Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Två klättrande spenater

Det har under de senare åren dykt upp två ”nya” klättrande spenatväxter i odling – rankspenat, _Hablitzia tamnoides_ och malabarspenat, _Basella alba_ och dess mer dekorativa, rödbladiga namnsort ’Rubra’.

Av Sylvia Svensson

Det verkar råda en förvirring mellan dessa växter och båda har dessutom många olika namn. Jag gör ett försök att bringa reda i detta.

Båda är i och för sig perenner, men malabarspenaten odlas som ettårig eller som rumsväxt, då den inte klarar av våra vintrar utomhus. Rankspenaten kan däremot odlas på friland och klarar vintern långt upp i landet, i alla fall till zon 5-6.

Rankspenat, Hablitzia tamnoides

Rankspenat, Hablitzia tamnoides, kallas även för klätterspenat och kaukasisk spenat. Den tillhör mållafamiljen, Amaranthaceae.

Rankspenaten har en tjock rot och den kommer upp tidigt på våren, men man bör inte peta i den för tidigt.

Den kan klättra flera meter högt under sommaren. Bladen är hjärtlika den blommar med talrika små grönaktiga blommor i toppen.

Den självsår sig gärna men inte så att den blir ett gissel. Fröna är små och svarta och måste stratifieras – alltså köldbehandlas. Första året är rankspenaten inte så stor. Det är bäst att övervintra den i kallbänk och plantera ut den först nästa år på sin växtplats och sedan sköter den sig.

Den nöjer sig med all slags jord. Bladen kan användas ungefär som spenat. Den kan även användas som prydnadsväxt och klä verandor, spaljeer och stolpar. Den självsår sig gärna.

Malabarspenat, Basella alba

Malabarspenat, Basella alba och dess rödbladiga variant, Basella alba 'Rubra', har även den flera andra namn: Poi Sag, Ceylon Spinach eller Malabar Nightshade. Malabarspenatväxter, Basellaceae, är en egen växtfamilj med omkring 25 arter. Malabarspenaten har något tjockare, köttigare blad och stjälkar än rankspenaten.

Fröna sås inomhus i april-maj utplanteras eller sås direkt på växtplatsen när frostrisken definitivt är över och jorden blivit varm. Du kan också odla den som rumsväxt.

Den behöver stöd att slingra sig runt. Odla den på solig plats på spaljé, över en sten eller varför inte på en buske.

Du kan toppa den och skörda flera gånger under en säsong. Du kan äta de köttiga bladen, de unga stjälkarna och toppskotten. Woka, koka lätt eller ånga hastigt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB