Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ulla Molin-priset 2010!

Christina Ekman Ljungström och Hans Ljungström i Höganäs fick 2010-års Ulla Molin-pris för hur de med en ödmjuk och lustfylld attityd tagit sig an Ulla Molins egen trädgård. Priset delades ut på Moviums vinterkonferens Livet i staden den 27 januari.

Den lilla trädgården, belägen i en hörntomt på en vanlig villagata i Höganäs, ruvar bakom höga plank och oxelhäckar. Vet man inte om det kan man knappast heller ana att det där inne ligger en ömt vårdad kulturskatt, som de nuvarande ägarna både vårdar och utvecklar i Ulla Molins anda.

Hans Ljungström och Christina Ekman Ljungström flyttade hit 2007. Då hade de besökt trädgården tidigare via goda vänner, men inte haft möjlighet att köpa den då den varit till salu, eftersom det inte stämt överens med deras livssituation. Men 2007 öppnade sig en ny möjlighet då huset och trädgården återigen var till salu. Då hade Christina Ekman Ljungström bestämt sig för att sluta sitt arbete. Hon kände att hon kunde ägna både tid och engagemang åt en så alldeles speciell trädgård som denna.

– Vi kom dit i oktober, jag hade brutit benet och halkade runt i trädgården. Det var mörkt och trädgården var ju inte alls så vacker som den kan vara vid andra årstider. Ändå fängslade den oss. Den är så vacker i sin struktur. Nu, mitt i vintern, då träden avtecknat sig mot snön, är trädgården verkligen ett konstverk, säger Christina Ekman Ljungström.

Enkelhet och sammanhang

Paret Ekman Ljungström vårdar trädgården på ett lustfyllt sätt och följer de principer som Ulla Molin anlagt sin trädgård utifrån. Här finns de enkla växterna och de många rummen, arrangerade så att de skapar självklara sammanhang och ger nya perspektiv beroende på var man befinner sig. Det finns inga gräsmattor men både barn och hundar trivs med att leta sig fram på de slingriga gångarna som för trädgårdsbesökaren ut på en vandring i den 800 kvadratmeter stora oasen.

Förra året blev trädgården kulturminnesmärkt. Anna Andreasson, arkeolog med inriktning på trädgårdshistoria, hade då gjort en plan för skötsel och utveckling som paret Ekman Ljungström använder närmast som en handbok för att vårda och utveckla sin trädgård. Scenen och plommonlunden är de platser som, enligt handlingsplanen, behöver särskilda insatser inom den närmsta framtiden.

Som en tavla

Christina Ekman Ljungströms favoritplats är just scenen, det vill säga den plats direkt utanför vardagsrummets glasade skjutdörrar, som är lite upphöjd och som ger utblick över hela trädgården. Där finns det karaktäristiska, runda fågelbadet närmast betraktaren och plommonlunden i fonden, där de gamla utgångna fruktträden nu ersätts av nya friska skott som fått etablera sig. Trädgårdens olika former och konturer skapar ett eget vilsamt skådespel för sinnet. Sitter man där är trädgården som en tavla, säger hon.

– Det här är en spännande plats. Trots att inte trädgården är större upptäcker man hela tiden nya saker i den.

Text: Titti Olsson, Movium Bild: Pristagarna Mikael Risedal, trädgården Titti Olsson

#Motivering:#

Utmärkelsen, som består av ett diplom och 10 000 kronor, har 2010 tilldelats Christina Ekman Ljungström och Hans Ljungström för att de med en ödmjuk och lustfylld attityd tagit sig an Ulla Molins egen trädgård i Höganäs, en kulturskatt som de både vårdar och utvecklar i Ulla Molins anda.

#Fond till Ulla Molins minne#

Utmärkelsen delades 2010 ut för sista gången. Ulla Molins minnesfond, som instiftades i samband med Ulla Molins bortgång 1997, har velat uppmuntra insatser inom trädgårdskonsten som ligger i linje med Ulla Molins främsta intresseområde. Insatserna har varit av såväl journalistiska som pedagogiska, praktiska eller annan kunskapsuppbyggande art, och har syftat till att öka den enskilda människans intresse för trädgårdars skönhetsvärden och ändamålsenliga utformning.

#Tidigare pristagare#

Förra året, 2009, tog journalist Gunnel Carlson emot utmärkelsen. År 2000 delades Ulla Molin-priset ut för första gången. Då fick Ulf Nordfjell och Lars Krantz priset tillsammans för den framgångsrika utställningen Trädgården och konsthantverket under Kulturhuvudstadsåret 1998.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB