Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgården inför vintern

Av Eva Wirén

Den intensiva odlingssäsongen är över och tempot lugnare. Ta en runda och se över trädgården, innan snö och kyla överraskar.

Täck ömtåliga växter mot kyla med luftiga, torra löv och några grankvistar ovanpå så de inte blåser bort. Vänta tills det frusit lätt i markytan innan täckmaterialet kommer på plats - tjocka täcklager på tung, höstblöt jord kan bli alltför vått och svampsporer trivs gott i fukten. Snö är ett ypperligt vinterskydd, men helst ska inte den heller komma förrän det frusit lite - fast det är ju svårt att råda över.

Många härdiga perenner är känsliga för vinterfukt och måste ha väldränerat för att klara vintern bra, t.ex. trädgårdsiris, praktröllika, citrontimjan, trädgårdsjättevallmo, gullnattljus och framför allt bergvallmo. Väldränerat läge gäller även för de lite ömtåliga som lavendel, kryddtimjan, kryddsalvia, anisisop, afghanperovskia, kantnepeta och axmalva Sidalcea. Riktigt fuktkänsliga perenner, t ex lewisia och pampasgräs kan man skydda mot väta genom att lägga en plastskiva eller en balja över.

Ginkgo är ett träd som är mindre härdigt som ungplanta, och mår väl av att marken runt rotsystemet täcks de första åren. Det blir emellertid härdigare med åldern och behöver som lite äldre inget skydd. Samma sak anses gälla för nya mullbäret 'Mulle', från Balsgård.

Kupa rosorna
Rosornas härdighet varierar mycket beroende på grupp och sort. Nya rosor dyker ständigt upp på marknaden, ibland utan att man vet vad de går för i vårt klimat. Om man inte vet att rosen är härdig med god marginal är kupning, bl a av rabattrosor, ett bra sätt att förbättra övervintringen. Den del som befinner sig under jord brukar nämligen klara sig.

Kupning utförs sent på hösten. Klipp bort vissna blomställningar, korta in mjuka, ej förvedade skott och plocka gärna bort kvarvarande blad. Kupa sedan över och runt grenverkets basala delar med den jord som redan finns i rabatten, med kompost eller väl förmultnad stallgödsel. Undvik torv, den suger åt sig vatten alltför bra. Skotta gärna upp snö över grenarna.

Beskära

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Ta bort de hallonskott som gett bär, dvs. de tvååriga skotten, om det inte redan är gjort. Hösthallon skärs ner helt.

Italiensk klematis, Clematis viticella, kan med fördel beskäras nu i höst. Den blommar på årsskotten och skärs varje år ner till 20-30 cm ovan mark för att förgrena sig väl från basen. Visst går det att vänta till i vår, men plantan börjar växa tidigt så det är lätt att den hinner dra iväg innan man är där med sekatören. Därför är det bra att ha beskärningen gjord redan nu.

Perenner kan man däremot med fördel låta vara. En del får vackra vinterståndare, det vissna riset hjälper till att hålla snön kvar och skyddar mot stark vårsol. Prydnadsgräsen kan ruttna om de skärs ner på hösten och bör absolut lämnas ifred.

Glöm inte vinterbeskärningen av vinrankan i november!

Övervintring av växter i kruka
Det är populärt att möblera terrass och entré med växter i kruka. Men vad gör man med dem när vintern kommer? Ovan jord kommer rötterna att frysa i krukan.

Normalt härdiga växter skyddas genom att grävas ner i jorden, med kruka och allt om krukan tål det, annars bara själva växten med jordklump. Ett förråd eller en jordkällare (kan alltså vara mörkt) som håller runt 0 ºC är annars perfekt, men temperaturen får inte stiga över ca 5 º, för då kan plantorna börja växa istället för att vara kvar i vila. Ett tredje alternativ är att ställa krukorna i en stor kartong och fylla utrymmet med hopknycklade tidningar, kutterspån, frigolitchips eller dylikt. Lägg en frigolitskiva eller en packe tidningar under som skydd mot kyla underifrån, och ställ intill en husvägg, helst under tak.

Är växterna inte härdiga, t.ex. himmelsöga (potatisblomma), olivträd, rosmarin, citrus, lager, änglatrumpet, måste krukorna förvaras svalt och för vissa även ljust. Lämplig temperatur beror på vilken växt det är, men någonstans mellan +5 och 15 º.

Driva lök
Nu kan du plantera blomsterlökar för drivning och tidig blomning inomhus. De hinner kanske inte blomma till jul men vad gör väl det? Det är härligt med hyacinter, tulpaner, krokus, pärlhyacinter och våriris i januari-februari också!

För att lyckas med drivningen måste lökarna få en kylperiod, dvs. placeras mörkt och vid högst +9 ºC, i ca 3 månader. Saknas kallt utrymme inomhus kan man gräva ner krukorna ute, intill husgrunden, och täcka väl med löv. När det är dags att ta in lökarna ställer man dem först svalt en tid innan de tas fram i ljus och värme.

En del lökar, t ex hyacinter, specialbehandlas för att inte behöva så lång kylperiod, så vill du ändå försöka med blomning till jul är det bäst att köpa dessa preparerade lökar.

Amaryllis och tazetter behöver ingen kylperiod och kan ställas i rumstemperatur direkt efter plantering. Något sval placering och sparsam vattning hindrar blomstängeln från att bli onödigt lång.


Frost i rabatten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB