Trädgården lär dig tålamod!
Mitt yrkesliv som trädgårdsarkitekt
Mitt yrkesliv som trädgårdsarkitekt handlar mycket om att förstå mina kunders behov och preferenser. Jag tycker det är viktigt att lära känna mina kunder och se hur de rör sig och lever i sina trädgårdar, vilket skapar en personlig och hållbar utgångspunkt för varje projekt. All information jag tar in, i kombination med en noggrann bedömning av tomtens och omgivningens förutsättningar, lägger grunden för den fortsatta formgivningen och planeringen. Att arbeta nära kunderna gör varje projekt unikt och anpassat, oavsett om det gäller en småskalig villaträdgård eller större offentliga utemiljöer.
Kunskap, estetik och känsla!
Jag är utbildad landskapsingenjör, men brukar ofta kalla mig för trädgårdsarkitekt eftersom många inte vet vad en landskapsingenjör gör. Vi är utbildade för att arbeta genom hela processen – från projektering och anläggning till långsiktigt underhåll. Mitt arbete vilar på två ben: det ena i marklära och kunskap om växter, det andra i form- och färglära samt växtkomposition. Med denna tekniska och estetiska bas i kombination med min praktiska erfarenhet som trädgårdsmästare kan jag skapa hållbara och vackra miljöer, anpassade efter både kundens önskemål och platsens unika förutsättningar.
Ha tålamod och jobba med naturen!
Min erfarenhet är att väl avvägda former i rätt skala förmedlar en avstressande och harmonisk känsla, vilket många vill skapa och uppleva i sina trädgårdar. Rumslighet – genom en genomtänkt växtstomme och hållbara material – är ofta nyckeln till dessa trivamma och långlivade miljöer. De ger även en vacker fond för olika arrangemang eller teman, vilket gör att trädgården kan förändras och utvecklas över tid. För att lyckas är det viktigt med en genomtänkt planering, och sedan genomföra förändringarna i den takt man själv vill, orkar och har möjlighet till. Att låta trädgården ta tid och växa fram skapar ett bättre och mer personligt resultat. Ett av mina viktigaste råd är att arbeta med naturen – inte mot den.
Tre enkla råd
Till sist vill jag gärna förmedla tre goda råd för att växterna ska trivas, som jag själv fått av den erfarna Krister Cedergren på Cedergrens plantskola i Helsingborg. De tre råden lyder: Vatten, vatten och vatten. Det finns naturligtvis en hel del annat att tänka på, men dessa råd är en mycket bra början för att komma igång – och de är lika viktiga både för nybörjare och mer erfarna trädgårdsägare.∎
Vi hörs snart igen!
Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här.