Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vackra växter i skuggan

Många av oss har en hörna i trädgården dit solen nästan aldrig når. Ändå skulle vi vilja ha det grönt och frodigt och gärna lite blommande även där. Jag tipsar i en artikelserie om ett antal olika vackra växter som trivs i skuggan.

Av Sylvia Svensson

Den skuggiga hörnan kan bli din vackraste plantering, den dramatiska trädgården där bladverket spelar första fiolen. Den kan vara en liten plantering i skuggan av ett stort träd eller en hel trädgårdslund med massor av vackra, skuggälskande växter på norrsidan av huset.

Vandrande skugga bäst

Ofta är den vandrande skuggan där solen silar fint mellan bladverket den bästa, men det går också att göra rabatt i en djupare skugga. Rabatter i skugga är för det mesta något fuktiga med väldränerad, humusrik lövmylla och näringsrik torvjord, neutral eller lite åt det sura hållet.

#En del bladväxter kräver skugga#

Det finns slående vackra bladväxter som trivs ypperligt i skuggan, de till och med kräver skugga istället för att bränna sina blad i solen. Visst kan många av dessa bladväxter även blomma vackert, fast hos dem är ändå bladen den stora behållningen.

Magnifika bladväxter

När bladväxter kommer på tal, tänker vi nog genast på den stora mängden av olika funkior, Hosta, som finns. Här finns verkligen mycket att hämta: från meterhöga jättar till några centimeter låga dvärgar med bladfärger i grönt, gult, blått, grått och nästan vitt samt både gul- och vitbrokiga sorter. Även om en del funkior tål sol så blir bladfärgerna djupare i vandrande skugga, det vill säga att de får sol en del av dagen eller att solen silas genom trädens lövverk. Funkiorna blommar också vackert, blommorna är lila eller vita beroende på sort.

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, är en annan välkänt bladväxt som också gärna står något skuggigt. Jättedaggkåpan kan bilda en snygg kant framför större växter eller fylla luckor mellan de stora växterna.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Flikrabarber, Rheum palmatum, och kejsarinnans förkläde, Rheum alexandrae, hör med sina jätteblad till de mest ståtliga perennerna. Den sistnämnda har även en kul blomställning där de ljust gulgröna, pappersaktiga och stora högbladen är mycket speciella.

Parasollblad, Astilboides tubularis, gillar fuktighetshållande jord helst i halvskugga, men klarar även soliga lägen om den får tillräckligt med vatten. Bladen är runda och stora och liknar verkligen en parasoll!

Rodgersior, Rodgersia, är släktingar till föregående och har några de mest storståtliga blad man kan tänka sig. Den trivs i samma slags förhållanden som parasollbladet.

Anagrambräcke, eller som den mer romantiskt också kallas, Mor och barn, Tellima grandiflora, har vackra, gulprickiga blad och rara, men oansenliga blommor. Den är en bra fyllnadsväxt i framkanten av rabatten. Härdighet: D.

Nysrot, Veratrum album, Veratrum viride och Veratrum nigrum, har alla mycket egendomliga, vackert ljusgröna, ”plisserade” blad som är den stora attraktionen, även om den kan blomma ståtligt med gräddvita blommor i höga ställningar. Nysroten är mycket härdiga men tyvärr giftiga.

Sockblommor, Epimedium, är en bladväxtfamilj framför allt, även om de kan blomma vackert men kortvarigt på våren. Det finns många namnsorter med olika blom- och bladfärger. De har även vackra höstfärger. Sockblomman föredrar lite torrare placering, och den klättrar gärna bland stenar i ett lätt skuggigt stenparti.

Ormbunkar

Ormbunkar av många olika sorter trivs fint i skuggan och fyller upp vackert mellan andra bladväxter. De passar särskilt bra där det finns trädrötter och en matta av marktäckande perenner, de kan sakta breda ut sig mellan dessa utan att ta skada eller skada grannarna.

Tjäjon, Dryopteris filix-mas,är en stor och yvig vildväxande ormbunke som som växer i skogen som undervegetation till stora träd, men som mycket väl passar även i "finrabatten". Tjäjon kan verkligen fylla upp bra.

Spetsbräken, Polystichum setiferum, 'Proliferum' är en odlad ormbunke som är mycket vacker med sina finflikiga blad. De odlade ormbunkarna föredrar också ofta den svala skuggan.

#Härdiga till minst Mellansverige #

De flesta här nämnda växterna är härdiga minst till Mellansverige, härdighet B. En bra vintertäckning och ett tjockt snötäcke hjälper också.

Lästips:

Boken Sol eller skugga av Torsten Wallin. Boken berättar om trädgårdsplanering på växternas villkor på en ö. Torrt, fuktigt, blåsigt eller skyddat läge, i sol eller i skugga.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB