Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdsdamm, Örebro

Skickar ett par bilder på min damm som jag byggde för c:a 3 år sedan.

Inspiration och tips för växter vid och i trädgårdsdammar

Av Börje Wessling

Att skapa grönska och liv kring en trädgårdsdamm bidrar inte bara till en vacker trädgårdsmiljö, utan även till en bättre balans i ekosystemet. Vi har valt att plantera en rad olika arter både runt och i dammen, och vill gärna inspirera fler att våga experimentera med växter i och intill vatten!

Växter runt dammen

Runt vår damm växer bland annat: bergsbambu, japanskt älggräs, några ormbunkar, gulltörtel, randgräs, kabelleka, tuvtåtel, darrgräs, iris samt olika sorters sedum planterade mellan stenarna. Dessa arter bjuder på vackra kontraster, höjdvariationer och intressanta bladverk. Exempelvis ger bergsbambu en exotisk känsla och stadga, medan gulltörtel och kabelleka är klassiska kantväxter som trivs i fuktiga miljöer och gynnar pollinatörer.

Sedum fungerar utmärkt längs dammkanten där det är torrt och stenigt, och ormbunkar bidrar med grönskande lundkänsla. Kombinationen av gräsarter – som randgräs, tuvtåtel, och darrgräs – skapar rörelse och mjuka linjer kring dammen. Iris bidrar med sina vackra blommor och klarar både torra och fuktiga lägen, vilket gör den extra användbar vid dammiljöer.

Tips för plantering kring dammen

  • Använd växter med varierande höjd för dynamik och naturlig känsla.
  • Plantera gärna kantväxter lite tätare för att snabbt skapa frodighet.
  • Sedum och andra mattbildande arter förhindrar ogräs mellan stenarna.

Växter i dammen

I själva dammen har vi planterat två olika sorter näckros, iris, kaveldun, blomstervass samt några gröna växter vars namn vi tyvärr inte känner till. Näckrosor är inte bara dekorativa – de ger också värdefull skugga, vilket motverkar algtillväxt och gynnar vattenkvaliteten. Kaveldun och blomstervass bidrar med höga strån och vackra ax, vilket ger skydd och möjlighet för smådjur och insekter att trivas i och vid vattnet.

Iris är en flexibel växt som fungerar både i grunt vatten och precis vid kanten. De oidentifierade gröna växterna i dammen fungerar förmodligen som undervattensväxter, vilka är viktiga för syresättningen och den ekologiska balansen.

Praktiska råd för dammväxter

  • Plantera näckrosor där de får så mycket sol som möjligt.
  • Använd korgar för växter i dammen för att enklare flytta och hantera dem.
  • Växter som kaveldun och blomstervass bör inte ta över – gallra vid behov.

Ekologisk funktion och design

Att plantera både undervattens-, ytvuxna och kantväxter är avgörande för en sund damm. Växterna renar vattnet, tar upp näringsämnen som annars skulle kunna orsaka algblomning, och erbjuder samtidigt skydd samt lekplatser för djurlivet. Tänk gärna på att plantera minst 30–50 % av vattenytan med flyt- eller vattenväxter för att gynna balansen.

Skapa balans i dammens ekosystem

  • Variera växter för olika funktioner: undervattensväxter för syre, flytväxter för skugga.
  • Se till att det finns skjul och gömställen för både groddjur och insekter.
  • Håll koll på näringsbalansen – undvik att mata fiskar för mycket om du har sådan.

Vi välkomnar inspiration

Vi tar gärna emot förslag på olika lösningar, bilder och beskrivningar på färdiga dammar. Allt som kan fungera som inspiration för andra trädgårdsentusiaster är av intresse – delar du med dig av material kan vi gärna publicera det på sidorna för att hjälpa våra besökare som funderar på, eller redan håller på att anlägga, en egen damm.

Med rätt växtval och inspiration från andra trädgårdar kan du skapa en damm som blir både en ögonfröjd och ett värdefullt livsutrymme för trädgårdens djur och insekter. Botanisera gärna vidare och var inte rädd för att prova nytt!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB