Trädgården och miljön
Försurade sjöar, stressad skog och miljöhot
Miljöhoten är många och dagligen möts vi av larmrapporter om tillståndet på vår jord. Tidigare var det främst punktutsläpp från industrier som var de stora miljöbovarna. I dag uppmärksammas alltmer riskerna med små, diffusa utsläpp från hantering av varor och produkter i samhället, som metaller och flamskyddsmedel. Avgaser från transport och trafik är också ett stort problem. Många föroreningar kommer från luften och har transporterats långt innan de faller ner över Sverige. Våra luftföroreningar sprids på samma sätt vidare ut i omvärlden.
Regeringen har fastställt 15 nationella miljömål som ligger till grund för det svenska miljöarbetet (www.naturvardsverket.se). Målet är att vi till nästa generation ska kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. Även om det kan kännas maktlöst, kan vi alla påverka miljön mer än vi tror – bland annat genom våra vardagsval i trädgården.
Utan vatten inget liv
Den totala mängden vatten på jorden rör sig i ett ständigt kretslopp som drivs av solen. Solen värmer haven, vatten avdunstar och stiger uppåt, för att kondensera och bilda nederbörd. Av allt vatten på jorden är 98 % salt och endast 2 % av sötvatten. För oss och alla landlevande organismer är sötvatten livsnödvändigt, och det utgör en mycket liten del av jordens vattenresurser – dessutom är större delen bunden i is.
I Sverige har vi vant oss vid ständig tillgång till rent vatten, medan många i andra delar av världen saknar rent dricksvatten stora delar av året. Det är viktigt att komma ihåg att även här kan vattentillgången vara ojämnt fördelad – vissa regioner kan periodvis drabbas av brist. Därför blir vattenplanering en allt viktigare grund för hållbar utveckling, särskilt i stadsnära områden.
Hushålla med vattnet
Svenska hushåll förbrukar i snitt cirka 200 liter vatten per person och dygn, varav cirka 6 % används utomhus, exempelvis för biltvätt och bevattning. Vårt kranvatten kommer till hälften från grundvatten och till hälften från ytvatten (sjöar och floder). Grundvattnet håller oftast hög kvalitet, medan ytvatten ofta kräver omfattande och kostsam rening.
Trädgårdsodling kräver vatten, men regnet räcker inte alltid till. Att använda dricksvatten till bevattning kan ses som en miljöbelastning. Det är både kostsamt och ibland en bristvara. Samla därför regnvatten i tunnor, punktbevattna där det verkligen behövs och använd marktäckning för att minska avdunstningen. För fler tips och fakta, se www.tradgard.org och SLU:s faktablad, nr 83 ”Regnvatten – en viktig resurs att ta vara på i trädgården”.
Det använda vattnet
Att vara sparsam med kranvatten är endast en del av lösningen. Allt det använda vattnet, både inom- och utomhus, försvinner inte bara – det kan föra med sig föroreningar ut i både ytvatten och grundvatten. Bekämpningsmedel som följer med regnvatten till vattendrag kan skada fiskar och andra vattenlevande organismer, och hota vårt dricksvatten. Undvik därför trädgårdskemikalier helt. Felaktig gödsling, eller förvaring av färsk gödsel direkt på marken, ökar risken för näringsläckage och bidrar till övergödning av våra sjöar och hav.
Man bör aldrig hälla ut rester av kemikalier, färg, oljor eller läkemedel i avloppet, eftersom dessa riskerar att slå ut den biologiska reningen i reningsverken. Lämna istället sådana ämnen till en miljöstation och använd miljömärkta tvätt- och diskmedel i hemmet.
Vatten berikar
I många tätorter har hanteringen av regnvatten gått ut på att snabbt leda bort dagvatten (regn- och smältvatten), vilket har fått konsekvenser: avloppsnätet belastas, vegetation och djurliv försämras, risken för markskador ökar och grundvattnet fylls inte på. Samtidigt förlorar vi möjligheten till naturliga vattenmiljöer som både förskönar och stärker den biologiska mångfalden.
På den egna tomten kan vi istället ta hand om dagvattnet, till exempel genom att samla det i tunnor eller anlägga mindre dammar, vilket minskar miljöpåverkan och ger nya upplevelser i trädgården.
Genom att ta ansvar för våra vattenresurser, välja miljöanpassade produkter och tänka långsiktigt – även i trädgården – kan vi bidra till Sveriges miljömål och skydda vårt vatten för framtida generationer. För mer information och tips om vatten och miljöhänsyn i trädgården, se gärna www.tradgard.org och faktablad från SLU.
Läs mer om vatten
- Vårt faktablad nr 16 Vatten finns på www.tradgard.org
- Fakta Trädgård-Fritid, SLU, nr 83 ”Regnvatten – en viktig resurs att ta vara på i trädgården”. Tel 018-671100
- Nationella miljömål: www.naturvardsverket.se