Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdshortensian Forever&Ever med ”evig blomning” klarar kalla vintrar på -25 grader

Forever&Evers trädgårdshortensia (Hydrangea machropylla) är framtagen för att klara kalla klimat. Den överlever vintrar med temperaturer så låga som minus 25 grader, något mycket ovanligt för en trädgårdshortensia. Plantan kan därför övervintra i kyligare odlingszoner så som 5 och 6. Till skillnad från de flesta andra trädgårdshortensior som endast blommar på fjolårsskotten, så blommar Forever&Ever både på års- och fjolårsskott.

Enligt Rob Jonkers, ägare av holländska plantskolan Gebroeders Jonkers, är deras Forever&Ever hortensior perfekta för det svenska klimatet.

”Plantan kan klara hårda vintrar. Forever&Ever överlever i upp till minus 25 grader. Vilket innebär att även svenskarna kan njuta av blommorna varje år”, säger Jonkers.

Forever&Ever som först utvecklades för de norra delarna av USA samt delar av Kanada har sedan Rob Jonkers förde in plantan i Europa sålts i länder som Polen, Tjeckien, Tyskland, Österrike, Frankrike, Schweiz och England. Rob Jonkers berättar att plantan överlevt vintertester i både Moskva och Polen.

”Plantorna överlevde vintern, började växa och blommade varje år. Den riktigt låga temperaturen var inget problem eftersom det var mycket snö i Moskva. Snö är ett mycket gott skydd mot frost. Även efter en hård vinter i Polen blommade plantorna så rikligt att folk stannade för att ta kort på dem”, berättar Jonkers.

Forever&Evers lättskötta trädgårdshortensior har hunnit vara med på både tysk och holländsk TV samt mottagit en ”NL Greenlabel” certifiering för sin hållbara framställning. Perennen har gjort skäl för sitt namn eftersom den till skillnad från de flesta andra trädgårdshortensior blommar på både års- och fjolårsskotten. 2012 kammade Forever&Ever även hem ett av Nederländernas viktigaste pris för trädgårdsprodukter och plantor, nämligen tidningsutgivaren Sanomas trädgårdspris i kategorin ”Årets planta”.

Forever&Evers hortensior trivs både i kruka och i trädgården. När den är nergrävd i jorden kan den klara sig i upp till zon 6. Med snö som skyddar från kalla vindar och frost klarar den sig väl, men vid temperaturer på under minus 25 grader då plantan är oskyddad mot blåst så får den svårt att överleva. Forever&Evers hortensior finns i färgerna rött, rosa, blått och vitt.

Faktaruta: Fördelar med Forever&Evers trädgårdshortensior

  • Plantorna kan klara sig i upp till zon 6 (upp till minus 25, nergrävd i rabatt)
  • De blommar på både års- och fjolårsskott – dvs. de blommar varje år
  • Plantorna är robusta och klarar häftiga regnväder
  • De blommar även om de skulle beskärs (beskärning sker efter sista frostnatten)
  • De tål frostnätter (om plantan endast står i knopp

Pressmaterial Forever&Evers 2015-05

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB