Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdsmissar och Trädgårdshittar

September, min favoritmånad. Träden dignar av frukt. Mina favoritperenner blommar. Det sprakar och gnistrar överallt. Vädret är svalare men fortfarande skönt och det är dags för plantering! I september ser jag ofta vad som fungerat bra och mindre bra i min trädgård under året. Just detta året har den fått stå lite still och blivit lite glömd. Men vissa år är det så. Det är inget att stressa upp sig för alls. Ogräset har också blommor. Och nästa år kommer den vara vackrare än någonsin.

Text och bild: Anna Theorin

Det har precis regnat i nästan en vecka och mer är på ingång. Det kommer små skurar då och då medans jag är ute i trädgården och fotar. Blir inte något trädgårdspyssel för mig när jag kommer hem. När man jobbar ute varje dag med trädgårdar (vilket jag älskar!) så finns det ingen ork kvar när man kommer hem. I alla fall inte om det regnar. Men det kommer säkert lite trädgårdspyssel snart som vanligt, suget kommer alltid. Jag beställer hem växter som ska planteras fast det ingen plats finns och sen i ren desperation trycker jag ner dem någonstans. På våren gräver jag om och flyttar. Suckar lite för att jag inte vet hur jag vill ha det, tittar med för kritiska ögon och blir missnöjd. Det är så förbenat dumt! Det är klart det blir bra, en vacker växt som Rudbeckian kan inte bli fulare än när den står malplacerad och till och med då är den fruktansvärt vacker. Man är löjlig ibland.

Ni får ursäkta mitt babblande men ibland behöver man bara skriva av sig sina trädgårdsmissar (trots att man är trädgårdsmästare) och trädgårdshittar. Och just missarna är det inte många som skriver om i glossiga magasin. Men man måste göra trädgårdsmissar. Hur annars ska man lära sig sina trädgårdshittar? Så jag tänkte att jag berättar lite om mina missar så kanske någon slipper må dåligt över att de kanske har det exakt likadant. Alltså inte en fullständigt perfekt trädgård. Perfekt är överskattat endå tycker jag ;)

  1. Jag har så fina malvor nu. De blommar i någon form av gräddbakelserosa, tänk er ljusrosa prinsesstårta, och blir högre än mig. Tyvärr glömde jag att stödja upp dem innan höstregnen svävade in. Just nu ligger de på marken. Men de blommar fortfarande och jag har bestämt mig för att strunta i det och tänka för mig själv att det är en fin marktäckare istället.

  2. Jag har glömt att gallra äppelkarten vilket gör att gräsmattan nu är full av små äpplen eftersom trädet har bestämt sig för att gallra sig själv. Jag kan förstå att det inte orkade vänta. Men fin fin fågelmat blir det och man kan även använda de små äpplerna som boll till hundarna om man nu råkat tappa bort alla för stunden. Fallfrukten är alltså riktigt allsidig och kan användas i sportsammanhang.

  3. Jag sådde Rudbeckia "Dubble Decker" (det ska vara två rader kronblad, ett på själva "hatten") för något år sedan och detta året är första gången den blommar. I enkel blomma. Förstår ni besvikelsen (bildbevis ovan)? Den är inte ens magnusrosa men självklart fin endå, men inte vad jag förväntat mig. Jag får hoppas att den blir rätt nästa år. Lite som den fula ankungen. Rudbeckian ville bara veta om jag älskade den för sin skull och inte sina kronblad. Kan jag ha rätt?

  4. Jag har inte vänt min kompost. På ETT år. Det är en hög långt bak i trädgården, just nu dold av stora Parkslide plantor i äkta ogräsmanér. Sug på den ni.

  5. Östsidan på mitt hus har en stor stenläggning. Men man tror att jag har gräsmatta. Så mycket ogräs i fogarna är det. Men det är mjukt att gå barfota på och om man kisar med ögonen blir det en perfekt övergång från mina barkgångar på norrsidan. Riktigt snyggt med andra ord.

Så nu har ni fått er en dos av lite trädgårdsmissar. Jag hade kunnat skriva en hel bok om alla missar jag har gjort men det hinner vi inte med nu. Istället tycker jag att ni ska göra som jag. Gå ut i er regnvåta trädgård och titta på allt vackert som ni har skapat. Resten ordnar sig och det är ingen som tittar så kritiskt på din trädgård som du själv gör. Njut av allt det fina och ta med det in i September och gör denna månaden till den allra bästa! :)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB