Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgården lär dig tålamod!

**Karins designtips** Karin Malmberg har många av er redan träffat. Under vinterhalvåret på Odla.nu svarar hon på era frågor om trädgårdens planering och design. Nu får ni goda råd och användbara tankar från Karin då och då året runt i krönikan Karins designtips.

Text och bild Karin Malmberg

Mitt yrkesliv som trädgårdsarkitekt handlar mycket om att förstå mina kunders behov och preferenser. Jag tycker det är viktigt att lära känna mina kunder och se hur de rör sig och lever i sina trädgårdar. All information jag tar in, i kombination med bedömning av tomtens och omgivningens förutsättningar, ger grunden för fortsatt formgivning och planering.

Kunskap, estetik och känsla!

Jag är landskapsingenjör men brukar kalla mig för trädgårdsarkitekt eftersom många inte vet vad en landskapsingenjör gör. Vi är utbildade för att kunna arbeta med hela processen från projektering och anläggning till skötsel av trädgården. Jag har ena benet i marklära och kunskapen om växterna och det andra benet i form-, färglära och växtkomposition. Detta i kombination med en estetisk känsla och praktisk erfarenhet som trädgårdsmästare utgör grunden för min verksamhet.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Ha tålamod och jobba med naturen!

Min erfarenhet är att väl avvägda former i rätt skala förmedlar en avstressande och harmonisk känsla som många vill skapa och njuta av i sin trädgård. Rumslighet, i form av en bra växtstomme och hållbara material, är ofta hemligheten bakom dessa fint uppbyggda utemiljöer. Att det sen bildar en bra fond att göra olika arrangemang eller teman mot är ju en bonus, om man gillar det. För att lyckas bör man lägga krut på en genomtänkt planering och sedan genomföra det i den takten man vill, orkar och har råd med. Ska det bli bra måste det få ta tid. Skynda långsamt och låt trädgården lära dig tålamod. En annan sak som jag vill rekommendera är att jobba med naturen - inte emot.

Tre enkla råd

Till sist vill jag gärna förmedla tre goda råd för att växterna ska trivas, som jag själv fått av den erfarna Krister Cedergren på Cedergrens plantskola i Helsingborg. De tre råden lyder: Vatten, vatten och vatten. Det finns naturligtvis en del annat att tänka på, men de råden är en mycket bra början.∎

Vi hörs snart igen!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB