Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vaniljen blommar!

Natten till 8 juni slog den äkta vaniljen i Botaniskas Växthus ut i blom. Det var nästan 10 år sedan den senast blommade. Vill du se den är det bråttom, blommorna varar bara i 10 timmar. Det finns ett par knoppar men inom ett par dagar är det över!

Vanilla planifolia, är ursprungligen inhemsk i sydöstra Mexiko, Centralamerika och Antillerna i Karibien. I Guatemala har frukten använts till smaksättning av kakao sedan flera tusen år tillbaka. För européerna blev vaniljen känd under 1500-talet, men det anlades inga större odlingar utanför växtens naturliga utbredningsområde förrän under andra halvan av 1800-talet. Idag odlas vaniljen runt om i de flesta tropiska länder.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Blommorna, som handpollineras, slår ut tidigt under morgonen och är mottagliga för pollen under åtta timmar samt vissnar följande dag (den naturliga pollinatörer är ett par arter av bin). De skördas när de fortfarande är omogna, mörkt gröna och endast svagt gula i spetsen. Tiden för skörd är mycket viktig för slutproduktens kvalité. Doften och aromen från vaniljen beror till största delen av vanillinet, som är en benzoaldehyd, vilken bildas under jäsningen genom en enzymatisk inverkan på vissa glykosider. Samtidigt bildas flera andra ämnen, bland annat en kraftigt aromatisk ester, vilket gör den äkta vaniljen vida överlägsen det syntetiskt framställda vanillinet.

Information från Göteborgs botaniska trädgård

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB