Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vacker vår och härlig höst

Millenniets första sommar: En återblick på år 2000

Millenniets första sommar, år 2000, går knappast till historien som varken särskilt angenäm eller solig. Många svenskar minns den mest som ett enda långt regn, kryddat med rapporter om översvämningar och rekordmånga mygg. Trots det började och slutade odlingsåret på en positiv ton, med en fantastisk, blomrik vår och en härlig höst där fruktträden dignade av vackra äpplen.

Blomrik vår och kraftig tillväxt

Under våren exploderade buskar och träd i blomprakt. Forsythior stod som gula flammor i trädgårdarna, prydnadsaplarna var lika luftiga och vita som vispgrädde, och syrenernas blad dolde sig nästan helt bakom de täta blomklasarna. Det är delvis ett resultat av den milda hösten året före, då många vedartade växter anlägger sina blomknoppar. Buskar och träd växte dessutom mycket kraftigt där nederbörden var riklig, vilket understryker hur stort vattenbehov dessa växter har, även om det inte alltid märks när vi vattnar !

Under försommaren var odlingsförhållandena dock betydligt sämre. Småplantor av sommarblommor och grönsaker tog tid på sig att utvecklas och stod mest och stampade i det kyliga och regniga vädret. Många odlare noterade lilafärgade blad, ett tecken på fosforbrist som ofta uppstår när jorden är för kall.

Riklig fruktskörd – men utmanande för plommonträd

En positiv bieffekt av årets väder var den ovanligt fina fruktskörden. Rönnbärsmalen lyste nästan helt med sin frånvaro detta år, i tydlig kontrast mot 1999. Överlag var fruktskörden både riklig och av hög kvalitet, även om många plommonträd hade mått bra av ordentlig gallring för att undvika överbelastade och brustna grenar. Trädgårdsägare som drabbades uppmanas att såga till ett rent snitt och låta trädet läka såret själv; salvor kan kapsla in fukt och öka risken för rötskador.

Att årets äppelskörd blev så fin berodde också på att äppelskorven uteblev på många håll. Skorven gynnas av fukt men sprids mest under blomningstiden. Vid torrt väder minskar smittrisken rejält. Vissa sorter, som 'Signe Tillisch' och 'Lobo', är dock mycket mottagliga och kan få skorv oavsett väder.

Vissa rapporterade också om ovanligt mycket "korkrost" på plommon – skador som visar sig som strimmor eller bälten runt frukten. Vid normalt förekommande orsakas det av frost när knopparna brister, men i år tycks framför allt långvarig fukt och nedkylning av frukten ligga bakom.

Svampsjukdomar stortrivdes

Det ihållande regnet lade grunden för en riktigt svampig sommar. Särskilt drabbade blev prydnadsväxter som pion, syren, rönn och rosor av olika slags bladfläcksvampar. Motåtgärder är att samla och ta bort angripna blad, klippa bort sjuka skott och välja motståndskraftiga sorter – framför allt när det gäller rosor och vinbär. Luftig beskärning är viktigt för att minska fukt och därmed smittorisken. För större träd räcker det att räfsa ihop nedfallna löv och beskära döda grenar – dessa kan läggas i komposten, men bör omges av annat material så att smittan bryts ned.

Gråmögel (Botrytis) gynnades också. Den angriper många olika växter och syns som ett grått pälsludd, ofta vid sår eller vissnande växtdelar. Plocka snabbt bort vissna blommor, frukter och bär, och undvik täta planteringar. Ett tips är att vattna tidigt på dagen och se till att växthuset ventileras ordentligt. Om angreppen blir svåra kan biologiskt preparat som Binab-T användas.

Potatisbladmögel – ett växande problem

Potatisbladmögel var ovanligt besvärligt denna blöta sommar. Sjukdomen ger fläckar på bladen, får blasten att vissna och kan, via regnstänk, sprida sig ner till knölarna som då får brunröta. Faran med potatisbladmögel är extra stor eftersom sjukdomen även kan överleva som vilsporer i jorden och därmed utgöra ett hot under flera år framöver. Samtliga potatissorter är mer eller mindre mottagliga, men tidiga sorter som 'Minerva' eller 'Rocket', särskilt om de förgros inomhus, kan hinna skördas innan möglet slår till. När de första angreppen syns ska blasten klippas av och potatisen lämnas i jorden en tid innan upptagning. Viktigt är att inte lägga angripen blast i komposten, då vilsporer kan överleva där.

Lärdomar inför framtiden

År 2000 visade tydligt hur avgörande vädret är för trädgårdens utseende och växternas hälsa. Som odlare gäller det att vara flexibel och anpassa sina rutiner; välja motståndskraftiga sorter, inte vara rädd att gallra frukt eller ta bort angripna delar samt att vid behov skydda grödor mot fukt och kyla. Med rätt åtgärder kan man, även efter en utmanande sommar, glädjas åt en rik och frisk skörd.


*Bilder: Blommande träd | Svampskador på frukt*

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB