Våran femte årstid
Text & foto: Britt-Marie Brännström, Antnäs-Luleå 090320
Våra källare och garage innehåller de mest fantastiska arrangemang för att hysa frösådder, övervintrande ickehärdiga perenner, knölar och lökar av alla de slag.
Hos mig har potatislådorna i matkällaren fått en överbyggnad för frösådden och svart tjock plast hänger framför hyllor med sylt och saft för att utestänga ljuset från växtlamporna. I pannrummet står fuchsiorna och pelargonsticklingarna.
Fina plantor av jätteverbena finns där också. Dom hittade jag till min stora glädje i höstas runt de stora urnorna som innehöll jätteverbena sommaren -07.
Ett tips här! Kontrollera platsen där du haft verbena, sommaren efter kan det mycket väl komma fina plantor som du kan ta hand om och övervintra inomhus, svalt och ljust.
Om man övervintrar stora verbenaplantor är det bara att klippa ner dom, ställa mörkt i ca +5 sedan jorden fått torka upp. Är det +5 vattna fem ggr, är det +6 vattna 6ggr osv.
Nu är det dags att ge dom "säckade" barrväxterna mera luft genom att öppna säckväven mot skuggsidan. Det är viktigt att det inte är för tätt, då blir det våtvärmande omslag. Skuggväven tar jag inte bort helt förrän tjälen börjat gå ur jorden. Man kan påskynda genom att vattna med ljummet vatten.
Frösådden i kallbänken kom jag inte åt utan skidor och en pulka att dra sålådan på. Den här vintern har verkligen varit snörik, bra för perenner men inte alltid så bra för buskar som tyngs ner av snön.
Fiskarna från dammarna har vi härbärgerat i garaget i vinter. Tre pallkragar på varandra med en gummiduk i blir en bra övervintringsdamm.
En armatur över "dammen" ger bra ljus och runt om kunde jag också övervintra pelargoner, kannor, lavendel m.m. i ca 6-8+.
Nu är det bara att utnyttja det vackra vädret och längta efter kommande växtsäsong!
Britt-Marie Brännström, Luleå.


