Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Utmaningar i trädgården

Så här års kliar det i fingrarna för att få börja så. Själv har jag sått lite kryddor i en jordsäck i min till groningkammare ombyggda bastu. Det verkar ligga i den mänskliga naturen att peta ner frön i jorden. Det gäller tydligen även apelsin- och citronkärnor. Jag får ofta frågor om hur dessa plantor ska skötas med en förhoppning att få frukter.

Jag är ledsen om jag verkat avvisande till de som frågat om detta. Visst gror kärnorna men det går inte att få fram apelsiner eller citroner. Man kan köpa små träd med citroner och apelsiner för ett par hundralappar men då är det speciell dvärgsorter som kan odlas i rumsklimat.

Häromdagen besökte jag Bergianska trädgården med Edvard Anderssons växthus med olika biotoper. Detta är en jättelik klimatkammare där öken lever vägg i vägg med tropisk regnskog. Bananplantorna var ca 5 meter höga. Så visst går det att odla bananer på våra breddgrader men det fordras väsentliga insatser i form av extraljus och fuktighetsskapande apparater.

Så när man petar ner en kärna i en kruka bör man inte ha förhoppningar om att få apelsiner eller avocados. De växer på höga träd och dessutom är de ympade dvs. klonade så att det är samma planta som ympas in på alla träd. Kärnorna som är fåtaliga i apelsiner har en helt annan genuppsättning och det kan bli vad som helst.

Det pedagogiska i att låta barnen se hur en avocadokärna skjuter skott skall inte underskattas. När kärnan väl gror växer den snabbt och det gillar barn. Men låt det bli en tålig grönväxt och ha inga förhoppningar att få egna avokados.

I källaren hänger nu några physalisplantor. De håller på att mogna och visst kan det vara kul med egen physalis till glassen men jag måste tillstå att de man köper för nästan inga pengar alls är mycket sötare. Mina exotiska utsvävningar får nog stanna vid mitt persikoträd som gav ett hundratal frukter och min staketdruva. Annars tycker jag att min vitkål och mina morötter i källaren smakar superbt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB