Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växter för skugga!

Att sätta rätt växt på rätt plats är nyckeln till en vacker trädgård eller balkong. Om en perenn vill stå i sol men hamnar i skugga kommer den aldrig bli så vacker som den ska. Vissa blommar inte ens. Samma gäller om du sätter en växt för skugga i sol, den kommer inte att trivas och inte bli så frodig som den ska. Det finns många skuggtåliga växter för både balkong och trädgård. Och man kan utan problem få en frodig, blommande skuggträdgård hemma.

Text och bild: Anna Theorin

Man kan inte bara gå på väderstreck när man ska plantera växter. Stora träd kan skugga mitt på dagen i söderläge. Solen kan värma tidigt en vårdag i norrläge. Man får helt enkelt gå ut och kolla hur mycket sol/skugga man faktiskt har på platsen man tänkt plantera.

Detta gäller speciellt om man odlar på en balkong, i ett uterum eller liknande. Om du har full sol hela dagen på en balkong så är det viktigt att tänka på att sätta växter som verkligen gillar full sol och vice versa.

Här nedan kommer lite förslag på växter som man kan plantera som gillar skugga.

Skuggtåliga växter

Alunrot

Alunroten är fantastik! Det är en perenn som främst odlas för sina blad men den får också vackra, klockliknande blommor på försommaren. Den tål både sol och skugga men gillar inte att torka ut i stekande sol så jag hade rekommenderat den för lite mer skuggigare platser. Den kommer i mängder med färger, ju starkare färg den har, speciellt de röda tonerna, desto blekare kommer den att bli i skuggan. I de lägre zonerna kan man säga att den är vintergrön till och med. Jag har mina i både kruka och rabatt.

Ni hittar alla våra alunrot här.

Smultron och jordgubbar

Jag älskar att ha smultron och jordgubbar i skugga. Smultronen får du mängder med bär på oavsett läge men jordgubbarna får du mindre av i skuggan. Men det är en vacker marktäckare med gröna friska blad hela året (i zon 2 i alla fall) som jag sätter i skuggan ändå. De få jordgubbar jag kan skörda är en bonus. I sol använder jag också jordgubbar som marktäckare och där får jag mer bär såklart. Det finns revande och icke revande jordgubbar och smultron. De som revar sig förökar sig med utskickande skott och täcker snabbt en yta eller en kruka.

Ni hittar alla våra jordgubbar och smultron här.

Doftpelargoner

Visst går det att ha pelargoner i skuggiga lägen. Men då får man sätta doftpelargoner. De blommar ofta med skira, vackra blommor och doften är som alla vet magisk. Doftpelargoner kan man också använda i bakning och matlagning. Doftpelargoner blir som vackrast i halvskugga-skugga och deras ljusgröna blad lyser verkligen upp.

Fleråriga växter
Perenner
Handla nu

Ni hittar alla våra doftpelargoner här.

Sticklingar av doftpelargoner på tillväxt

Klätterväxter

Det finns flera klätterväxter man kan ha på en skuggig balkong. Det ramar in och gör det väldigt mysigt, speciellt om man har lite belysning hängandes i en spaljé eller liknande samtidigt. Man kan sätta humle som är väldigt snabbväxande, pipranka som ger en lite djungelkänsla med stora blad, kaprifol som doftar magiskt, klätterhortensia om man har lite mer plats och sen finns det några klematis som också fungerar bra i skugga med, de heter Vitalba och just en speciell som heter 'Paul Farges' blommar vackert i skugga.

Här hittar ni alla våra klätterväxter.

Pipranka som står i en stor kruka året om växer vackert på pergolan

Sallat och bladväxter

Sallat och andra bladväxter trivs faktiskt bättre i skugga än i sol. De går lätt i blom i sol och blir beska. De gillar den lilla fuktiga, skuggiga delen av trädgården eller balkongen. Speciellt sallat och spenat. Mangold fungerar också bra i skugga och det finns flera vackra sorter att änvända i både kruka och rabatt. Mangold får oftast vara mer ifred från sniglar än till exempel sallad. Jag brukar så ny sallat och andra bladväxter i omgångar så jag kan plantera ut en planta så fort jag har skördat en. Vi har färdiga plantor av sallat och bladväxter här samt fröer här.

Mangold 'Peppermint'

Lökar

Lökar är perfekt att odla på lite skuggigare delar, speciellt om det är skugga på grund av träd. De blommar och växer oftast på våren och då har träden inte fullt bladverk än. Vissa klarar även helskugga på exempelvis en balkong. Snödroppar, pärlhyacinther och kungsängslilja är perfekt att sätta i krukor med perenner. De blommar tidigt och sen döljer perennernas bladverk de nedvissna lökarnas blad.

Örter

Örter är mysigt att odla i skugga, speciellt mynta, gräslök, citronmeliss och dill. Även persilja går bra. Man kan ha dem i kruka för sig eller blanda med perenner. Dill har ju ett fantastiskt fint bladverk. De örter som verkligen inte gillar skugga är basilika, salvia och oregano. Oregano fungerar i halvskugga men den gillar inte helskugga. Testa att sätta några olika sorters mynta i en kruka, jag själv gillar jordgubbsmynta, äppelmynta och chokladmynta. Ni hittar alla våra örter här.

Örter passar utmärkt att ha i kruka i både sol och skugga

Perenner

Det finns mängder av perenner som gillar skugga. Här kommer några: Sockblomma, Bergenia, Hosta, Silverax, Ormbunkar, Daggkåpa, Förgätmigej, Myskmadra, Skugglilja, Flocknäva, Ängsnäva, Vit Skogsaster, Vipprams, Storrams, Murgröna, Aklejruta, Kaukasisk Förgätmigej, Julros, Brunnäva, Hasselört, Carex, Skuggröna och många, många fler. Det viktigaste när man planterar perenner, speciellt i kruka, är att ha bra jord och vattna kontinuerligt. Om du har en trädgård välj då perenn beroende på om du har torr skugga eller fuktig skugga. Ni hittar alla våra perenner här.

Julrosor är perfekta i skuggan

Buskar

Det finns även ett flertal buskar och häckväxter man kan ha i helskugga. Bok till exempel (inte Avenbok, utan ritkigt Bok) är en perfekt häckväxt för skugga. Andra buskar och träd är: Bambu, Rhododendron, Lagerhägg, Idegran, Hortensia, Syrenhortensia, Måbär, Klätterbenved, Snöbär, Konvaljbuske, Buxbom, Mahonia, Körsbärskornell, Gaffelolvon och mycket mer. Här gäller samma sak som för perennerna, om du har dem i kruka, använd bra jord och vattna ofta och om du har dem i trädgården välj utifrån om du har fuktig eller torr skugga. Ni hittar alla våra buskar här.

Boliviabegonia

En perfekt sommarblomma för helskugga. Blommar oavbrutet tills frosten kommer och finns i flera underbara färger. Den är också självrensande så du behöver inte plocka vissna blommor hela sommaren som med till exempel petunia. Väldigt vacker tillsammans med prydnadsgräs som carex. Vi har några sorter i lager av denna stjärna och du hittar dem här.

Om man odlar i krukor så gäller följande, använd bra jord vid plantering. Gödsla inte de första fyra veckorna men vattna ofta. Ju större kruka du använder desto bättre. Om växten du planterar är härdig i din zon ska den klara av att stå utomhus i en kruka hela vintern. Alltså behövs ingen vinterförvaring som många tror. Våren efter kan du fylla upp krukan med kogödsel och sen gödsla vid behov under sommaren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB