Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tulpanen

Tulpanen är en av våra mest älskade snittblommor, men ibland kan man även finna den i blomsteraffären med löken kvar. Vackert blir det att ställa lökarna i en hög glascylinder med sand eller grus och lite vatten i botten.

Från Blomsterfrämjandet

Visste du att...

Strimmigheten hos rembrandttulpanerna ursprungligen orsakades av ett virus? När detta upptäcktes bannlystes dessa tulpaner från kommersiell handel, men förädlingen fortsatte och idag odlas strimmiga sorter som är virusfria.

För att tulpanen ska kunna blomma behöver den först utsättas för en kylperiod, denna behandlig gör så att en tillräckligt lång stjälk utvecklas, en förutsättning för blomning.

I länder eller områden med tillräckligt låg temperatur under vintern blommar tulpanen naturligt på våren, men det går också att styra blomningen genom att utsätta löken för kyla innan vintermånaderna och att sedan driva den i blom i växthus. Även en försening, eller retardering som det också kallas, av lökens tillväxt är möjlig att åstadkomma genom temperaturkontroll.

Istulpaner kallas de tulpaner som tillåts rota sig i lådor i november varefter de fryses ned för att sedan kunna drivas fram vid ett senare tillfälle. På så sätt kan ett begränsat tulpansortiment fås att blomma på hösten. Kvalitén på dessa tulpaner är dock dålig och hållbarheten klart försämrad.

Det tar mellan 15 och 20 år att förädla fram en ny tulpan till försäljning. Vanligtvis korsas två sorter och frö från avkomman odlas till lök och drivs i blom, en process som tar ungefär sju år. Därefter görs urval vilket i praktiken innebär att de flesta av de framodlade sorterna kasseras på grund av att de inte klarar de högt ställda kvalitetskraven.

Om man har tur och får fram en fin sort måste löken förökas och slutligen finna sin väg till respektive land för att där odlas upp till försäljning, något som kan ta ytterligare 10 år.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB