Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Väpplingar

En rad lupinliknande växter blommar så här års och orsakar en del frågor. Det är ofta frågan om olika arter och sorter av väpplingar, tillhörande ärtväxtfamiljen.

Lupinväppling, rävböna, Thermopsis montana, är en flerårig, beståndsbildande ört som kan bli upp till åttio cm hög. Arten kommer från Nordamerika. Stjälkarna är upprätta och har strödda, trefingrade blad med lansettlika, silverhåriga småblad.

Lupinväppling blommar i maj-juli med gula blommor som sitter i en toppställd, ganska gles och långsträckt klase. Fruktbaljan är hårig och mångfröig.

Lupinväppling odlas som prydnadsväxt i trädgårdar i soligt läge med väldränerad, näringsrik jord. Jordbruket odlar den som gröngödslingsväxt. Den förekommer också sällsynt förvildad i södra och mellersta Sverige och påträffas vanligen på kulturpåverkad mark, på väg- och åkerkanter m.m.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Baptisia alba syn. Baptisia alba var. macrophylla, mjölkfärgväppling, vit färgväppling med krämvita blommor och Baptisia australis, färgväppling, med indigoblåa blommor.

Dessa är upp till meterhöga, dekorativa örter med buskigt växtsätt. Bladverket är blågrönt, med upprätta stjälkar med strödda, 3-pariga blad.

Båda får dekorativa frökapslar. Blommar i juni-augusti på soliga, väldränerade, sandiga platser. Ursprungligen är den en trädgårdsväxt, men påträffas även förvildad i södra och sydvästra Sverige.


Lupinväppling, rävböna, Thermopsis montana


Baptisia australis, färgväppling

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB