Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Våran femte årstid

Nu lyser solen över snön och våran "femte årstid" har inträtt, kanske den härligaste ock den mest spännande årstiden. Vi sitter gärna i "lähörnan" med näsan mot solen och låter fantasin blomma inför kommande säsong.

Kreativa lösningar för vinterförvaring

Våra källare och garage kan innehålla de mest fantastiska arrangemang för att hysa frösådder, övervintrande ickehärdiga perenner, knölar och lökar av alla de slag. Det gäller bara att vara kreativ med de möjligheter som finns i hemmet, särskilt i ett klimat som vårt här i norr.

Frösådd och vinterförvaring inomhus

Hos mig har de gamla potatislådorna i matkällaren fått en praktisk överbyggnad för frösådden och svart, tjock plast hänger framför hyllorna med sylt och saft. På så sätt skyddas dessa förnödenheter från ljuset från växtlamporna som behövs för småplantorna. I pannrummet står både fuchsior och pelargonsticklingar, som trivs utmärkt där det är svalt men frostfritt under vintern.

Fina plantor av jätteverbena finns också här. Till min stora glädje upptäckte jag dessa småplantor i höstas runt de stora urnorna där jätteverbenan frodades sommaren 2007. Detta är verkligen ett av mina bästa tips: Kontrollera platsen där du haft jätteverbena året innan – ofta dyker det upp fina självsådda plantor som du med fördel kan ta in och övervintra ljust och svalt, så har du redan nya plantor till nästa säsong.

Tips för verbena och vintervila

Om man övervintrar större exemplaren av verbena bonariensis är det viktigt att klippa ner dem och förvara mörkt i cirka +5°C när jorden torkat upp. Följer du principen att vattna ungefär fem gånger under vintern vid +5°C (sex gånger vid +6°C osv.) så klarar de sig oftast utmärkt genom vinterförvaringen.

Vinterhantering av barrväxter och frösådder i kallbänk

Nu när det börjar tina ute är det dags att ge de "säckade" barrväxterna mer luft genom att försiktigt öppna säckväven mot skuggsidan. Det är avgörande att det inte blir för tätt, annars blir det våtvärmande omslag som kan skada plantorna. Skuggväven kan sitta kvar tills tjälen börjar ge med sig; om du vill påskynda upptiningen kan du vattna med ljummet vatten.

Frösådden i kallbänken var i år inte lätt att nå, annat än med skidor och en pulka för att dra sålådan på – denna vinter har verkligen varit snörik! Visst är det bra isolering för perennerna, men ibland blir buskar och yngre träd hårt nedtyngda av all snö.

Fiskar och krukväxter i garaget

Fiskarna från ute-dammen har vi fått härbärgera i garaget i vinter. Tre pallkragar staplade på varandra och fodrade med kraftig gummiduk blir en utmärkt tillfällig övervintringsdamm. Med en armatur över "dammen" får fiskarna bra ljus, och kring dammen kunde jag även övervintra olika krukväxter såsom pelargoner, kannor och lavendel i cirka 6–8°C.

Längtan till nästa säsong

Nu återstår bara att njuta av det vackra vädret och längta efter en ny, spirande växtsäsong – och kanske planera nya lösningar till nästa vinter! Varje säsong innebär nya lärdomar och inspiration, och med omtanke och kreativitet hittar trädgårdsintresset alltid sin plats, även under årets mörkaste månader.

Britt-Marie Brännström, Luleå.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB