Trädgården inför vintern
Höstens viktiga trädgårdsarbete
Den intensiva odlingssäsongen är över och tempot lugnare. Ta en runda och se över trädgården innan snö och kyla överraskar. Det är nu du har möjligheten att förbereda dina växter för vintern, så att de får de bästa förutsättningarna inför nästa säsong. Läs mer om hur du skyddar dina växter här.
Skydda ömtåliga växter
Täck ömtåliga växter mot kyla med luftiga, torra löv och några grankvistar ovanpå, så att inte materialet blåser bort. Vänta tills det frusit lätt i markytan innan täckmaterialet kommer på plats – tjocka täcklager på tung, höstblöt jord kan bli alltför vått och svampsporer trivs gott i fukten. Snö är ett ypperligt vinterskydd, men även här är det bäst om den kommer först efter att marken frusit lite – även om det är svårt att råda över vädret. För fler tips kring täckning, se råd om frost- och vintertäckning.
Väldränerat för perenner och känsliga växter
Många härdiga perenner är känsliga för vinterfukt och kräver väldränerad jord för att klara vintern, exempelvis trädgårdsiris, praktröllika, citrontimjan, trädgårdsjättevallmo, gullnattljus och särskilt bergvallmo. Ett väldränerat läge gäller också för de lite mer ömtåliga, såsom lavendel, kryddtimjan, kryddsalvia, anisisop, afghanperovskia, kantnepeta och axmalva Sidalcea. Riktigt fuktkänsliga perenner, såsom lewisia och pampasgräs, kan behöva skyddas extra mot väta genom att du lägger en plastskiva, takpannebitar eller en balja över plantorna under de blötaste vintermånaderna.
Ginkgo är ett träd som är mindre härdigt som ungplanta, och mår bra av att jorden kring rotsystemet täcks de första åren. Med åldern blir det härdigare och klarar sig utan extra skydd. Samma sak gäller för det nya mullbäret 'Mulle' från Balsgård.
Kupa rosorna – viktigt för övervintring
Rosornas härdighet varierar mycket mellan sorter och grupper. Nya rosor dyker ständigt upp, men ibland är det oklart hur de klarar vårt klimat. Om du är osäker på härdigheten är kupning, särskilt av rabattrosor, ett utmärkt sätt att förbättra övervintringen. Den del av rosen som hamnar under jord brukar alltid klara sig.
Kupning görs sent på hösten. Klipp bort vissna blomställningar, korta in mjuka, ej förvedade skott och ta gärna bort kvarvarande blad. Kupa upp jord från rabatten, kompost eller väl förmultnad stallgödsel kring grenverkets basala delar – undvik torv eftersom det binder för mycket vatten. Skotta gärna också upp snö över grenarna för extra skydd. Tips om hur du vinterbeskär rosor hittar du här.
Beskär vid rätt tillfälle
Ta bort hallonskott som gett bär (de tvååriga skotten) om det inte redan är gjort. Hösthallon ska skäras ner helt till marken.
Italiensk klematis (Clematis viticella) beskärs med fördel nu på hösten, eftersom den blommar på årsskotten. Skär ner till 20-30 cm ovan mark så förgrenar sig plantan väl från basen. Att göra detta redan nu minskar risken att plantan hinner börja växa innan sekatören kommer fram på våren.
Perenner kan du däremot gärna låta stå kvar. Många får vackra vinterståndare som hjälper till att hålla kvar snön och skyddas mot stark vårsol. Prydnadsgräsen bör absolut inte skäras ner på hösten, då de riskerar att ruttna – lämna dem ifred tills våren.
Glöm inte heller vinterbeskärningen av vinrankan i november, för bästa skörd kommande år. Läs mer om beskärning här.
Så övervintrar du växter i kruka
Det är vanligt att möblera terrass och entré med växter i kruka – men vinterförvaringen kräver särskild omsorg. Rötter ovan jord riskerar att frysa ihjäl i krukan. Härdiga växter kan skyddas genom att grävas ner i marken med kruka om materialet tillåter, annars lyfts plantan ur krukan och grävs ner med jordklumpen. Är detta inte möjligt fungerar ett svalt förråd eller jordkällare (behöver inte vara ljust) som håller runt 0 °C – men temperaturen bör inte överskrida ca +5 °C, annars kan plantorna bryta vintervilan och börja växa. Ett tredje alternativ är att ställa krukan i en stor kartong, fylld med hopknycklad tidning, kutterspån eller frigolitchips. Placera gärna en frigolitskiva eller hopvikta tidningar under, och ställ hela lådan nära en husvägg, helst under tak. Se mer om krukväxters vinterförvaring här.
Är växterna inte härdiga, t.ex. himmelsöga (potatisblomma), olivträd, rosmarin, citrus, lagerblad eller änglatrumpet, ska de förvaras svalt (och för vissa även ljust). Lämplig temperatur varierar men ligger oftast mellan +5 och +15 °C.
Förkultivera vårlökar inomhus
Nu kan du plantera blomsterlökar för drivning och tidig blomning inomhus. Även om de kanske inte hinner blomma till jul kommer hyacinter, tulpaner, krokus, pärlhyacinter och våriris förgylla hemmet under januari-februari.
För att lyckas krävs en kylperiod: placera lökarna mörkt och vid högst +9 °C i cirka tre månader. Om du saknar kallt utrymme inomhus kan du gräva ner krukorna ute, intill husgrunden, och täcka väl med löv. När det är dags att ta in lökarna ställs de först svalt en period innan de flyttas till ljus och värme.
Tänk på att vissa lökar, exempelvis hyacinter, ibland är specialbehandlade och kräver kortare kylperiod. Om du vill ha blomning till jul är dessa preparerade lökar rätt val.
Amaryllis och tazetter behöver ingen kylperiod och kan planteras direkt i rumstemperatur. En något sval placering och sparsam vattning hindrar blomstängeln från att bli alltför lång. Läs mer om att driva lökar här.
Genom att ta hand om trädgården på hösten och ge växterna extra omsorg inför vintern, minskar risken för frostskador och du lägger grunden för en blomstrande och livskraftig trädgård till nästa säsong.
*Länkarna leder till Frost och vintertäckning på Odla.nu, med fler råd och utförlig information om vinterskydd.