Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgården som barnens frirum

Snart är det sommarlov och barnen håller på med många spännande projekt i skolträdgården. Sno idén och kopiera den i trädgården där hemma.

Från Floradania

Det finns skolträdgårdar i flera danska kommuner och de är ett erbjudande till skoleleverna som kan få nya kunskaper om naturen på ett kul och aktivt sätt. Thomas Bergenholtz Høgedal, som är föreståndare för skolträdgården Falen i Odense, Danmark, berättar:

  • Förutom att lära barnen om naturens gång har trädgården även andra syften. Ett av dem är att lära barnen att det tar tid att bygga upp något - vilket är fallet med inlärning - och få dem att inse att bland annat växter måste skötas om ordentligt för att de ska kunna slå rot och utvecklas.

Barnrabatter och krukor för alla sinnen

Även om det definitivt inte är alla barn som har tillgång till skolträdgårdar är grundtanken vettig och motiverande och kan mycket väl överföras till barnens privata sfär. Inred ett särskilt område av trädgården - eller balkongen - åt barnen och ge dem möjlighet att ha en egen rabatt eller kruka med växter som betyder något speciellt för dem.

Det ökar barnens intresse och oftast blir de mycket villiga att påta sig ansvaret om något tillhör bara dem och ingen annan. Utgå exempelvis från en stämningsbild, barnens favoritfärg eller något annat och köp växter som är lämpliga att plantera i grupp. Plantera dem i krukor med färg och form som barnen tycker om och som är lätta att vattna.

En annan infallsvinkel kan vara att appellera till barnens fantasivärld och låta dem skapa ett eget universum med växter. Köttätande växter, kaktusar och vissa slingerväxter skapar till exempel de perfekta omgivningarna för ett monsteruniversum medan doftande växter som exempelvis rosor och oleander väcker helt andra sinnen och känslor hos barnen.

Slutligen finns det ätliga växter som exempelvis kryddväxter och grönsaker som kan förvandla området till en köksträdgård i miniatyrformat. Varför inte låta barnen plantera resterna av kryddväxterna som köpts i kruka och använts i matlagningen i barnrabatten eller krukan och få dem att gro där?

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Trädgården - ett frirum

Växters lugnande verkan poängteras ofta i olika sammanhang och enligt flera forskare beror den positiva effekten på att vi människor under nästan hela vår existens, ungefär fem miljoner år, har levt ute i naturen bland växterna. Det finns antagligen ett antal olika åsikter om vad det är hos trädgårdar som tilltalar barn fast Thomas Bergenholtz Høgedals personliga erfarenhet är bland annat att trädgården verkar fungera som barnens frirum.

  • Barn som är rastlösa i skolan kopplar av och mår bra när de är i skolträdgården, säger han och tillägger:

  • Vi har alltid snälla barn här.

Fakta: Skolträdgårdar är en del av grundskolan och riktar sig till elever i årskurs 3 och uppåt. Över 120 barn är anmälda till skolträdgården Falen i Odense 2009, vilket är en ökning på 30 % jämfört med ifjol. Website: www.skolehaven.dk.

#Förslag på "växter för sinnena":#

Doftande växter: Lavendel (Lavandula) Nejlika (Dianthus) Oleander (Nerium oleander) Rosengeranium (Pelargonium graveolens)

Ätliga växter: Jordgubbsplantor Tomatplantor Olika kryddväxter Bärbuskar

Växter som väcker fantasin och/eller reagerar på beröring: Köttätande växter (Sarracenia) Suckulenter (kaktusar) Mimosa

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB