Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Utestämning inne

**Låttas tyck & tänk** Jag vill gärna ha det lite som inne utomhus och lite som ute inomhus. Kanske för att jag är så å ena sidan men si å andra sidan, och kanske för att lagom är bäst. Hur som helst är det mysigt med mjuka soffor, golvlampor och randiga mattor ute. Ända tills det börjar regna.

Text och bild Låtta Skogh Tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk hittar ni längst ner i krönikan!

Utestämning inne är inte lika väderkänsligt som innestämning ute. Tvärtom är det i teorin möjligt att skapa vilket väder man vill inne. Tänk att bo i ett stort växthus, med olika klimat i varje rum! Man skulle kunna få det som i Agneta Fältskogs fina gamla låt En egen trädgård:

”Marken i mitt sovrum är mossig och mjuk mot mina tår. Gläntan ini köket är solig och ljus och doftar vår. Ute i hallen finns en skuggig allé där har fåglarna bon, så man får smyga tyst. Min balkong är en sval och härligt lummig berså där jag dricker min morgonchoklad.”

Underbart. Dessvärre är det nog ingen bra idé att plantera mossa på golvet i sovrummet i ett vanligt radhus. Men man måste inte nöja sig med fototapeter som föreställer bokskogar och konstgräsmattor. Det går som bekant att odla växter inne.

Man kan till exempel så en liten gräsmatta i en plastlåda. Det luktar underbart när man klipper den, och om man har marsvin eller kaniner så blir de glada över sommarmat mitt i vintern.

Om man planterar sina vanliga krukväxter tillsammans i balkonglådor istället för en och en i krukor blir det som en liten rabatt i fönstret. Det är inte lika optimalt för växterna, om de t.ex. vill ha olika mycket vatten, men det blir fint och ger lite mer utekänsla.

Jag tycker den fläckiga bladskuggan som bildas under träd när solen skiner är bland det mysigaste som finns. Inne har jag skapat bladskugga i soffan. En palm är planterad i en hög kruka och en spotlight lyser genom bladverket. Att ligga i soffan under palmen är inte riktigt samma sak som att ligga i en hängmatta under solbelysta lönnlöv, men det är klart godkänt. För att vara inne.

Nästa Låttas tyck & tänk kommer om ett par veckor!

#Läs tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk!#

Grodan Carl Philip flyttar in En trädgård full med gropar Fem kvadrat gräsmatta Vikten av att välja ett träd! Det blir som det blir Kretsloppsburk rymmer längtan Vänta rätt, längta lagom!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB