Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Under det stora trädet

Har du ett stort, ståtligt träd i trädgården? Ett som man verkligen lägger märke till och i vars skugga det är skönt att sitta under de mest varma dagarna? Grattis, i så fall!

Odla under stora träd – utmaningar, möjligheter och de bästa växtvalen

Att skapa en frodig och inbjudande yta under stora träd kan vara en utmaning, men det finns många kreativa och praktiska lösningar! Ofta klarar sig varken gräsmattan eller mer känsliga växter i den torra och skuggiga miljön som bildas under ett stort träd. Då gäller det att tänka om och satsa på robusta växter och genomtänkta lösningar som är anpassade till de rådande förhållandena.

Svårigheterna att plantera under trädets krona

Hur besvärligt det är att odla under ett träd beror mycket på vilket träd det handlar om. Har trädet en tät krona med grenar som går nära marken, blir det både mycket mörkt och extremt torrt där under. En tät krona fungerar som ett paraply och stoppar regnet—under sådana som gran kan det vara så näringsfattigt och mörkt att nästan inga växter klarar sig, förutom allra mest tåliga skogsväxter.

Ytterligare problem uppstår hos träd med stora, grunda och näringskrävande rötter, som björk, poppel och asp. De unga rötterna suger åt sig allt vatten och näring i marken i utkanten av kronan, vilket gör det särskilt torrt där. De äldre rötterna nära stammen fungerar mest som transportvägar, inte som aktiva upptagare.

Alternativa lösningar när gräsmattan ger upp

I de svåraste lägena är det ofta bäst att låta mossan bilda en matta under trädet, istället för att kämpa för gräsmattan. En frodig mossmatta kan vara både vacker och skön att gå på och den kräver knappt något underhåll.

Ett annat alternativ är att lägga en gles, tunn stenbeläggning—t.ex. av skiffer eller flata kullerstenar—kring trädets stam. Lämna breda skrevor mellan stenarna där tork- och skuggtåliga perenner, eller mossa, kan etablera sig och där vatten och näring lätt passerar. Tänk på att inte skada trädets rötter när du lägger stenar – lägg ett högst 10 cm tjockt lager sättsand. Har trädet högt fästande grenar, kan du ställa ut en bänk och ett bord och skapa en trivsam sittplats i skuggan.

När ljuset når marken – bättre möjligheter

Har ditt träd ljusare, glesare krona och hög stam, är det lättare att lyckas. Särskilt på södra sidan kan många perenner för sol eller halvskugga trivas, medan den norra sidan eller den inre delen närmast stammen ofta passar bättre för skuggtåliga växter, eftersom det dessutom brukar vara något fuktigare där. Några träd, t.ex. äppelträd, ek, avenbok och rönn har djupgående rötter och konkurrerar mindre om ytvattnet, vilket ger bättre förutsättningar för underplantering.

Vill du ha en naturlig känsla, kan du anlägga en blomsteräng under trädet. Högt gräs och torktåliga ängsblommor som prästkrage, nävor, blågull, gökblomster, tjärblomster och blåklockor trivs ofta bättre än vanlig gräsmatta. Sådana ytor kräver inte heller alltför mycket klippning—slå ängen en eller två gånger på sommaren, första gången när blommorna har satt frö.

Tips för planering och plantering

Det är smart att plantera stora sjok med samma växtsort istället för många små med olika sorter. En matta av scilla, ormöga (Omphalodes verna), liljekonvalj eller vitsippor ger mycket effekt på våren innan trädet slår ut och skuggar. Därefter kan du låta senare blommande växter, som dagliljor och iris på soliga ytor, eller martagonlilja och funkia/hosta i skugga, växa upp och dölja de vissnande vårbladen. Läs mer om skuggrabatter och trivsamma växtval här.

Vid tallar med hög stam, där det är både ljust och relativt torrt, trivs rododendron, azalea och ljung tillsammans, eftersom de har liknande krav på jord och vattning. Samtidigt är tallens rötter djupa, medan rododendronens är grunda, så de konkurrerar inte. För sådana planteringar passar en så kallad surjordsrabatt. Hur man gör en surjordsrabatt kan man läsa här.

Exempel på tåliga växter för olika förhållanden

Soliga eller halvskuggiga platser
  • Smultron (Fragaria vesca) och dess rosablommande sorter, såsom 'Pink Panda'
  • Backnejlika (Dianthus deltoides) och fjädernejlika (D. plumarius), som blommar mitt i sommaren och bildar låga mattor
  • Kattfot (Antennaria dioica), med silvriga mattor och rosa blommor
  • Silverarv (Cerastium tomentosum) med vita blommor
  • Flera silverbladiga sorter, exempelvis Artemisia schmidtiana 'Nana', krypmalört och Anaphalis triplinervis (ulleternell)
  • Ängsnäva (Geranium pratense)
  • Gullris (Solidago)
  • Prästkrage (Leucanthemum vulgare)
  • Skönbinka (Erigeron speciosus)
  • Bergklint (Centaurea montana)
Torra och skuggiga områden
  • Waldsteinia (Waldsteinia ternata), med gula blommor och vintergröna blad
  • Liljekonvalj (Convallaria majalis)
  • Harsyra (Oxalis acetocella)
  • Vintergröna (Vinca minor)
  • Sockblommor (Epimedium)
  • Bergspring/svartbräken (Asplenium trichomanes)
Om platsen är skuggig men inte helt torr

Det finns många andra skuggväxter som passar utmärkt. Läs mer om dem här.


Kom ihåg!

Att odla under stora träd handlar mycket om att arbeta MED naturen istället för mot den. Välj de rätta växterna, anpassa design och material samt satsa på enkla, tåliga lösningar—på så sätt får du ett grönskande, spännande och lättskött trädgårdsrum, även där förutsättningarna verkar tuffa!

Hur man gör en surjordsrabatt kan du läsa här.
Läs mer om växter för skuggrabatter och trivsamma skuggrum här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB