Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vackra växter i skuggan

Många av oss har en hörna i trädgården dit solen nästan aldrig når. Ändå skulle vi vilja ha det grönt och frodigt och gärna lite blommande även där. Jag tipsar i en artikelserie om ett antal olika vackra växter som trivs i skuggan.

Vackra planteringar i skuggan

Av Sylvia Svensson

Den skuggiga hörnan kan bli din vackraste plantering, ett dramatiskt trädgårdsrum där bladverket får spela första fiolen. Oavsett om det är en liten plantering i skuggan av ett gammalt träd eller en hel lund på norrsidan av huset, finns det mängder av stämningsfulla, lättodlade och skuggälskande växter att välja bland.

Vandrande skugga är bäst

Ofta är den vandrande skuggan, där solens strålar silas mjukt mellan bladverket, det allra mest gynnsamma för trädgårdens skuggväxter. Men även rabatter som ligger i djupare skugga – exempelvis mot en norrvägg – kan bli grönskande och frodiga bara du väljer växter som är anpassade efter förutsättningarna. Jord i skuggiga hörn är ofta något fuktig, väldränerad och humusrik, gärna med inslag av näringsrik torvjord, neutral eller lätt sur.

En del bladväxter kräver skugga

Många slående vackra bladväxter trivs inte bara i skuggiga lägen utan kräver faktiskt skugga för att inte få brännskador på bladen. Hos många av dessa står det frodiga, färgstarka bladverket i centrum även om de också kan blomma vackert. Genom att kombinera olika bladformer, färger och höjder skapar du en varierande, rofylld miljö som ändrar karaktär under säsongen.


Magnifika bladväxter

När bladväxter kommer på tal tänker vi ofta på den stora mångfalden av funkia (Hosta). Här finns allt från meterhöga jättar till dvärgvarianter på bara några centimeter. Färgskalan är bred – från mustigt gröna till blå, gula, grå eller nästan vita, med många vackert brokbladiga sorter. En del funkior tål sol, men de vackraste och djupaste bladfärgerna utvecklas i vandrande skugga. Dessutom bjuder många sorter på fina blommor i vitt eller lila under sommaren.

En annan klassiker är jättedaggkåpa, en tålig bladväxt som passar perfekt både som utfyllnad och kantväxt. Dess mjuka, ljusgröna blad samlar daggdroppar som gnistrar i morgonsolen och lyfter hela rabatten.

För riktigt dramatiska inslag rekommenderas flikrabarber (Rheum palmatum) och kejsarinnans förkläde, Rheum alexandrae. Med sina väldiga blad och spännande blomning drar de blickarna till sig både i skuggiga och halvskuggiga rabatter.

Parasollblad, Astilboides tabularis, är en annan riktig succé i fuktig halvskugga. De stora, skålformade bladen skapar nästan en exotisk känsla och skyddar samtidigt mindre, skuggälskande växter intill.

Likaså rodgersior, Rodgersia, tillför stora, vackert flikiga blad och trivs bäst där jorden håller sig fuktig och sval under sommaren.

En lite bortglömd men charmig fyllnadsväxt är anagrambräcka, eller Mor och barn, Tellima grandiflora. Dess gulprickiga blad passar fint längst fram i rabatten där de binder ihop skuggplanteringen.

NysrotVeratrum album, V. viride och V. nigrum – bjuder också på riktiga "statement-blad": breda, ljusgröna och plisserade, mycket effektfullt i större miljöer. Observera att hela växten är giftig!

För den som söker en marktäckare som klarar lättare torka är sockblomma, Epimedium, ett säkert val. Den bjuder på hjärtformade blad, ofta med fina höstfärger, och en kort men intensiv vårblomning i toner av vitt, gult, rosa eller lila.

Ormbunkar och woodlandplantering

Ormbunkar av många slag trivs utmärkt i skuggiga lägen, särskilt där de får samspela med andra marktäckande perenner. Täck gärna ett woodland-liknande parti med Dryopteris filix-mas, även kallad tjäjon – en robust ormbunke som snabbt fyller ut mellanrummen mellan större växter. För den mer finsmakande kan Polystichum setiferum 'Proliferum', spetsbräken, rekommenderas – dess sirligt flikiga blad ger en extra lätthet till planteringarna.

Vackra och tåliga växter för skuggiga miljöer

Skuggiga hörn och norrsidor kan förvandlas till trädgårdens frodigaste och mest dramatiska platser – där både tåliga blad- och blomväxter samsas. Kombinera funkia, jättedaggkåpa, olika ormbunkar, skuggtåliga buskar såsom rododendron och järnek, samt marktäckare som lungört, hasselört och vintergröna – så får du en undangömd hörna som kräver minimalt med underhåll men ändå levererar maximal växtkraft.

Bland blommande perenner som klarar skugga hör stormhatt (Aconitum), astilbe, älggräs, höstsilverax, akleja och olika nävor. Nävor, särskilt flocknäva och brunnäva, är tåliga marktäckare som blommar vackert även i mörkare lägen.

Skötsel och tips

Planteringar i skugga behöver sällan lika mycket vatten som soliga rabatter, men välj ändå växter utifrån platsens jord och fuktighet. Kom ihåg att ett rejält snötäcke och vintertäckning hjälper många skuggväxter överleva stränga vintrar, särskilt i norra delarna av landet. De flesta växterna ovan är härdiga åtminstone till Mellansverige (härdighet B).

Så lyckas du i skuggpartiet

Att skapa en trivsam, vacker skuggplantering handlar om att lyfta fram det bästa i växternas form, färg och textur – inte bara deras blomning. Med noggrann jordförbättring och rätt växtval kan även trädgårdens mörkaste plats bli en grön och levande oas året om.

Lästips

Boken Sol eller skugga av Torsten Wallin handlar om att planera trädgården efter växternas villkor, oavsett om det är torrt, fuktigt, blåsigt, skyddat eller skuggigt.

Nyhetsbrev Odla.nu

Vill du få fler tips om trädgård och odling, artiklar, krönikor samt erbjudanden om aktuella växter och fröer? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB