Utmaningar i trädgården
Lusten att odla och dess begränsningar
Så här års kliar det i fingrarna för att få börja så. Själv har jag sått lite kryddor i en jordsäck i min till groningkammare ombyggda bastu. Det verkar ligga i den mänskliga naturen att peta ner frön i jorden, och det gäller tydligen även apelsin- och citronkärnor. Jag får ofta frågor om hur dessa plantor ska skötas med en förhoppning att få frukter.
Kan man få frukt från kärnplantor?
Jag är ledsen om jag verkat avvisande till de som frågat om detta. Visst gror kärnorna, men det går inte att få fram apelsiner eller citroner från dessa kärnplantor hemma i ett vanligt svenskt rum. Vill man ha egna citrusfrukter är det bättre att köpa små träd med citroner och apelsiner för ett par hundralappar. Dessa är speciella dvärgsorter som är anpassade för odling i rumsklimat och oftast ympade för att säkerställa fruktsättning och hanterbar storlek.
Stora exotiska växter kräver speciella miljöer
Nyligen besökte jag Bergianska trädgården och Edvard Anderssons växthus, där olika biotoper finns sida vid sida. Där inne, i denna jättelika klimatkammare, lever öken vägg i vägg med tropisk regnskog och bananplantorna kan bli kring fem meter höga. Det visar att det är fullt möjligt att odla bananer på våra breddgrader, men det kräver betydande insatser i form av extraljus, hög luftfuktighet och mycket utrymme – alltså, inte något för det vanliga hemmet utan snarare något för växthus med rätt utrustning.
Fröodling som lärorikt experiment
Så när man petar ner en kärna i en kruka bör man alltså inte ha förhoppningar om att få apelsiner, citroner eller avokados. Själva frukterna växer på höga träd och odlas kommersiellt nästan uteslutande på ympade träd, där man klonar en och samma sort för att garantera önskad frukt. Kärnorna i de apelsiner och citroner vi äter har en helt annan genuppsättning än de kommersiellt odlade träden, och ett frö kan bli "vad som helst" – ofta får de aldrig någon frukt och om de ändå gör det, är de i regel mycket sämre än moderfrukten.
Det pedagogiska inslaget i att låta barnen se hur en avocadokärna skjuter skott ska inte underskattas. När kärnan väl gror växer den snabbt, och det brukar barn uppskatta. Låt den dock bli just en tålig grönväxt utan förhoppningar om att själv kunna skörda avokado – för det krävs ympade träd, rätt klimat och mycket utrymme.
Värdet av lokalt anpassade grödor
I källaren hänger nu några physalisplantor på mogning. Det känns visserligen speciellt att ha egen physalis till glassen, men smaken är oftast mindre intensiv än de billiga och söta bären man köper i affären. Mina exotiska utsvävningar får därför stanna vid mitt persikoträd, som faktiskt gett ett hundratal frukter, och min staketdruva, som trivs oväntat bra. Annars tycker jag att de riktigt stora odlingsglädjeämnena finns i mina vitkålshuvuden och morötter i källaren – de smakar superbt och kräver varken växthus eller extrabelysning.
Slutsats: Odla med förnuft och odlarglädje
"Visst gror kärnorna men det går inte att få fram apelsiner eller citroner. Man kan köpa små träd med citroner och apelsiner för ett par hundralappar men då är det speciell dvärgsorter som kan odlas i rumsklimat."
"Så när man petar ner en kärna i en kruka bör man inte ha förhoppningar om att få apelsiner eller avocados."
"Det pedagogiska i att låta barnen se hur en avocadokärna skjuter skott skall inte underskattas. När kärnan väl gror växer den snabbt och det gillar barn. Men låt det bli en tålig grönväxt och ha inga förhoppningar att få egna avokados."
Att experimentera med frön är glädjefyllt och lärorikt – men vill du skörda citrus eller andra exotiska frukter hemma i Sverige, är det bäst att satsa på färdiga, ympade plantor och rikta "skördeambitionerna" mot grödor som passar vårt eget klimat.