande lökar börja växa redan under hösten. Lökarna mår heller inte bra av att ligga för länge i butiksvärmen. Men påsk- och pingstliljor samt senblommande tulpaner kan man plantera så sent som i slutet av november om tjälen inte har satt sitt grepp om marken. Vattna mycket efter planteringen.

Blanda lökväxter med perenner

Den allra tidigaste krokusen, snödroppen och olika arter av Scilla, den ryska blåstjärnan och vårstjärnan är de vi oftast möter under våren.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

– Liljeblommande tulpaner och Camassia, stjärnhyacint, som har en mild färgskala i blått och vitt är vårblommande lökväxter som inte är så vanliga men som jag vill lyfta fram. De gör sig väldigt bra bland perenner, säger Lena Månsson.

I Enköping är parkförvaltningen experter på att blanda lökväxter och perenner. Då händer det något tidigt på året i en perennplantering när lökväxterna blommar och perennernas blad döljer sedan lökväxternas gulnande bladverk när de har blommat över. Dessa ska ju vara kvar om man vill att lökväxterna ska komma tillbaka. Tidigt blommande lökväxter och tidigt grönskande perenner är en mycket bra kombination. Men man måste vara rädd om lökväxterna när man rensar ogräs. Har man placerat lökväxterna i gräsmattan får man också vänta med att klippa gräset tills bladverket har vissnat ner.

Har man ingen rabatt går det också bra att sätta höstlökar i balkonglådor om man är noga med att isolera lådorna innan det blir för kallt.

Samplantering och massverkan

Funkia och vårblommande lök- och knölväxter är en lyckad kombination eftersom funkians blad döljer lökens väldigt bra. Men också vintergröna marktäckare som skuggröna som är tråkiga på våren och vårblommande lökar. Generellt passar marktäckande perenner bra med vårblommande lök- och knölväxter.

Plantera inte lökar och knölar på rad utan i grupper. I en gräsmatta kan man till exempel plantera lökarna i form av en våg, tätt och jämnt. Vill man ha en mer naturlik plantering ska den inte vara symmetrisk. Då kan man kasta ut lökarna och plantera dem där de hamnar. Det är bättre med fler lökar av få sorter istället för tvärtom.Fle

Lätt skötsel av vårblommande lökar

I princip förökar sig alla vinterhärdiga lökar och knölar men det är lättare om jorden är väldränerad och läget är halvsoligt. En allsidig näring tidigt på våren ger bra förutsättningar. Får de också stå i fred för sork, rådjur och hare har man en blommande vår att se fram emot.

Planteringstips för lök- och knölväxter

  • Gräv en grop som är tre gånger så djup som löken/knölen.
  • Smålökar ska aldrig planteras grundare än fem centimeter djupt.
  • Plantera löken/knölen så att spetsen kommer under markytan.
  • En bra dränering är viktigt.
  • Vissa lökar/knölar vill ha tunnare jord och de flesta vill inte ha tät lera.

Köp dina vårlökar på Odla.nu

Klicka in i vår shop Odla shop och välj bland mängder av fina vårlökar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB