Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vacker, väldoftande och god höst

**Katarinas krönika** För den som inte har stora planteringsprojekt eller många träd och buskar att beskära är trädgårdssysslorna ganska sparsamma nu. En härlig tid att bara strosa runt och plocka i ordning inför vintern och glädjas åt höstens färger, dofter och fantastiska smaker.

Text och bild Katarina Kihlberg

Bra att göra nu!

Plantera buskar och träd. Om du planterar vintergröna växter nu på hösten är det viktigt att vattna plantorna ordentligt före vintern. Frampå vårkanten, när vårsolen värmer trots att marken fortfarande är frusen, är det bra att skydda unga vintergröna växter genom att täcka plantan med säckväv eller liknande. Detta hindrar växten från att tro att det är dags att vakna och börja försörja rötterna med vatten, vilket inte fungerar när marken är frusen.

Det är perfekt tid nu att plantera vårblommande lökar. Plantera i väldränerad jord, ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla gärna i samband med plantering, exempelvis med benmjöl. Vattna ordentligt direkt efter planteringen och invänta sedan nästa vår!

Har svartfläckssjukan härjat i dina rosor? Då är det viktigt att plocka bort alla drabbade blad från plantan men också från jorden runt rosen. Bränn bladen eller släng dem bland dina hushållssopor, inte i komposten. Svampen övervintrar nämligen i bladen och kommer tillbaka nästa år.

Klipp inte gräsmattan så kort nu på hösten. Längre strån klara vintern bättre. Gödsla inte gräset mer nu utan låt det förbereda sig för vintervilan.

Låt perennerna stå kvar och vissna! Det nervissnade bladverket skyddar växternas rötter mot fukt och kyla. Många perenner får vackra förkapslar och är dekorativa även på vintern. Klipp ner de först till våren.

Skörda! Under sommaren skördar vi efterhand som bär och grönt mognar, men nu kan det vara dags att plocka upp potatis och skörda grönsaker och ge dem sval och torr förvaring för vintern.

Plocka rönnbär och lägg i frysen. När vintern kommer har du nyttig och god fågelmat att hänga ut i träden eller lägga på fågelbordet.

Du kan beskära dina träd och buskar månaden ut. Jag har sagt det förut och säger det igen: Det är en bra idé att skaffa en bok om beskärning som en guide i ditt arbete. ”Nya Beskärningsboken” av Klaus Vollbrecht och Han Veltman är ett bra exempel.

På balkongen

Om balkonglådan och krukor ser trista ut nu finns det mycket fint att plantera som håller långt fram på hösten. Välj bland tuviga prydnadsgräs, höstastrar, krysantemer, silverek, olika sorters Hebe, prydnadskål, cyklamen, vaktelbär och korallbär.

Sköna höstdagar önskar Odla.nu!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB