Tro, hopp och tulpaner!
Svenskodlade tulpaner – En älskad symbol för vår och kärlek
I början av året fylls butiker och blomsterstånd över hela landet av blommande lökväxter som vittnar om att ett nytt år är här – och signalerar att Alla hjärtans dag närmar sig. I fokus står tulpanen, den absoluta stjärnan bland snittblommor under vinter och vår, och få andra blommor förknippas så starkt med säsongsstart, färgprakt och kärleksfulla hälsningar.
Färgprakt och favoritval inför Alla hjärtans dag
Speciellt till Alla hjärtans dag är rött, rosa och lila självklara färgval, och utbudet av svenskodlade tulpaner är då som störst. Bland de 20 mest odlade sorterna återfinns fyra röda favoriter: ’Abba’, ’Rococo’, ’Pretty Woman’ och ’Ben van Zanten’. I Sverige drivs det årligen upp drygt 130 miljoner tulpaner, där de röda sorterna står för cirka 22 % av produktionen och de lila för drygt 10 % (Tulpanguiden).
Intressanta siffror och svensk odlingsdominans
Nästan alla tulpaner vi köper – omkring 80 % – är svenskodlade, även om själva blomsterlöken i regel importeras från Nederländerna. Detta ger kortare transporter och ofta färskare blommor, samtidigt som miljöpåverkan potentiellt kan minska något. Totalt uppgår landets tulpanproduktion till någonstans mellan 130 och 160 miljoner snittblommor per år (Tulpanguiden).
Svenskarnas passion för tulpaner
Sverige hör till de länder i världen som konsumerar flest tulpaner per capita, och för många är det ett stående inslag att köpa en eller flera buketter med tulpaner när ljuset och vårlängtan återvänder. Tradition, färgprakt och glädje gör tulpanerna till en självklar start på det nya året.
Odlingsfakta och miljöaspekter
Det finns ett drygt dussin större svenska odlare märkta med "Svenskt Sigill", som garanterar kvalitet och spårbarhet. Tulpanen utgör närmare en fjärdedel av det totala värdet för växthusodlade prydnadsväxter i Sverige. Samtidigt är miljöbelastningen från just snittblommor en aktuell fråga, då odling och transporter ofta kräver mycket energi och användning av bekämpningsmedel. Den svenska tulpanproduktionen innebär dock i praktiken kortare transportavstånd jämfört med många andra snittblommor på marknaden. Fortsatta försök att utveckla svensk produktion av blomsterlökar pågår, men Nederländerna har än så länge en överlägsen position tack vare sitt klimat och långvariga tradition (Tulpanguiden).
Skötselråd och konsumentinformation
Blomsterfrämjandet och landets tulpandrivare har under många år drivit en omfattande informationskampanj om odling och skötsel av tulpaner. Trots detta är frågan ständigt aktuell om hur man bäst tar hand om sina tulpanbuketter. På Tulpanguiden hittar du all hjälp du behöver – från tips om hur tulpanerna håller längre, till skötselråd för nybörjare och inspiration kring färgsättning.
Bästa skötseltipsen för tulpanbuketten
- Ta bort blad som hamnar under vattenytan.
- Fyll på med kallt vatten ofta.
Snitta om stjälkarna vid behov.
Då varje säsong engagerar både nya och rutinerade tulpanälskare – unga som flyttar hemifrån, personer som upptäcker glädjen med snittblommor, eller kanske köper tulpaner till sin allra första Alla hjärtans dag – är det värdefullt om alla hjälper till att sprida information vidare. Tulpanguiden är en inspirerande och lättanvänd resurs för både fakta och njutning.
Tulpanens tradition och betydelse
Sedan tulpanen kom till Sverige på 1600-talet har dess popularitet bara ökat, och idag är den en av våra mest älskade och odlade snittblommor. Traditionen att ge bort tulpaner till Alla hjärtans dag är stark och självklar – och branschens gemensamma informationsinsatser, kombinerat med ett brett sortiment i vackra kärleksfärger, gör att blommans roll som glädjespridare och trendsättare växer för varje år.
Gör någon riktigt glad på Alla hjärtans dag – och sprid glädjen med en välskött bukett svenskodlade tulpaner!
Läs mer, hitta fakta och inspireras på Tulpanguiden.