Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdens parfym

Om det bara finns plats för en enda växt i din trädgård så rekommenderar vi lavendel, Lavandula angustifolia och Lavandula stoechas. Den blommar hela sommaren och sprider sin underbara doft.

Lavendel är - och har nog alltid varit - en av de allra populäraste trädgårdsväxterna. Blommorna är vackra, doften underbar och så kan växten bjuda på både en rejäl dos kulturhistoria och stor användbarhet.

Lavendelsläktet har sin naturliga växtplats i Medelhavsländerna. Det var de gamla munkarna som såg till att växten spreds vida omkring. De tog den med sig när de grundade nya kloster för de kunde inte undvara lavendel i sina klosterträdgårdar. Det var inte så få krämpor som kurerades med den väldoftande växten.

Sedan blev lavendelns doft en lönsam affär och än idag odlas det stora mängder lavendel för utvinning av lavendelolja som bland annat används inom parfymindustrin. Det är nämligen svårt att skapa en syntetisk variant av helt rätt lavendeldoft. Med lavendel i trädgården är det lätt att ta upp konkurrensen med parfymtillverkarna. Plocka blommorna precis innan de slår ut och torka dem på en torr, mörk och sval plats. De torkade lavendelblommorna behåller sin doft väldigt länge.

Doftande, blommande lavendel är liktydigt med sommar och sol. Du kan plantera ny lavendel i dina rabatter, krukor eller lådor från april till september. Det finns många olika lavendeltyper att välja bland. Vissa kan du njuta av år efter år, medan andra inte är lika tåliga utan behöver ett frostfritt övervintringsställe.

Lavendel, Lavandula angustifolia, är den vanliga lavendeln med ax av hundratals djupt lavendelblå blommor. Plantera den på ett varmt och framförallt ett soligt ställe med bra dränering. Växten är vinterhärdig. Däremot tål den inte fuktig jord.

Det finns ett antal lavendelblå sorter, vars nyanser skiljer sig markant från de andra. Det är till exempel den mycket vanliga 'Hidcote Blue' och 'Blue River'. En annorlunda lavendel har namnet 'Rosea' som syftar på blommorna färg. 'Rosea' har nämligen blekrosa blommor. Utöver det är den precis lika vinterhärdig som de lavendelblå sorterna.

Skärmlavendel, Lavandula stoechas, är en annan lavendelart som behöver ett varmare klimat än vanlig lavendel för att kunna övervintra på friland. I gengäld har den mycket vackra och iögonenfallande blommor med stora, färgade kronblad högst upp på axet som gör att det ser ut som om det sitter små fjärilar och gungar graciöst i växtens topp. Du kan få tag på skärmlavendel i ett otal färgkombinationer i färgskalans blå, röda, rosa och vita delar.

Skärmlavendel trivs i sol och värme och är inte lika känslig för uttorkning som många andra sommarblommor. Därför är skärmlavendel en ypperlig utomhusväxt som blommar - och doftar - hela sommaren till långt ut på hösten oavsett om du har den i en stor eller liten trädgård eller bara i en kruka på balkongen.


Skärmlavendel, Lavandula stoechas

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB