Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad är övergödsling?

På våren myllar vi ner gödsel i våra grönsaksland ett par veckor före sådd. Sedan åker fröna i jorden och det börjar snart växa så det knakar. Räcker vårens gödsling hela säsongen? Eller låter det logiskt att köksväxterna behöver lite hjälp på traven så här års?

Av Katarina Kihlberg

Övergödsling låter som något som har blivit för mycket. Men det är det alls inte! Jag hörde en gång en förklaring till detta missledande begrepp, nämligen att ordet över här beskriver att vi tillför gödningen över jorden, inte myllar ner den som under grundgödslingen i vårbruket. Vi skulle kunna döpa om det till kompletteringsgödsling eller tilläggsgödsling.

Vad vi gör när vi övergödslar är att tillföra jorden den näring som den har förbrukat genom att föda upp grönsaksplantorna så här långt. Nu i juli är de i stark tillväxt och för att framgångsrikt klara resten av säsongen och kunna bjuda på en god skörd behövs näringspåtår i jorden.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Övergödsla så här

Nu är det snabbverkande gödselmedel som gäller! Du kan mylla ner torkad hönsgödsel och direkt vattna på det. Att täcka marken runt köksväxterna med färskt gräsklipp innebär också en utmärkt gratispåtår av nödvändiga näringsämnen.

De flesta väljer att övergödsla via vattnet. Eftersom kökslandet ändå behöver ses över med vatten är det praktiskt att gödsla samtidigt och växterna tar dessutom upp näringen via vattnet.

Nässelvatten: Lägg nässlor i en hink fylld med vatten. Rör om då och då. Efter ett par dagar luktar blandningen apa och det är dags att sila av nässlorna. Späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Vattna!

Guldvatten: Blanda urin med nio delar vatten och gödselvattna med det. Vattna mellan raderna och mylla ner lite. Vattna med måtta för detta är en riktig dunderkur!

Hönsgödsel: Några nävar hönsgödsel blandas ut i en hink med vatten. Sila vätskan efter någon dag och späd även denna tills den har färgen av te. Vattna!

Hur mycket ska jag övergödsla?

Under högsäsong och fram till skörd kan du övergödsla flera gånger. Ju mer utspädd lösningen är desto oftare kan du gödsla. Till hösten är det definitivt slut på övergödslingen. Växterna hinner inte ta upp näringen före vintern och därför läcker den i stället ut helt i onödan och till nackdel för sjöar och vattendrag!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB