Vacker är jorden
En poetisk bildkavalkad i februariträdgården
Nu, i februari, är det väl inte många som tycker det är någon idé att fotografera i trädgården. Men ta en titt! Här döljer sig mycket vackert – om man bara vill se det.
There are always flowers for those who want to see them! (Henri Matisse)
Februari – denna nästan-vår – är verkligen ombytlig. Ena dagen har vi rytande snöstorm, nästa är det lysande solsken och några plusgrader. Så smyger dimman in och sveper allt i ett vitt mystiskt hölje. Eller så regnar det så att snön snabbt försvinner, och plötsligt en natt kan en gnistrande rimfrost ha förvandlat trädgården till ett sagoland, fullt av vitskimrande växter!
Här kommer en liten poetisk bildkavalkad över vad man kan hitta i februariträdgården och dess omgivningar:
Dimma i trädgården
Föreställ dig att gå ut på morgonen – världen ser plötsligt helt annorlunda ut när dimman sänker sig. Dimman får omgivningen att se helt annorlunda ut, detaljerna suddas ut och blir mjuka, och både bondgården och solen över skogen försvinner nästan helt. Det är en stilla, nästan drömsk stämning som vilar över landskapet, och kameran lockas att fånga de förvandlade vyerna.
Rimfrosten – naturens konstverk
När temperaturen plötsligt sjunker skapas fantastiska formationer av rimfrost. Här ser det ut som ljuvlig, mjuk bomull över hela fältet. Rimfrosten kan skapa taggiga grenar på alla buskar, inte bara på rosor, och ibland ser det ut som om grenarna vore doppade i pärlsocker. Även bruna blad får en ny dimension och lyser upp igen när rimfrosten lagt sig över dem.
Den lekfulla ormhasseln blir till en magisk vinterbuske när grenarna lockar rimfrosten att ringla sig runt i gnistrande mönster.
Ljusets mirakel
En solig februaridag förvandlar små detaljer till juveler. Som en rad diamanter gnistrar den smältande isen i solen och varje liten droppen ser ut att glöda. En videgren förvandlas till ett glittrigt smycke, och rosen från sommaren som gått glimmar upp en sista gång.
Blommor och liv mitt i vintern
Trots att februari ofta räknas som vintermånad, så börjar trädgårdslivet återkomma – kanske tidigare än man tror, särskilt på milda platser i södra Sverige. En första snödroppe kanske vågar sig fram intill en varm husvägg, och även vintergäck är ofta framme med de första värmande solstrålarna och gäckar verkligen vintern. Julrosor kan komma med knoppar redan under senhösten, och slår ut så fort solen värmer på lite. Vissa buskar, som kejsarolvon och trollhassel, blommar redan i januari-februari om vintern är mild och trotsar kylan med sina doftande och färgstarka blommor.
Och glöm inte att bärklasar ofta hänger kvar långt in på vintern och ger färg och liv åt trädgården – särskilt vackra när de är dekorerade med rimfrost.
Små tips för februariträdgården
Medan du njuter av februaris poetiska landskap kan du även tänka framåt. Ge fåglarna extra näring – de behöver energi för att klara de kyligaste dagarna. Passa på att fundera på var du vill plantera nya vintergröna växter, så att trädgården får struktur även de kala månaderna. Om du har vårblommande lökar på väg upp, var beredd med fiberduk att skydda dem vid nattfrost.
Växthusdrömmar och förberedelser
Kanske vill du också redan nu förodla fröer inomhus, som chilipeppar eller kronärtskocka, så att trädgården får en flygande start när våren verkligen kommer igång.
Februari är i själva verket allt annat än tråkig – för den som vill se finns det ständigt nya motiv och små mirakel att upptäcka ute i trädgården. Så ta kameran med ut, och låt dig inspireras av naturens egna penseldrag – varje dag rymmer sin egen lilla bildkavalkad.
Se fler inspirerande bilder och motiv från februaris magi hos Odla.nu.