Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad kan jag så i september?

Sensommaren och hösten är perfekt tid för sådd av både perenner, tvååringar och grönsaker. Tro det eller ej men flera växter gillar den lite kallare och fuktigare luften som sveper in nu istället för den torra, varma, sommarluften. Här nedan listar jag perfekta sorter att så nu och hur ni ska göra samt sköta om er sådd såhär på hösten.

Text och bild: Anna Theorin

Sådd är lurigt att skriva om. Vårt land är avlångt och vissa sorter jag skriver om kommer att komma upp nu i söder och ni kan till och med skörda innnan vintern kommer medans i norr är det till för tidig vårskörd istället. Flera grönsaker som kommer upp nu övervintrar till våren om man inte skördar dem och många perenner och tvååringar behöver en vinter för att kunna blomma.

Upphöjda bäddar till grönsakerna gör att värmen hålls kvar längre och man kan skydda med en fiberduk de första frostnätterna.

Vi börjar med Sallatslök!

Denna perfekta grönsak som tål allt. Jag sår den i omgångar hela sommaren och äter både som mindre späda primörer och senare när de växt på sig lite. Jag sår den också nu i september. Väldigt mycket av den faktiskt. Skördar en del under hösten och resten får stå kvar i landet hela vintern. Den övervintrar här hos mig och de fröer som inte grott, gror tidigt på våren innan allt annat. Den kan vara lite trög i starten tycker jag, att så den nu har gjort att jag har sallatslök hela våren innan de vårsådda har kommit upp i storlek. Jag sår mina i rader direkt i jorden eller om det inte finns plats så sår jag dem i små drivhus för att sen plantera ut dem. Min favoritsort som ni ser på bild heter 'White Lisbon', den och alla andra sorter vi har hittar ni här.

Liten sallatslök på gång

Här har den fått växa på sig och kommer att övervintra om jag inte skördar...

Förgätmigej, det finaste namnet på en blomma enligt mig.

Förgätmigej är en tvåårig växt som bildar en bladrosett första året och blommar år två. Den kan också bilda både bladrosett och blomma på ett år om man sår tidig vår. Jag sår mina nu i september. I små krukor eller direkt i rabatten. Förgätmigej gror snabbt och växer på bra. När bladrosetten kommit upp och vintern närmar sig så ställer jag alla små krukor på en skyddad plats, ej med tak över, och slänger på löv. Glöm inte att namnmärka krukorna. Krukorna klarar att frysa och plantan också. Man kan plantera ut dem på sin plats när de kommit upp också om man vill redan under senhösten/vintern så länge tjälen håller sig borta. På våren kommer plantan att grönska igen och sen blomma.  Ni hittar våra förgätmigejfröer här.

Asiatiska blad!

Det finns mängder med sorter och alla gillar när det är kallt och fuktigt. Man kan så asiatiska blad nu i september för skörd långt in på hösten och tidig vinter. De är perfekta att bredså för att plocka blad till sallad eller smörgåsen och många sorter kan man skörda långt in i vinter. Ni hittar dem här.

Fingerborgsblomma

En fantastisk tvååring som kommer bilda en bladrosett nu i de lägre zonerna och kommer komma tidigt nästa år i de högre zonerna. En tvåårig växt bildar en bladrosett första året för att sedan blomma året därpå och sen vissna ner. Genom att så dem nu får ni ett försprång och om den bildar rosett kommer den blomma redan nästa år. Jag sår mina i krukor för att sedan plantera ut dem där jag vill ha dem. Man kan direktså dem i marken men jag har mer koll i kruka. Glöm inte att låta några fröa av sig i er trädgård på hösten. Ni hittar alla våra sorter här.

Fullvuxen fingerborgsblomma

Såhär ser bladrosetten ut, med ett täcke av frost.

Spenat och Ruccola - två höstfavoriter

Spenat och ruccola går ofta i blom om man sår dem på sommaren, nu är alltså perfekt tidpunkt för sådd. De växer fort och kraftigt i det kallare vädret. Jag sår alltid ett överflöd av spenat som jag använder färsk och även fryser in. De tål en hel del kyla och är perfekta i köksträdgården när allt annat börjar tappa sugen. Ni hittar alla våra spenatfröerhär och ruccolafröer här.

Akleja, försommarens favoritblomma

Aklejor är försommar för mig. Deras klockor som vippar på höga stänglar och vackra blad. De tål allting och sprider sig och korsar sig villigt. Det är alltid spännande att se vilken ny färg eller form som kommit till året innan. Om man vill ha specifika färger eller former på sina aklejor så kan man så dem nu. De vill ha en vinter för att gro och jag tycker det är enklare att så dem ute nu under hösten än att så dem inomhus tidig vår. Det är alltid platsbrist inne på våren. Så dem i krukor och ställ dem skyddat men ej under tak. När löven ramlat ner kan ni slänga några på krukorna och om ni har snö är det också bra. På våren kommer aklejorna gro i sin egen takt och ni kan plantera ut dem när de fått lite storlek. Ni hittar våra blomsterfröer här.

Ni kan göra exakt samma med: Lavendel,Rudbeckia, Pensé, Röllika och Vädd.

Sallat - liten men naggande god

Sallat sår jag i omgångar hela sommaren och september är inget undantag. Jag använder mig oftast av sorten Little Gem men de flesta sallatssorter förutom isberg går kanon. De kan hinna bli större plantor men oftast plockar man bara bladen. Bredså dem eller så dem en och en om du vill prova på att få större plantor. Sallat gillar det lite kyligare vädret och går inte i stock. Ni hittar våra sallatsfröerhär.

Sallat 'Little Gem' som jag odlar i min nya odlingslåda på ben så jag slipper sniglarna, de har varit hopplösa i år.

Odla inomhus går också bra

Om man inte vill eller kan odla utomhus går det utmärkt att odla inomhus hela hösten och vintern. Grodda fröer i en groddbox eller så plocksallat i både vatten och jord. Man kan till och med odla tomater inomhus under vintern om man använder växtbelysning och en tomatsort som blir rellativt låg. Det gäller bara att testa! Allt om inomhusodling hittar ni här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB