Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tulpanpelargonen

Tulpanpelargonen - årets pelargon 2008

Tulpanpelargonen är en pelargon av typen zonale och blommorna påminner verkligen om en tulpan. Hittills har tulpanpelargonerna fått sina namn efter tjejer eller kvinnor.

Tulpanpelargonen finns i olika rosa- röda- och laxfärgade nyanser och med ca 8 registrerade namnsorter.

Tulpanpelargonen har sitt ursprung i USA där den togs fram i mitten av 1960-talet och först 20 år senare gjorde den entré i Europa.

Vedertaget i dagsläget är ordet tulpanpelargon men om en inbiten botanist skulle få göra sin stämma hörd kommer den att påtala bristen i den här benämningen. Botanisten vill hellre benämna den här pelargonen med: sorter som har tulpanliknande blommor.

De små blommorna som sitter i klasar har ett tulpanformat utseende och består till största delen av fem till åtta kronblad som inte öppnar sig fullt ut, de står där och liknar tulpaner under hela sin blomningsperiod. På kronbladets insida är färgen oftast intensivare än på utsidan.

Trädgårdsmästarens tips är att placera tulpanpelargonen under tak. Då den har blommor som inte helt slår ut kan det vara risk för att regnvatten samlas inne i själva blomman. För övrigt är tulpanpelargonen tålig pelargon.

Odlingen av tulpanpelargoner är inte så stor i Sverige och man får se det lite som en raritet för den som inte har provat på någon udda sorts pelargon tidigare.

Omvärdera begreppet "tantblomma"
Utan att ha gjort en större marknadsundersökning kan vi vara ganska överrens om att pelargonen har fått stämpel på sig att vara en tantblomma som är placerad i någon romantisk veranda med spetsgardiner.

Vi tycker däremot att begreppet behöver omvärderas till något helt annat.

Pelargonen är en härdig och tålig krukväxt som klarar många och tuffa behandlingar. Pelargonen växter vilt i länder med mycket torra och varma klimat, trots det överlever pelargonen år från år.

Vi önskar att fler väljer pelargonen som det självklara inför våren och sommaren. Vare sig man är hårdrockare, börsmäklare, gammal gumma, citytjej, sportjournalist eller fotbollsspelare kommer den kära pelargonen att överleva behandlingen.

Fotbollsspelare Hårdrockare
Pelargoner finns i olika former men säljs vid lite olika tillfällen under året. Tidigt på våren, i februari till mars börjar den engelska pelargonen att dyka upp och den följs senare av en rad olika sorters pelargoner som blommar tidigare och senare under våren och sommaren. Med de olika variationerna finns det inget som tyder på att den endast skulle passa i den gamla träverandan. Den som bor i ett strikt och modernt hem och som har inrett minimalistiskt kommer att finna ett givet utrymme för pelargonen.

Pelargonerna vi köper i våra butiker

Pelargonerna vi köper i våra butiker startar sitt liv som småplantor i speciella företag som är rustade för den här sortens odling. Det finns både frö- och sticklingsförökade pelargoner.

Pelargonens väg till konsumenten
Sticklingsförökade pelargoner kan man nästa lista ut på vilket sätt de har startat sitt liv. I stora världsomspännande företag med växthusanläggningar spridda över hela världen skördar man sticklingar från moderplantor som sedan skickas till olika förökningsföretag.

I förökningsföretagen lägger man ut små torvkrukor som vattnas upp. När man har gjort alla förberedelser sticker man ner sticklingarna i torvkrukorna som skeppats från världens alla hörn.

I sticklingsföretagen får pelargonen den omvårdnad den behöver för att klara sitt fortsatta liv i odling och hos konsumenten. Man vattnar, göder och ser till att sticklingen får tillräckligt med friska och vitala rötter som ska förse plantan med allt den behöver. När det här är gjort kommer de så småningom till en odlare som planterar sticklingarna i den kruka eller ampel vi senare köper i handeln.

Från det ögonblick sticklingen plockas på moderplantorna och till den dag vi kan köpa den i butiken har det passerat ca 12 veckor totalt.

Det går även lätt att lista ut på vilket sätt fröförökade pelargoner start sitt liv, från frö.

Pelargonfröet sås ca 15 veckor innan vi kan köpa den i handeln. Frö till våra pelargoner kommer även det från olika delar av världen.

Olika grupper och sorters pelargoner
De vanligaste pelargongrupperna är zonale- och peltatumpelargoner. Zonalepelargonen är den upprättväxande typen av pelargon som passar i urnor, balkonglådor, rabatter mm och utbudet på färger och nyanser är stort.

Som så många andra växtslag har även växten pelargon ett enormt utbud av sorter inom varje grupp. En av de mest kända zonalepelargonerna är sorten Mårbacka. Likt flertalet växtslag skyltas det sällan upp med vilken sort det är man köper. De flesta konsumenter handlar sin pelargon genom att titta på vilken färg den har på blomman.

Utseendet har även en annan ingrediens, bladens färg. Pelargonens blad variera en hel del även om de i grund och botten är gröna. Det finns allt från mörkt grönt till allra ljusaste grönt. Vissa av pelargonerna har även zonerade blad. Med zonerade blad menar man att bladet är indelat i olika zoner med inslag av mörkare strimmor.

Peltatumpelargon, hängpelargon är en av de största grupperna där det mest utmärkande är att den har ett hängande växtsätt. Den är med andra ord mycket vanlig som ampelväxt. Det blir även en härlig effekt att plantera hängpelargonerna i balkonglådorna där de även kan dölja en tråkig och ful låda.

Så sköter du om din pelargon på bästa sätt
Sommartid dricker pelargonen mycket vatten, men den klarar ändå torka bra. Tillväxten och blomningen hämmas dock av torkan och en jämn tillförsel av vatten är att föredra. Krukväxtnäring ges en gång i veckan från vår till höst.

För förlängd blomning bör vissna blommor och blad avlägsnas kontinuerligt.
Sent på vintern eller tidigt på våren beskärs och omplanteras pelargonen.
Varmt och soligt samt gott om plats är den bästa placeringen för en pelargon. Vanlig rumstemperatur fungerar bra, men bäst trivs den dock utomhus.
På vintern är temperaturer mellan 8 och 12°C att föredra.


Mixade tulpanpelargoner


Tulpanpelargon'Lilian Andrea'


Tulpanpelargon 'Victoria Andrea'


Tulpanpelargon 'Red Pandora'


Tulpanpelargon 'Happy Birthday'


Fotbollsspelaren väljer pelargon


Hårdrockaren väljer pelargon


Pelargonsticklingar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB