Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdsjulklappar

Nu stundar julen snart i all sin glans. Det är dags att samlas kring granen och fira med glada vänner och släktingar.

Text och foto: Sylvia Svensson

Om det finns trädgårdsintresserade bland de som ska ”klappas”, kommer här förslag på vad du kan svepa in i vackert julpapper och lägga under granen. Och trädgårdsintresserade kan väl alla bli med lite uppmuntran!

Det kanske klarnade redan under sommaren vad den kära trädgårdsvännen eller kanske trädgårdsälskande äkta hälften behöver få i julklapp, men om inte, så kommer jag här med några idéer till fritt förfogande!

Läsning och nöje till vinterdagarna

Trädgårdsböcker ger både glädje och nytta och det är roligt att titta i en sådan när vinden viner runt stugknutarna! Kolla i mottagarens bokhylla om någon trädgårdsbok kan vara aktuell att komplettera samlingen med. Är du osäker, ge ett presentkort till en bokhandel med mycket trädgårdsböcker.

Prenumeration på trädgårdstidning är en annan idé i samma genre - en del gillar inte böcker men älskar att bläddra i tidningar, klippa ut särskilt bra artiklar och klistra in i egna samlingar. Presenten kan kompletteras med en rejäl klippbok att klistra i.

Album, fotobok eller kanske en fotokalender där du har samlat alla de bästa, knasigaste och roligaste bilderna från vännens eller din egen trädgård eller den där trädgårdsresan som ni gjorde tillsammans kanske är en bra idé? Sådant brukar vara väldigt omtyckt och blir ett minne för livet! Fotokalender kan du enkelt göra på nätet, surfa runt och se vad de olika fotohemsidorna erbjuder.

En trädgårdsresa kan låta dyrt att bjuda vännen eller älsklingen på. Men det finns också billigare alternativ, till exempel ett presentkort för plats i bilen inklusive lunch och en trädgårdsrunda med mottagaren till våren/sommaren. 
Ett besök på en trädgårdsmässa, billiga bussresor till en eller flera vackra visningsträdgårdar eller resor till något grönt paradis, kanske till och med utomlands passar säkert de flesta och finns i alla tänkbara prisklasser.

Verktyg till trädgården

Trädgårdsverktyg behöver de flesta trädgårdsintresserade byta lite då och då. Har vännens sekatör blivit gammal och slö eller saknas det riktigt bra småverktyg? Skulle en plantspade av fin kvalitet eller en fiffig handkultivator kunna passa? 

Beskärningssåg, gärna en hopfällbar liten såg som är lätt att ta med sig till trädgården behöver den som har träd och buskar. 
Har man stora träd, kan en större såg med teleskopskaft så det är enklare att komma åt de övre grenarna, när man står på marken vara bra att ha. Se här: Beskärning

En bra grävgrep eller spade är välkommen om den gamla skulle vara uttjänt. Det finns numera lätta, anatomiskt riktiga verktyg att köpa, som även den med svagare armar orkar hantera.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Det snöar säkert även i vinter, så snöredskap, gärna ergonomiska, kan vara en idé.
Se här Redskap

Vattenslangar behöver inte längre vara tråkiga och gömmas undan. Nu finns de i handeln i häftiga färger som rosa, lila, turkosa, vita och svarta med munstycke i kontrasterande färg och med en guldfärgad vinda till. Kanske en idé för trädgårdsälskaren som också gillar lite kitsch och glamour?

Droppbevattnare för växthuset eller kökslandet kanske kan vara något? Eller varför inte en bevattningsdator som monteras på vattenkranen och bevattnar trädgården automatiskt som man vill ha det. Bevattningsgrejer i OdlaShop finns här.

Det finns också riktigt snygga vattenkannor som t o m passar som dekoration. Du kan ge den istället för julblomma, försedd med några vintergröna kvistar i.

Lys upp!

Ett eldfat eller en eldkorg kan bli ett vackert inslag i en snörik trädgård. Eller varför inte vackra lyktor att belysa gården med. 

Vacker trädgårdsbelysning kan också vara en idé, ev. komplett med installation. Kolla här: Belysning

Apropå häftiga färger, kitsch och glamour så finns också nya balkonglådor och planteringskrukor i regnbågens alla färger. Några finns i OdlaShopen!

Ta hand och hjälp vänner

Händerna blir säkert leriga och nariga av trädgårdsarbete. En riktig bra trädgårdshandtvål och kompletterande handkräm skulle kanske passa? Kolla här: Tvålar och krämer

Läckra trädgårdskläder, som riktiga trädgårdsbyxor med kuddar för knän, stövlar med rosenmönster eller trätofflor med fjärilar på, trädgårdshandskar av bra kvalitet eller en solskyddande trädgårdshatt är alla exempel på roliga och bra idéer om du har lite koll på kläd- och skostorlek hos den du ska ge din julklapp till. Eller kanske ett presentkort på detta?

Många vill gärna bjuda småfåglarna på mat. Ett fågelbord kan du kanske snickra själv och ge det en lite personlig touch. Men om du inte är snickarkunnig, finns det en uppsjö av vackra och roliga fågelbord att köpa - och så en stor säck fågelmat förstås också då. Här på Odla.nu säljer vi båda delarna, kika på vårt utbud här: Fågelmatare och fågelmat.

Hjälpredor till trädgården

Hjälp med trädgårdsarbete för ett visst antal timmar eller ett visst projekt kan vara väldigt uppskattat av den som har fullt upp i vardagen och dessutom en trädgård att ta hand om. Så skriv ett löfte på ett vackert papper och ge ett eget presentkort om att du kommer att hjälpa till!

Presentkort avseende trädgårdskurs eller en designer för planeringshjälp för den nyblivne trädgårdsfantasten är en god idé.

Ideella gåvor

Du kan "plantera ett träd" i mottagarens namn via en gåva till något hjälpprojekt eller en insamling.

Kolla också museernas butiker och de botaniska trädgårdsbutikernas utbud, där finns ofta vackra, handgjorda saker som stödjer olika projekt i fattiga länder.

Vackra saker piggar upp

En stor, härlig, handgjort lerkruka säger ingen nej till. Den kan användas både inne och ute och är en underbar prydnad med eller utan växter. Eller gör ett vackert jularrangemang i en vacker kruka eller korg och ge bort!

Har du gjort vackra betongarbeten som krukor, ljusstakar, prydnadsföremål eller fågelbad under sommaren? Då kanske du kan ge ett sådant, komplett med en liten växt eller ett ljus eller vad du nu har för saker. Eller målar du på sten? En altandörrhållare behöver säkert alla trädgårdsmänniskor! 
Skulle du inte vilja göra det själv så har OdlaShop t.ex. snygga ugglor av betong!

Vindspel är säkert välkommet, det kan hänga både ute under sommaren och inne under vintern. Vi säljer sådana här på Odla.nu i vår shop och de uppskattas av många. Just de som säljs hos oss är ljudlösa och finns både med och utan vackra glaskulor. Du hittar vindspelen här: Vindspel

Med tanke på våren

Fröer är alltid en gångbar idé till en trädgårdsvän. Kanske har du egeninsamlade och vackert paketerade fröer att ge, annars kan du köpa några spännande fröpåsar. Detta kan du packa in i ett minidrivhus som finns i olika utföranden, allt från verklig ministorlek för fönsterbrädan till riktiga inneväxthus med både belysning och värme.

Om det trots alla dessa förslag skulle kärva med lämplig idé, kanske en julkärve kan vara något!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB