Vaniljen blommar!
Vanilla planifolia, är ursprungligen inhemsk i sydöstra Mexiko, Centralamerika och Antillerna i Karibien. I Guatemala har frukten använts till smaksättning av kakao sedan flera tusen år tillbaka. För européerna blev vaniljen känd under 1500-talet, men det anlades inga större odlingar utanför växtens naturliga utbredningsområde förrän under andra halvan av 1800-talet. Idag odlas vaniljen runt om i de flesta tropiska länder.
Blommorna, som handpollineras, slår ut tidigt under morgonen och är mottagliga för pollen under åtta timmar samt vissnar följande dag (den naturliga pollinatörer är ett par arter av bin). De skördas när de fortfarande är omogna, mörkt gröna och endast svagt gula i spetsen. Tiden för skörd är mycket viktig för slutproduktens kvalité. Doften och aromen från vaniljen beror till största delen av vanillinet, som är en benzoaldehyd, vilken bildas under jäsningen genom en enzymatisk inverkan på vissa glykosider. Samtidigt bildas flera andra ämnen, bland annat en kraftigt aromatisk ester, vilket gör den äkta vaniljen vida överlägsen det syntetiskt framställda vanillinet.
Information från Göteborgs botaniska trädgård