Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad gör jag åt ogräset?

Nu är det tid för det levnadsglada ogräset att vakna och vålla bekymmer för oss igen. Men med lite framförhållning kanske du kan göra livet surt för dessa icke-önskade växter. Här kommer jag med några tips!

Så blir du av med ogräset på ett miljövänligt sätt

Av Sylvia Svensson

För att hindra ogräset från att ta över i trädgården gäller det att vara uppmärksam redan tidigt på säsongen. Ju tidigare du rensar ogräset, desto enklare kan du undvika att behöva använda kemiska bekämpningsmedel, vilket både gynnar miljön och din trädgårds hälsa. Om ogräset aldrig får ordentligt fäste blir det betydligt lättare att hålla ogräsnivån under kontroll när sommaren väl är igång.

Rensa och bearbeta

Att rensa bort ogräs så snart det visar sig är särskilt viktigt den första månaden efter sådd, när plantorna är små och sårbara, samt kring nyplanterade perenner, buskar och träd innan dessa utvecklat ett starkt rotsystem. Ju mindre konkurrens från ogräs, desto bättre för dina trädgårdsväxters etablering och tillväxt.

Jordbearbetning och täckodling

Bearbeta och luckra jorden försiktigt i omgångar. Genom att regelbundet lossa jordens ytskikt stör du ogräsets tillväxt och gör det svårare för nya frön att gro. Samtidigt gynnas markens mikroliv, vilket förbättrar jordens struktur och bevarar fuktigheten längre.

Ett annat grundtips är att aldrig lämna jorden bar i rabatter eller odlingsland. Täck mellanrummen mellan växterna med halm, träflis, gräsklipp eller barkkompost. Den organiska täckningen blockerar ljuset och minskar därmed risken för att ogräs får fäste och växer upp.

Du kan även använda en ogräsduk direkt på marken mellan växterna och sedan lägga på barkkompost eller liknande ovanpå. Har du redan fått in flerårigt och besvärligt ogräs som kirskål, åkerfräken, kvickrot eller nässlor? Då kan det vara klokt att täcka området helt med en kraftig markduk i några år och istället odla växter ovanpå duken i pallkragar eller lådor.

Marktäckande växter och gångar

Att plantera marktäckande växter i rabatter och mellan buskar är också en väl beprövad metod. Tätt växande marktäckare håller ogräset undan genom att konkurrera om ljus, vatten och näring.

På gångar och stenläggningar är det bäst att ta bort ogräset med hacka, kniv eller skyffeljärn – välj det redskap som fungerar bäst för just din trädgård. Alternativt kan du använda en gasolbrännare eller apparater som alstrar het vattenånga för att förstöra ogräset på svåråtkomliga ställen.

Om inget annat fungerar kan du också använda ogräsättika eller andra naturliga ogräsmedel som finns att köpa (kika i Odlas Shop!).

Vad gör jag med det bortrensade ogräset?

Ettårigt fröogräs som inte har börjat blomma kan du lägga direkt i komposten, där det snabbt bryts ner. Tänk dock på att perenna rotogräs som maskrosor, kirskål och allt som hunnit blomma eller sätta frö inte bör komposteras — även i en väl fungerande het kompost kan vissa rötter och frön fortfarande överleva. Detta riskerar att spä ut din kompost med nytt ogräs nästa säsong.

Hantera ogräs på rätt sätt

Ett alternativ är att bre ut ogräset på en solig yta och låta det torka helt. Det mesta ogräs, så länge det inte bär frö, kan då tryggt komposteras efter torkning. Om du vill vara ännu säkrare kan du lägga ogräset i svarta plastsäckar som placeras i solen. Den höga temperaturen i säcken dödar växtdelarna, och du kan efterkompostera det resterande materialet. Däremot ska fröbärande ogräs alltid hanteras extra försiktigt och helst inte komposteras alls.

För särskilt envisa ogräs är sista utvägen att lägga allt i en soppåse och lämna till kommunens sopanläggning, om inte några av ovanstående metoder fungerar.

Miljövänliga hushållsmedel?

Du kan även testa naturliga hushållsmedel mot ogräs, men de ska användas med försiktighet — särskilt på bar jord. Ogräsättika och salt verkar på ogräset men kan skada omgivande växter och långsiktigt påverka jordens struktur och mikroliv negativt. Använd därför helst dessa metoder på hårda ytor som stensättningar och plattor, inte i rabatter eller på gräs.

Så får du en ogräsfri trädgård på hållbart sätt

Tidigt och regelbundet arbete är A och O för en ogräsfri och miljövänlig trädgård. Kombinera manuell rensning, täck jorden och satsa på marktäckande växter för bästa resultat. Använd hushållsmedel och färdiga ogräsprodukter med försiktighet och hantera bortrensat ogräs rätt – då ger du både dina växter och en levande jord bästa möjliga förutsättningar.

Alla råd är utformade med hållbarhet i fokus, så att både trädgården och naturen mår bra. Och vill du ha ytterligare hjälpmedel eller medel, kika gärna på Odlas Shop för fler alternativ.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB