Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårblommande dvärgkörsbär

Ljuvliga buskar och småträd förgyller trädgården så här års! Dvärgkörsbär kan tyvärr bara planteras i de lägsta zonerna. Plantera i rabatt eller stor kruka på balkongen för ljuv vårblomning och vacker höstfärg.

Av Sylvia Svensson

Dvärgkörsbär, Prunus incisa, härrör från Japan. Det blir ett litet träd, i sitt hemland intill 5 m högt, men hos oss är det oftast ett buskträd på 2-3 meter och med flera stammar. På bilderna är det sorten 'Kojou-no-mai' som är ett sirligt, uppstammat småträd lämplig till trädgården eller balkongen.

Tidig blomning

'Kojou-no-mai' blommar före bladsprickningen på våren, april-maj, med små, lätt hängande, ca 2 cm vida blommor. Knopparna är vita med rosaröda blomfästen och öppnar sig till vita blommor. När blomman åldras, blir den en aningen rosa. Det blir inga bär på denna sort.

Förutom 'Kojou-no-mai', finns några andra sorter i odling i Sverige:'Furusawa', 'Polaf' och 'Umineko'.

Ej så härdigt

Dvärgkörsbäret gillar normal trädgårdsjord med neutral pH-värde, gärna i soligt läge, då får bladen en häftig höstfärg. Tyvärr är härdigheten inte så bra, men zon 2 bör den klara. Om du har planterat i en stor kruka på balkongen, skydda krukan rejält med frigolitchips och/eller torra löv under vintern och baxa den mot den varmaste väggen. Skydda kronan med juteväv under vintern.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB