Trädgårdens vinterskydd
Skydd av Trädgårdsväxter under Vintern
Under vintern är det särskilt de unga prydnads- och fruktträden samt ömtåliga buskar som mår bra av att få ett skydd. Bäst är att lägga på skyddet när tjälen börjar gå in i jorden och det fryser till. Om täckningen däremot sätts på för tidigt eller om täckmaterialet är blött, riskerar du att gynna mögel- och förmultningssvampar, vilket kan skada växterna. Tänk på att slå ned skyddets stödpinnar och montera nätskydd medan jorden fortfarande är mjuk, eftersom det blir svårt när marken väl är frusen.
Om du har växter nära husväggen där snö kan rasa ner från taket, bör du bygga skyddsanordningar mot detta i god tid, redan innan marken fryser.
Träd och buskar
Unga träd och buskar är extra utsatta för vintergnag från harar, rådjur samt sorkar och möss. Skydda dessa växter med metallnät eller ett tätt plastnät. Plastspiraler är också ett alternativ för att skydda trädstammar, men se till att skyddet räcker tillräckligt högt upp eftersom djur lättare når högre när de står på snö. Du kan även använda kvistar av växter som djuren inte tycker om, exempelvis gran eller hägg, och binda dem runt stammen så att växten luktar “fel” och därmed blir mindre attraktiv för viltet.
Extra skydd mot gnagare
För att ytterligare minska risken att sorkar eller möss skadar stammen i markhöjd, kan du trampa till snön runt stammen så att de får svårare att gräva gångar under snötäcket.
Städsegröna växter behöver skydd mot vårsolen
När våren närmar sig och solen blir allt starkare medan marken fortfarande är frusen, finns risk för tjältorka hos städsegröna växter. Då kan inte växten ersätta det vatten som dunstar bort, vilket kan leda till torra barr och kvistar. För att undvika detta ska städsegröna växter täckas med juteväv eller den gröna vinterskyddsväven innan vårsolen börjar gassa. Skyddet måste vara luftigt och aldrig för tätt. Observera att den vita växtskyddsväven som används mot frost på våren inte passar som vinterskydd — den släpper in ljus och samlar värme vilket kan skada växten vintertid.
Skydda rotsystemet
Lägg gärna ett lager av torra löv under buskarna och förankra löven med granris. Detta är särskilt bra för rododendron och andra växter med grunda rötter.
Perenner
De flesta perenner som vilar under jorden behöver egentligen inget särskilt skydd – snön utgör det bästa skyddet. Men för känsligare arter, som vissa stenpartiväxter eller vintergröna perenner, kan det vara klokt att lägga på ett lager torra löv eller granris. Du kan även använda sandig jord eller vinterskyddsbark som en extra barriär runt plantan. Lägg gärna en vinterskyddsväv under granriset för ännu bättre skydd, men kom ihåg att ta bort denna när våren kommer.
Skydd mot vinterfukt
Om växten är vinterhärdig men inte gillar vinterfukt, kan du lägga en plexiglasskiva eller ett taktegel på glänt över plantan för att skydda mot överflödig fukt, vilket passar exempelvis för taklökar, fetbladsväxter samt vissa liljor som kungslilja och stäpplilja.
Klätterväxter
Ömtåliga klätterrosor och klematis kan du skydda med juteväv eller vinterskyddsväv som binds fast mot väggen över växten. Ta gärna en tillräckligt stor tygbit så att även rötterna täcks. Alternativt kan du lossa växten från väggen, böja ner den och samla ihop den inne i skyddsväven. Om växten är särskilt känslig, kan du dessutom lägga torra löv på väven och förankra allt med granris. När snön sedan lägger sig blir skyddet extra effektivt.
När tar man bort vinterskyddet?
Ta bort vinterskyddet på våren när tjälen har släppt och risken för kraftig frost är över, annars kan växterna ta skada av den fukt och värme som bildas under täckmaterialet.
Genom att följa dessa råd kan du hjälpa dina växter att klara vintern och möta våren i bästa möjliga skick, oavsett om det gäller unga och ömtåliga träd, buskar, perenner, klätterväxter eller städsegröna favoriter i trädgården.