Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad är jordtrötthet?

Uttrycket jordtrötthet kan låta diffust och är det i viss mån också. Det finns ingen helt säker, klar och tydlig förklaring till vad jordtrötthet är men det finns teorier som ger en hyfsad bild av vad det handlar om.

Av Katarina Kihlberg

I sin bok "Växtskydd i trädgården" beskriver Maj-Lis Pettersson och Ingrid Åkesson jordtrötthet så här:

Jordtrötthet uppträder hos många växter av familjen rosväxter vid omplantering med samma eller närbesläktat växtslag. Det finns flera teorier om orsakerna, tex toxiner eller biologiska faktorer som nematoder (rundmaskar), svampar och bakterier.

Om du exempelvis har odlat rosor i en rabatt i många år och sedan planterar nya rosor i samma jord så kan problem uppstå i form av dålig tillväxt och minskad blomning. Jordtröttheten finns kvar i drabbad jord i många år även om den ligger helt obrukad.

Vad gör jag åt jordtrötthet?

Välj helst en ny plats vid nyplantering av exempelvis rosor. Om du absolut vill prova på samma plats eller om en befintlig rabatt ska kompletteras bör jorden bytas ut helt och hållet eller åtminstone minst 50 % av jorden. Den nya jorden kan vara köpt planteringsjord av god kvalitet eller kompostjord. Skydda jorden kontinuerligt genom att tillföra kogödsel varje vår. I kogödseln finns massor med mikroorganismer som förebygger jordtrötthet.

Tips! Plantera gärna tagetes i närheten av rosor eller andra växter i rosfamiljen. Tagetes utsöndrar nämligen ett ämne som förgiftar nematoderna. Plantera tagetes året innan du ska göra en nyplantering.

Vi är familjen rosväxter

Alla växter inom familjen rosväxter, Rosaceae, är inte kända för att drabbas av jordtrötthet men det kan vara bra att läsa vilka som hör dit. Rosor är det växtslag som drabbas mest.

Till familjen rosväxter hör rosor, hagtornar, häggmisplar, oxbär, hägg, slån, aronia, rönn, oxel, kerria, eldtorn, purpurrosenapel, praktspirea, humleblomster och fjällsippa. Även många vanliga bär och frukter som apel, päron, jordgubbe, smultron, hjortron, hallon, åkerbär, björnbär, plommon, persika, slånbär och körsbär hör till familjen rosväxter.

Inte svaret på allt!

Dra nu inte för snabba slutsatser och tro att jordtröttheten har slagit till så snart din ros eller apel ser trött och hängig ut. Tänk på att detta även kan vara symptom på torka eller näringsbrist.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB